Facebook har trots en något kaotisk börsintroducering stora planer för framtiden. Nu säger de senaste ryktena att företaget siktar in sig på smartphonemarknaden med en Facebook-telefon. Bland annat har Facebook anställt ett flertal ingenjörer från smartphonejätten Apple.

Facebook har enligt källor till NYTimes vara inne på sitt tredje försök att utveckla och lansera en egen smartphone på marknaden. Tidigare planer har grusats av tekniska svårigheter och en viktig satsning i det nuvarande projektet är just anställandet av erfarna ingenjörer där flera plockats från Apples iPhone och iPad team. Ett halvt dussin hård- och mjukvaruingenjörer från Apple ska redan anställts för att vara med under utvecklandet av den nya telefonen som företaget hoppas ska lanseras under nästa år.

Facebook har vuxit till ett av de största IT-företagen på marknaden inom bara loppet av några år och när man börsintroducerades tidigare i maj månad var företagets värde satt till över 100 miljarder dollar. Aktierna har dock dykt rejält på bara en dryg vecka och företagets vd och grundare Mark Zuckerberg säger sig vara redo att inta nya marknader för att få bättre stabilitet i företaget.

En satsning på mobila marknaden kan kännas naturlig med tanke på Facebooks tajta integrering med alla de stora mobila plattformarna. Men att ge sig in i mobiltelefonsbranchen är allt annat än lätt och konkurrensen är riktigt tuff även för de väletablerade företagen. Om Facebook kan lyckades med sin satsning och vi får se en äkta Facebook-mobil på marknaden nästa år blir det intressant att se hur företaget utformar inte bara själva telefonen men kanske än viktigare – dess mjukvara och integrering med det sociala nätverket. Här har man redan kommit en bra bit på vägen med sin App Central på Facebook.com och det breda utbud av spel och appar som redan används flitigt i nätverket.

Vi har svårt att se hur Facebook ska kunna rubba de tre stora aktörernas plattformar – Apple iOS, Google Android och Microsoft Windows Phone – men det återstår att se hur Zuckerberg och hans kompanjoner tänkt sig knäcka den nöten.


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
n0paxTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
n0pax
Medlem
n0pax

Verkar som alla företag som håller på med hårdvara/mjukvara ska ha en ”egen” telefon.

Goggle köpte upp ett företag, microsoft har nokia, intel visade en telefon för ett tag sen. sony(ericsson). och nu facebook. väntar på att amd/nvidia ska ha egna telefoner med ^^ : )
sen har vi apple/samsung och fler företag. Samt ett flertal kinesiska.

En sak är säker i framtiden kan vi ringa varandra ^^ : )

Tempel
Medlem
Tempel

n0pax Vem har sagt att det skall gå att ringa med dom?

Google köpte motorola för patenten, inte för mobiltillverkningen.

Intels är ju en platform för att kunna sälja kretsar mer än en egen telefon.

Sony hade fö egen telefontillverkning innan Sony Ericson och det gick sisådär, en del kluriga lösningar, men oftast Sonygrejor som dom borde ha insett för länge sen att marknaden skyr.

Det har ju försvunnit en massa tillverkare på vägen dessutom, Siemens tex…

n0pax
Medlem
n0pax

Givetvis menar jag exakt vad jag skriver ; )