Ikväll är det dags – Apple kommer kl 19.00 svensk tid starta sitt efterlängtade pressevent där man med största sannolikhet lanserar sin nya smartphone Iphone 6. Det talas inte bara om större telefoner på 4,7 och 5,5 tum utan vissa rykten pekar även på att vi kan få skymta företagets första smarta klocka – Missa inte vår live-rapportering av eventet här!

Försnack

De senaste ryktena kring Apple och kvällens pressevent talar om flera spännande nyheter. Vi har länge både sett och hört talas om större modeller av Iphone där Apple med allra största sannolikhet lanserar Iphone 6 med en skärmstorlek på 4,7 tum. Apple kan även komma att presentera en större modell med 5,5 tum stor skärm som ryktas få namnet Iphone 6 Plus.

Appleevent

Andra produktrykten talar om stöd för NFC i de nya mobiltelefonerna, något som skulle göra det möjligt för Apple att aktivera mobilbetalningar i telefonen. En teknik som i teorin kan användas för att betala matkassen på ICA eller för den delen agera nyckel på hotellrummet. Rapporterna om NFC-stöd har dock gått isär under de senaste dagarna även om det talas konkret om ett eget betalningssystem med Visa och Mastercard med på båten.

Lite mer osäkert är huruvida Apple även kommer att lansera sin första smarta klocka, oftast kallad Iwatch. Smarta klockor är en het trend på IFA-mässan och med tanke på konkurrenternas frenetiska aktivitet inom marknaden är det säkerligen bara en tidsfråga innan Apple hoppar på tåget. Ryktena kring en eventuell Iwatch-lansering är däremot betydligt mindre detaljerade och lösryckta.

Summering av de senaste Obekräftade ryktena kring Apples pressevent:

  • Apple lanserar två nya Iphones på 4,7 resp. 5,5 tum?
  • Namnen sägs blir Iphone 6 (4,7 tum) resp. Iphone 6 Plus (5,5 tum)?
  • Båda modellerna ska få högre upplösning och ny fysisk design med ett heltäckande metallbakstycke?
  • Skärmarna kan vara skyddade av extremt stryktåligt safirglas?
  • Apple A8 blir ny processor, dubbla kärnor på 1,4 GHz?
  • Iphone 6 får upp till 128 gigabyte lagringskapacitet?
  • Kameran på Iphone 6 ska ge bättre bilder i mörker samt erbjuda snabbare autofokus?
  • NFC och mobilbetalningar introduceras med Iphone 6?
  • Apple presenterar Iwatch – företagets första smarta klocka?

Vi kommer att uppdatera denna artikel löpande under kvällen och starta lite innan presseventet drar igång. För er med en Apple-produkt med Safaris webbläsare eller en Apple TV kan ni följa livesändningen direkt från Apples hemsida. Här kommer vi att bidra med egna funderingar och tankar kring eventet och kvällens lanseringar. Samt givetvis presentera de största nyheterna i uppdateringsflödet!

Håll F5-tangenten varm och följ med när vi livebevakar Apples pressevent under kvällen!
Obs! Nyheterna presenteras kontinuerligt längst ner i artikeln.

Live-bevakning inför och under Apples pressevent den 9 september 2014

15:34 För er som vill peppa lite extra och samtidigt är beredda på att bli besvikna under kvällens gång kan vi tipsa om denna Iphone 6-konceptvideo som är ofiltrerat designgodis för alla Iphone-fans.

16:01 Enligt uppgifter från Star Tribune ska företaget Mayo Clinic presentera en ”hälsoapp” i Ios 8 som visar hur Apple-användare kan övervaka sin hälsa ppå ett effektivt och säkert sätt. Bland annat ska man visa hur hälsoappen kan skicka data till sjukhus och mottagningar för att förbättra diagnostiken av patienter och förbättra behandling. Mayo Clinics samarbete med Apple ska pågått i två år.

