Apple ska enligt de senaste ryktena planera ett lanseringsevent för sin tredje generations iPad-surfplatta under mars månad. Surplattan som tros få namnet iPad 3 ska utrustas med en kraftfullare systemprocessor och en Retina-skärm med 2 048 x 1 536 pixlars upplösning.

Apple har hållt sig till februari/mars för sina tidigare iPad-lanseringar och nu hävdar teknikbloggen AllThingsD att elektronikjätten ska lansera sin nästa generations iPad under ett event i San Fransisco första veckan av mars. Surfplattan ska komma i en snarlik fysisk design som sin föregångare iPad 2 och väntas inte bli tunnare, kanske istället marginellt kraftigare för att rymma lite nya trevliga komponenter.

Apple A6 processor eller ej?

Apple ska enligt ryktena uppdaterat det mesta i sin nästa generations surfplatta, bland annat har tidigare rykten hävdat att surfplattans systemprocessor ska vara rejält mycket kraftfullare än dagens lösning. Det har talats om Apple A6 som väntas baseras på ARM:s Cortex-A15 mikroarkitektur och tillveras på 28 nanometerteknik. Men om Apple planerar en lansering i början på mars månad är det i vår mening högst otroligt att nästa generations iPad får en Cortex-A15-baserad systemprocessor under skalet. Systemprocessorer med ARM:s nya arkitektur väntas inte vara klar för sjösättning förrän tidigast i andra halvåret 2012.

Retina-skärm med 2 048 x 1 536 pixlar?

Apple kommer behöva rejält med beräkningskraft för att driva den nya Retina-skärmen som sägs vara en vital del i den nya generationens iPad. Med en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar fyrdubblar Apple antalet pixlar som surfplattans grafikdel ska hosta fram. Apple A5 har fortfarande den kraftfullaste grafikdelen på mobilmarknaden (PowerVR SGX543MP2) men frågan är om man ansett detta tillräckligt för iPad 3 eller just satsat på en ny grafikdel och kanske en helt ny systemprocessor. Vi hoppas givetvis på en Apple A6 processor med två eller fyra Cortex-A15-kärnor och kanske Imagine Technologies nya PowerVR 6-serie av grafikkretsar, men troligtvis är det lite väl optimistiskt.

ipadscreenSharp sägs tillverka den 9,7 tum stora ”Retina”-skärm som Apple ska använda i iPad 3.

Andra uppdateringar sägs bli en bättre och mer högupplöst kameramodul samt eventuellt stöd för LTE/4G nätverk, men även detta är obekräftade uppgifter.

Om uppgifterna kring ett lanseringseven i början av mars stämmer kan vi vänta oss att se den tredje generationens iPad på butikshyllorna i slutet på mars. Om detta även gäller svenska butikshyllor är oklart, men iPad 3 bör finnas hos svenska konsumenter under våren.


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ReturTobberianSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hoppas Apple kan lägga förnyad konkurrens på Android surfplattorna. Ska också bli kul och se om Google verkligen planerar att släppa en egen surfplatta. 🙂

Tobberian
Medlem
Tobberian

Växlade just om monitorn till ”retina”-läge (2048 x 1536 /19″ CRT) :9.
Synd att den inte är ny bara X), (fast de vart lite väl smått ändå så).

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Visst är det bra att utvecklingen går framåt.
Men borde dom inte börja i rätt ände, deras hemma produkter kan inte ens hantera 1080P 😮