Reparationsspecialisterna Ifixit har satt skruvmejseln i Apples Imac 5K Retina – världens första dator med 5K-upplösning. När Ifixit skruvar isär den slimmade allt-i-ett-datorn kan man konstatera att den 27 tum stora skärmpanelen härstammar från LG:s fabriker och att du faktiskt kan uppgradera både CPU och ramminne.

Apple har med 2014 års modell av Imac tagit ett rejält kliv på upplösningsskalan där man med marknadens första 5K-panel levererar en hissnande skärmupplösning på 5 120 x 2 880 pixlar och en pixeldensitet på 220 pixlar per tum. Extra intressant är det nu när Ifixit bekräftar att den 27 tum stora skärmpanelen härstammar från koreanska LG, ett företag med vana att leverara Retina klassade skärmar för både Apples smartphones och surfplattor. Skärmens signalprocessor från Parade Technologies är troligtvis modifierad av Apple själva för att hantera den höga upplösningen, något Tim Cook påpekade vid lanseringen av datorn.

Ifixit konstaterar också att Apples Retina Imac är förhållandevis svår att öppna men än svårare att sätta ihop igen, detta då hela skärmpanelen fäst med dubbelhäftande tejp utan fästande skruvar.

Uppgraderingsbar CPU och minne

Mer positivt är däremot att både ramminnet, som faktiskt går att uppgradera även utan att plocka av skärmen, och processorn är uppgraderingsbara. Med en traditionell LGA 1150 sockel går den installerade Intel Core i5-4690 processorn att bytas ut mot andra Haswell-baserade processorer. Grafikkretsen som i den öppnade modellen är en AMD Radeon R9 M290X GPU sitter däremot fastlödd direkt på moderkortet.

Totalt sett ger Ifixit Apple Imac 5K Retina en femma i betyg på en tiogradig skala för reparationsvänlighet. Nu kan vi bara hålla tummarna att LG pressar ut sin högupplösta 5K-panel i traditionella PC-monitorer och andra datorer på marknaden.

Källa: Ifixit

Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehednILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nILGot
Medlem
nILGot

Vore najs om ni även länkade till deras youtube teardown, för dem som är lite mer intresserade.