16:10 Här är ett spännande ”flygfoto” av den mystiska byggnad som Apple byggt upp utanför Flint Center där företaget ska presentera sina nya produkter under kvällen. Vad tror ni att den vita kuben döljer egentligen?

uBUfrA3Bildkälla: Sachin Patel

16:30 Belgiska Samsung kommer att köpa ett päron för varje Tweet som publiceras om ”äpplen” under kvällen för att sedan dela ut dem gratis på tågstationen i Bryssel under morgondagen. En ironisk gest med förankring i de ekonomiska problem belgiska päronodlare hamnat i efter att Ryssland bojkotat importeringen av vissa varor och grödor från Europa.

What’s all that fuss about apples on twitter today? #aPearForAnApple

16:43 Kan detta vara första bilden på den guldfärgade modellen av Iphone 6? Det menar i alla fall franska Nowhereelse.fr som publicerat lite färska bilder av Apples nya telefon.

IP6gold

18:30 För de som hellre vill komma undan den stadigt ökande mediatäckningen kring Apple och kvällens presskonferens har The Awl med glimten i ögat publicerat en ”alternativ” guide till Iphone 6-lanseringen som du kan läsa här!

18:59: Apples live-strömning av konferensen har börjat, men verkar ha vissa tekniska problem med videodelen. Apple har dock också dragit igång sin egen live-blogg som följer händelseförloppet i bild och text.

19:05 Apples vd Tim Cook är på scen och avslöjar att man är tillbaka på Flint Center, samma plats där Imac lanserades en gång i tiden.

19:10 Tim Cook ”Today, we are launching the biggest advancement in the history of iPhone.”

19:11 Apple lanserar Iphone 6 och Iphone 6 Plus!

DSC_4451.pg

19:11 Aluminiumbaksida, glasfront med ”ion strengthended glas” som bör betyda att det tål stryk! Storlekarna är 4,7 och 5,5 tum samt med Retina HD-upplösning – 1 334 x 750 respektive 1 920 x 1 080 pixlar.

19:14 Iphone 6 är 6,8 millimeter tunn medan 6 Plus mäter 7,1 millimeter i profil. Ner från 7,6 millimeter från 5S.

19:17 Iphone 6 Plus har ett eget gränssnitt där du kan använda telefonen i landskapsläge samt får plats med fler Ios-ikoner. Ungefär som en mindre modell av Ipad mini.

AppleEvent_0137

19:20 Apple påpekar att ALLA appar för Iphone fungerar med de nya modellerna. De kommer helt enkelt att skalas per automatik till de större skärmarna och deras större upplösning. 6 Plus har en specialfunktion där ett dubbeltryck på hemknappen flyttar ner bilden så att du lättare ska nå dessa på skärmen för navigering – lustigt?

19:21 Apple A8 heter processorn, den är tillverkad med 20 nanometerteknik och är givetvis en 64-bit arkitektur. 2 miljarder transistorer och 25% högre CPU-prestanda än A7 i Iphone 5S. Grafikdelen ska vara 50% kraftfullare och kretsen är trots detta 13% mindre än sin föregångare A7.

19:22 Den nya kretsen ska göra det möjligt att hålla konstant prestanda även under längre belastning utan att tappa kraft eller överhettas.

19:24 Apple pratar nu om spelmotorn och spelappen Metal med stort fokus på spel.

19:25 Apple visar nu upp spelet Vain Glory som utvecklats för att spelas med en touchskärm och grafiken ser faktiskt riktigt grym ut, lät spelkonsolklass!

DSC_4551

19:26 Batteritid! Apple lovar lika bra eller bättre batteritid än i Iphone 5S. Surfning och video är mer same same medan ljuduppspelning ökar rejält och även samtal, särskilt i 6 Plus med sitt större batteri.

DSC_4563

19:29 Reflektion av redaktionen är ”Fint med lite bättre batteritid” men varför göra dem ännu tunnare istället för att ge ett par timmar extra batteritid!?

19:30 Hjälpprocessorn M8 kommer att användas för att bevaka din aktivitet som löpning, cykling och gång samt användas för hälsoappar.

