Apple har med Iphone 6 och Iphone 6 Plus lanserat inte bara sina största utan även dyraste Iphone-modeller hittills. Trots att prislappen för konsumenter är högre än någonsin är tillverkningskostnaden däremot inte mycket högre än för tidigare modeller Apples vinstmarginaler är fortsatt anmärkningsvärda.

Efter att Apples nya Iphone-modeller plockats ned i sina beståndsdelar har de första rapporterna om komponent- och tillverkningskostnad börjat dyka upp på nätet. Först ut är analytikerfirman IHS som delat med sig av en detaljerad rapport till Recode.net där man konstaterar att kostnaderna för komponenter och tillverkning uppgår till 200 dollar för Iphone 6 med 16 gigabyte minne och 247 dollar för samma modell med 128 gigabyte minne. Storebror Iphone 6 Plus i sin tur kostar 216 resp. 263 dollar med motsvarande lagringsutrymme.

Det är tillverkningskostnader som kan vägas mot telefonernas riktpriser för konsumenter där Iphone 6 ligger på 649 resp. 849 dollar och Iphone 6 Plus på 749 resp. 949 dollar. För svenska konsumenter är priserna satta till 6 395 kronor för instegsmodellen av Iphone 6 och 8 395 kronor för toppmodellen med 128 gigabyte minne. Iphone 6 Plus kostar 7 395 kronor i instegspris med 16 gigabyte minne och 9 395 kronor med 128 gigabyte minne.

Upp till 70 procents marginal

Apples vinstmarginaler på själva tillverkningskostnaden för Iphone 6 och Iphone 6 Plus ligger med andra ord på mellan 69-70 procent beroende på modell och minnesmängd. En anmärkningsvärd siffra som faktiskt är närmast identisk med vinstmarginalen på föregångaren Iphone 5S som när den lanserades förra året beräknades ha en bruttomarginal på 69 procent.

Som jämförelse kostar Samsung Galaxy S5 256 dollar att tillverka och säljs för 599 dollar – en marginal på drygt 57 procent.

Skärmen är den dyraste komponenten

Som väntat är det skärmen som är dyrgripen i dagens smartphones och IHS räknar ut att varje panel för Iphone 6 kostar 45 dollar för Apple att köpa in, medan den större 5,5 tums skärmen till 6 Plus går lös på 52,50 dollar. Men även lagringsminnet blir en ganska påkostad historia i de dyrare modellerna där det kostar Apple 47 dollar att öka minnet i Iphone 6 från 16 gigabyte till 128 gigabyte – vilket i konsumentled ger ett påslag på 200 dollar.

Även om Apple även har massvis med kostnader involverade i marknadsföring, produktutveckling, logistik och liknande är det inget tvivel om att företagets smartphones fortfarande drar in storkovan. Företaget sålde 10 miljoner exemplar av Iphone 6 på tre dagar efter lanseringen den 19 september – nytt säljrekord.

Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
xemacsNisse KBo Anderssonhymer Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Naamah
Gäst
Naamah

Nämen usch! Det var det fräckaste! Hur vågar dom bedriva ett företag som går med vinst?!

hymer
Medlem
hymer

Vi återförsäljare sitter med en marginal på typ 4-7 så lite skevt är det allt.

Bo Andersson
Gäst
Bo Andersson

[quote name=”Naamah”]Nämen usch! Det var det fräckaste! Hur vågar dom bedriva ett företag som går med vinst?![/quote]

I Sverige är det styggt att tjäna pengar! Företag som tjänar pengar ska straffas med avgifter eller så ska vinsten fördelas till de anställda. Sen att företagarna skapar jobben hade man inte tänkt på 😛

Medlem
Marre

Det enda det bevisar är att tesen att om man sätter ett tillräckligt högt pris på nåt så kommer folk att köpa. 70% vinsmarginal för Apple – bra för dem. De som köper verka nöjda – bra för dem. Finns inte pinne lång nog för mig att ens peta vid en.

Nisse K
Gäst
Nisse K

[quote name=”Bo Andersson”][quote name=”Naamah”]Nämen usch! Det var det fräckaste! Hur vågar dom bedriva ett företag som går med vinst?![/quote] I Sverige är det styggt att tjäna pengar! Företag som tjänar pengar ska straffas med avgifter eller så ska vinsten fördelas till de anställda. Sen att företagarna skapar jobben hade man inte tänkt på :P[/quote] Inget fel med vinst. men om det letar sig in med så stora vinstmarginaler i tex mat branschen eller liknande då skulle ekonomin rasa. Bara räkna på vad ett bolån skulle kosta om bankerna ville ha den vinstmarginalen. Då skulle en vanlig Svensson som inte satt… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Marginalen för en produkt beror på hur lätt den är att ersätta med något annat.

Appleanvändare ser tydligen sin telefon som oersättlig med tanke på marginalerna Apple tar ut.

Själv letar jag nog vidare efter en annan….