Apple har länge pratat högt och säkerhetsaspekten för sina användare och att elektronikjätten inte har några som helst planer på att tumma på densamma. När FBI nyligen krävde en specialversion av Apples mobila operativsystem för att lättare kunna bryta sig in i brottslingars mobiltelefoner tog det snabbt fyr i debatten.

FBI har med rättsliga krav försökt få Apple att skapa en version av Ios skräddarsydd för FBI. Med namnet FBiOS skulle detta bli ett verktyg och en bakdörr för myndigheten att lättare hacka sig in i Ios-enheter tillhörande misstänkta brottslingar.

I efterskalven av en massmorden i San Bernardino har FBI undersökt de två förövarnas eventuella kopplingar till terrorister. FBI menade att man i detta fallet verkligen behövde ett lättare sätt att komma åt data i en Iphone 5C-telefon tillhörande förövaren Syed Farook som tillsammans med sin fru stod ansvarig för 14 dödade medarbetare.

Läs även:Chefen för FBI vill införa ”bakdörrar” i Apple och Googles mobila operativsystem

Medan FBI, som enligt Apple redan fått mycket hjälp och data tillhandahållen under utredningen, menar att man bara behöver en bakdörr för denna specifika telefon har Apple genom sin vd Tim Cook menat att det inte är så enkelt.

”Som en huvudnyckel till miljoner hem”

Att skapa en särskild version av Ios som går förbi säkerhetsfunktioner i företagets telefoner skulle föda en mjukvara som i fel händer kan jämföras med en huvudnyckel för alla Ios-enheter i världen.

”The government suggests this tool could only be used once, on one phone. But that’s simply not true. Once created, the technique could be used over and over again, on any number of devices. In the physical world, it would be the equivalent of a master key, capable of opening hundreds of millions of locks — from restaurants and banks to stores and homes. No reasonable person would find that acceptable.” skriver Tim Cook i ett uttalande på Apple.com

Tim Cook avslutar sitt öppna brev med att kalla FBI:s intentioner goda men att det helt enkelt skulle vara fel, och farligt, av regeringen att tvinga Apple till att bygga in en bakdörr i sina produkter.

Reaktionerna på FBI och Apples dragkamp har varit många och medan integritetskämpar som Edward Snowden var snabbt ute med stöd för Apple har presidentkandidaten och miljardären Donald Trump varit emot Apple och på FBI:s sida.

Nu verkar det dock som att FBI och amerikanska regeringen fått närmast hela teknikbranschen emot sig då chefer på Google, Whatsapp, och Mozilla med flera gått ut och gett sitt stöd till Apple.

”We build secure products to keep your information safe and we give law enforcement access to data based on valid legal orders. But that’s wholly different than requiring companies to enable hacking of customer devices & data. Could be a troubling precedent.” skrev Sundar Pichai, vd på Google, i en serie av tweets.

Även inom den allmänna opinionen verkar Apple ha ett klart övertag på FBI och myndigheterna, kanske inte helt överraskande med tanke på de spion- och övervakningsskandaler som avslöjats de senaste åren.

Vad är er syn på bakdörrar i teknikprodukter för att i bästa fall hjälpa myndigheter att fånga och hämta bevis mot brottslingar?

Källa: Apple, TheRegister

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Claes-GöranMorkulC-JS0urcerr0RRasmus Olivestedt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rasmus
Medlem
Rasmus

Hm. Låter intressant, men jag måste hålla med Apple, FBI mer eller mindre ber dom att ge dom något som kan hacka alla deras Ios-apparater. Alla vet att USA:s regeringar är lika korrupta allihopa, det tar en ohederlig person på FBI att kopiera detta program eller denna telefon och vips så är programvaran ute på Internet eller i händerna på brottslingarna. Som vi vet är det bara att betala rätt person så kan till och med FBI skicka ut hemlig information. Min åsikt är väl mer eller mindre att jag tycker inte dom ska ha det, men självklart hade det… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag vet bara att om jag var anhörig till offer i en massmordsattack, och ett mäktigt företag (i nyhetens kontext) skulle sätta sig på tvären för att klara upp brottet så skulle jag betrakta företaget som en kumpan, en medbrottsling, och nyckelvittne som väljer den bekvämaste lösningen.Antagligen skulle jag skicka direkta hot till företaget i stil med:”Ska ni ge ut informationen utan spektakel, eller ska jag beta av er en efter en och spöa informationen ur er?””Känns det tryggt att hålla brottslingarna om ryggen när ni vet att det finns anhöriga som inte har tålamod med någon som helst bullshit?”… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

Om (med stark betoning på det ordet) Obama vore iskall: ”Apple, ni får säljförbud för alla era produkter och tjänster i USA så länge ni vägrar att ordna en bakdörr som FBI kan använda”. Men jag tror inte att Obama skulle göra en sån grej. Han har faktiskt redan hävt ett säljförbud i USA för Apples prylar efter en tvist som Samsung vann. Så antagligen är Obama en Apple-vän. Apple verkar alltså sitta i en god sits.

Morkul
Medlem
Morkul

Ett land som är ökänt för att massövervaka, inte bara sin egen befolkning utan även andra länders befolkning, begär nu alltså ut en bakdörr till an av de största mobiltelefontillverkarna. Hur kan det vara okay? Förutom att det är just USA som begär ut detta ser jag två stora problem med detta ”Pandoras ask” scenario. #1 Redan nu sitter det tusentals personer och försöker göra just det som FBI vill och om det inte har hänt ännu så kommer någon dag en person lyckas och föröka tjäna pengar på det på något sätt. Om nu Apple tar fram en dörr… Läs hela »

Claes-Göran
Gäst
Claes-Göran

Klart att FBI eller någon annan myndighet inte ska ha någon privat bakdörr. Däremot borde alla bolag åläggas att på alla sätt hjälpa till om ärendet behandlats på riktigt sätt i domstol.
Den allt mer avancerade tekniken har ju underlättat för de kriminella när det egentligen borde varit tvärt om.
Huruvida då Apple ska hjälpa till om Nordkoreas rättssystem (om det finns något sådant) begär det är ju något som kan tas upp till diskussion.