19:31 20 olika LTE/4G band med stöd för upp till 150 megabit per sekund mobilt bredband. Telefonerna stödjer även 802.11ac Wifi – äntligen!

19:32 Helt nya kamerasensorer – fortfarande 8 megapixel. True-tone blixt, 1.5 micron pixels, f/2.2 aperture.

DSC_4612

19:33 Bäst med kameran ska vara ”Focus pixels” som ska ge dubbelt så snabb autofokus och det finns även stöd för 43 megapixels panoramabilder, med andra ord riktigt jäkla breda foto!

DSC_4621

19:35 Hoppsan! Iphone 6 har ”bara” digital bildstabilisering medan 6 Plus får optisk stabilisering vilket bör ge storebror en fördel vid de där ”skakiga” fotona som ofta blir ett problem i mörkare belysning.

19:37 Kamerorna är kapabla att spela in 1080p video vid 30 eller 60 fps men även slowmotion vid 120 eller 240 fps.

19:39 Ja! Apple har förbättrat ”Selfie-kameran” 😉 Bättre ansiktsigenkänning, snabbskjutarselfies samt en ny sensor som tar in 81 procent mer ljus och ger bättre bildkvalité.

DSC_4686

19:40 Apple kommer att skeppa Iphone 6 och 6 Plus med Ios 8. Ingen överraskning direkt!

19:41 Ios 8 kommer med en hälsoapp för att matcha M8-processorn, notifieringar är uppdaterade och textappen är också förbättrad.

19:42 Apple fullkomligen rusar igenom sin presentation! Detta måste betyda något stort under kvällen!?

19:43 Priser! Iphone 6 börjar på 199 dollar och kommer att finnas med 128GB för 399 dollar MED abonnemang i USA. Iphone 6 Plus börjar på 299 dollar och båda telefonerna finns tillgängliga från den 19:e september.

DSC_4738

19:45 Ios 8 kommer till följande enheter den 17 september!

DSC_4751

19:47 Apple börjar nu prata om betalning och plånböcker – man trashar våra kreditkort.. 🙁

DSC_4789

19:48 NFC är officiellt! Snart kan du betala din matkasse på ICA med telefonen istället för ditt plastkort. 🙂 På tal om mat, det börjar kurra här hos redaktionen men tempot hos Apple är mördande så det får vänta!

DSC_4846

19:50 Apple lovar hög säkerhet där du kan fota och spara dina kortuppgifter i din telefon och dessa når aldrig handlaren. Istället används ett engångsnummer och en dynamisk säkerhetskod. Blir du av med din telefon kan du stoppa alla betalningar genom ”Find my iphone”.

19:52 Apple kör team med VISA, MasterCard och American Express. Man lovar också att Apple ALDRIG vet vad du köper eller hur mycket du betalar för dina varor. Allt är privat och apples system sköter bara själva betalningen.

19:54 Man har redan säkrat avtal med de stora butikerna och så länge batteriet inte dör kan du snart betala både Big Macs och karuseller på Disney med mobilen.

AppleEvent_0383

19:56 Apple fortsätter att rada upp exempel på företag du kommer kunna handla hos och stödet ska börja användas i oktober månad i år. Hur länge det dröjer innan vi får ett utbrett system i Sverige är såklart väldigt svårt att säga i dagsläget.

19:57 No he didnt?! 🙂

DSC_4938

19:59 Apple Watch!!

AppleEvent_0440

20:01 Det är en smart klocka som alltså döps till Apple Watch. Den kommer vara fullt kompatibel med Iphone och är ganska ”ipod nano”-lik. Det är även ett ”hälso tillbehör”.

DSC_4993

20:05 Tim Cook skämtar om att man inte krympt en Iphone för handleden. Watch är utvecklad för att just användas på handleden.

20:07 Apple Watch ser ut lite som en spindel både framtill med alla sina ikoner utspridda och baktill med de rejäla sensorerna som sitter på insidan av uret. Men annars ganska stilren, om än inte rund! 🙂

AppleEvent_0542

DSC_5029

20:08 Apple visar upp gränssnittet som faktiskt ser riktigt cleant och tydligt ut. Inte alls lika pilligt som den där ”ikon-karusell-spindeln” men visade upp till en början.. 😛

20:10 Klockan har en skärm täckt av Safirglas – stryktålig med andra ord!

20:11 Skärmen känner av om du ”trycker” eller ”petar” på skärmen. Tydligen finns även en liten högtalare i klockan som mäter din puls genom en optisk LED och använder GPSen från din telefon.

DSC_5061

 20:12 Apple Watch laddas trådlöst!

AppleEvent_0614

20:13 Apple har även utvecklat ett enkelt fästsystem för klockarmbanden som går att byta ut. Apple har gjort 6 egna armband men räkna med otaliga band från tredjepartstillverkare framöver!

20:15 Oj! Apple Watch kommer i två storlekar!

AppleEvent_0649

20:16 Klockan finns inte bara i två olika storlekar utan även med flera klockur och massor av olika band. Inte illa om vi ser till ”bygg din egen-klocka” stuket tillsammans med otaliga klockskärmar att välja mellan.

DSC_5146

20:18 Där kom det, inte oväntat men Apple Watch verkar ”kräva” en Iphone för att fungera ordentligt.

20:20 Du kan själv organisera din ”klockskärm” till viss del med olika fält för information och funktionalitet.

DSC_5196

20:21 Du kan lagra musik direkt på din Apple Watch men även styra musik på din Iphone eller din dator om du så vill, direkt från handleden.

20:23 Notifieringar sker genom en lätt skakning i klockan och när du vrider upp klockan mot huvudet syns notifieringen. Vill du svara på den eller agera drar man med fingret uppåt på skärmen.

20:24 SMS-appen ska vara ”intelligent” och förstå frågor i meddelande samt ge dig olika snabbsvar som du kan använda. Alternativt kan du prata in svar och text – garanterat in på svenska.. – men det finns även emoij smilies för ännu enklare svar. Det saknas tangentbord vad det verkar – vilket vi knappast saknar på en klocka!

20:25 häftigt med Siri som styr och ställer med hjälp av din röst, synd bara att vi svenskar inte pratar samma språk som Siri. 🙁

20:26 Det finns fotogalleri och en karttjänst direkt i telefonen.

DSC_5246

20:29 Say what? Det finns en dedikerad knapp nedanför klockkronan som startar en kommunikationsapp där man kan ”kommunicera” med sina kontakter genom – teckningar!? :O Du kan även skicka en vibrationssignal som matchar din nuvarande puls…

DSC_5269

20:32 Apple Watch kan användas för att Tweeta, kolla flyginformation, navigera med kartor, låsa upp hotellrummet på SPG Hotell, den kan tom hitta din BMW, kontrollera termostater och nu börjar de ladda med information om ”hälsoaspekten” som tydligen är en storsatsning i sig.

 20:34 Två hälsoappar, Fitness och Workout. De där sensorerna under klockan är ju jäkligt coola i sig 🙂

 DSC_5325

20:38 Apple visar upp en massa videos och bilder på deras Fitness och Workout appar och hemma sitter Runkeep, Endomondo med flera och snyftar. Apple verkar vilja sköta det här med hälsa själva.

DSC_5349

20:39 Nyheterna fortsätter att ploppa upp. Du kan använda din klocka för att kontrollera din Apple TV, walkie talkie funktion eller som view finder till din Iphone-kamera.

20:40 Apple Watch stödjer den nya Iphone 6-serien men även alla IPhone 5-modeller. Klockan kommer i tre versioner – Apple Watch, Apple Watch Sport och Apple Watch Edition.

20:41 Ouch, Apple Watch kommer inte att dyka upp förrän tidigt 2015. Prislappen börjar på 349 dollar.

DSC_5378

20:43 Apple Watch är kompatibel med Apple Pay! Med andra ord kanske du inte kommer betala med mobilen utan faktiskt med klockan.

20:44 Nu vill Tim Cook att vi ska prata om musik. But why? Spotify-konkurrent?

20:46 Nu är U2 uppe på scen och det känns som ett band man inte bara bjuder in på skoj, eller vad säger ni? 🙂

20:51 Vi har lyckats slänga på lite pastavatten medan U2 lirat på Flint Center och nu verkar det som att man ska prata lite mer istället för att spela musik.

20:56 U2 släpper alltså ett nytt album och det är helt gratis för alla med Itunes fram till den 13 oktober. 119 länder och alla Itunes kunder får alltså U2s senaste album utan kostnad – vilket ska vara världens största albumsläpp ever.

20:59 Apple och Tim Cook börjar runda av nu och det blev alltså två hektiska timmar med både Iphones och smarta klockor! Vi kommer att bjuda er på detaljerade artiklar kring dessa produkter inom kort så håll utkik på NHW.se för färska uppdateringar. Nu ska vissa av oss passa på att få i sig lite föda och försöka smälta både Apple-nyheter och lite kycklingfilé!

21:00 Tack alla som följde vår livebevakning och på återseende! Här är en kort summering av nyheterna – som nästan helt stämde med de tidigare rykten vi sett cirkulera på nätet.

  • Apple lanserade Iphone 6 och Iphone 6 plus med 4,7 resp. 5,5 tums skärmar
  • Telefonerna är tunnare och kraftfullare än tidigare samt stödjer mobilbetalningar med NFC
  • Bättre kamera, bättre nätverk och bättre mobilt bredband var några av de övriga nyheterna.
  • Iphone 6 och 6 Plus börjar säljas den 19 september och prislappen börjar på 199 resp. 299 dollar med kontrakt
  • Apple Watch – Apples första smarta klocka kommer i en mängd olika versioner och två storlekar.
  • Klockan läser av din puls, går att använda med Apple Pay (mobilbetalningar)
  • Apple Watch dyker upp på marknaden i början av nästa år och priset startar på 349 dollar.

21:15 Här hittar du Alla detaljer om Apples nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus!

Bildkällor: Apple, The Verge

OBS! Uppdateringar av nyheten sker kontinuerligt under dagen och kvällen – uppdatera sajten med F5 för de senaste ryktena och nyheterna! Gör gärna er röst hörd i artikelkommentarerna och tveka inte att be om specifika uppgifter eller analyser så kommer vi i redaktionen att försöka godgöra er så gott vi bara kan!

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
abki2Henrik BerntssonMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Vendettan
Gäst
Vendettan

Ganska fail upplösning imo. Efter i teknik som vanligt!

Henrik Berntsson
Admin

Hittills inte mycket nytt som ingen annan har

Marquzz
Medlem
Marquzz

Mest överraskande med denna presentation var att U2 spelade.

I övrigt, ganska besviken. Hade hoppas på mer satsning på kameran och att telefonen skulle vara vattentät. Klockan var asful och verkligen olikt Apple att hoppa på en fluga så här. Sa de nånting om att klockan är vattentät förresten? Tänk om den inte är det, vilken flopp.

Hade nästan tänkt att gå över till IOS denna gång, men kör vidare på Android. Sony Z3C, here I come!

Medlem
WIRN

Blir säkert en trevlig lur men Apples ständiga wow-faktor verkade tyvärr ha dött med Jobs. Tror deras deras storhetstid är över

Henrik Berntsson
Admin

Mm håller nog med lite granna. Z3C är ett hett alternativ helt klart

Medlem
Marre

Ingen i klockbranschen jublar. Tech-intresserade gäspar. Bara fanhen verkar uppspelta så de kissar på sig. Hmmm… vad kommer bli av det, tro?

abki2
Gäst
abki2

iphone 6 plus är snart ikapp samsungs note 3. 7:an kanske kommer i samma tekniska nivå.