Apples första generations surfplatta iPad har sålt bättre än de flesta kunde ana och det är egentligen inte förrän i början på 2011 som den verkligen konkurrensen börjar hitta ut på marknaden. I samma stund slår Apple tillbaka med lanseringen av sin andra generations iPad som sätter surfplattan på par vad gäller prestanda och funktionalitet.

Apple startade sitt pressevent under tisdagskvällen genom att skicka ut sin hänförare Steve Jobs på scenen som inte synts i strålkastarljuset sedan han tog tjänstledigt tidigare i år på grund av nya sjukdomsbesvär.

Apple poängterade att just deras största pengainbringare idag inte är datorer utan så kallade ”post-PC” produkter med iPod, iPhone och iPad i täten. Under sitt pressevent var man ovanligt kaxiga och jämförde 65 000 iPad apps med 100 Google Honeycomb apps samt kallade mer eller mindre alla andra tabletplattformar för ”copycats”.

iPad 2 fokuserar på ökad prestanda i tunnare förpackning

Apple A5 var den första komponenten som presenterades och den nya applikationsprocessorn är som väntat en dubbelkärnig ARM SoC som ska ge upp till 2 gånger så hög CPU-prestanda och 9 gånger så hög grafikprestanda. Detta i en 33% tunnare profil och utan att tappa någon batteritid, som fortfarande står spikad till 10 timmar.

a5

Den nyvunna prestandan ska bland annat göra det möjligt att spela upp 1080p video och även göra det möjligt för spelutvecklare att skapa betydligt tyngre grafik för iPad.

Just formatet var Apple extra stolta över där iPad 2 bara mäter 8,8mm i profil, inte bara 33% tunnare än iPads 13,8mm utan även tunnare än iPhone 4. iPad 2 har även tappat vikt och väger från 601 gram.

Andra nya funktioner är dubbla kamerasensorer och FaceTime-stöd samt HDMI-utgång med spegelfunktion för uppspelning av video på både TV och surfplatta samtidigt. Det kommer även en iMovies App för iPad som ska dra nytta av surfplattans två kamerasensorer.

Noterbart är annars att den 9,7-tum stora skärmen verkar vara identisk med tidigare modell.

ipad2.size

Specifikationer iPad 2 iPad
Mått (HxBxD) 24,12 x 18,57 x 0,88 cm 24,3 x 19 x 1,34cm
Vikt 601g(Wi-Fi) 613g(Wi-Fi + 3G) 680g(Wi-Fi) 730g(Wi-Fi + 3G)
Skärm 1024 x 768 9,7″ LED-bakgrundsbelyst IPS-panel 1024 x 768 9,7″ LED-bakgrundsbelyst IPS-panel
Processor 1 GHz, dual-core Apple A5 1GHz Apple A4
Lagring 16/32/64GB flashminne 16/32/64GB flashminne
Wi-Fi  802.11a/b/g/n 802.11a/b/g/n
Bluetooth  2.1 + EDR 2.1 + EDR
Batteri  ?, 10 timmar 25 Wh litiumpolymer, 10 timmar
Anslutningar HDMI, 30-pin och 3,5mm hörlursutgång 30-pin och 3,5mm hörlursutgång
Kamera 720p 30 fps (Baktill)
VGA 30 fps (Framtill) 
Nej
Övrigt Inbyggd mikrofon, monohögtalare, accelerometer, SIM-kortplats(Wi-Fi + 3G) och GPS(Wi-Fi + 3G Inbyggd mikrofon, monohögtalare, accelerometer, SIM-kortplats(Wi-Fi + 3G) och GPS(Wi-Fi + 3G)
Pris  Från ca 4600kr Från ca 4600kr

Samma prissättning som för iPad 1

Apple gjorde också ett stort nummer av att exempelvis Motorola Xoom kommer att bli en väldigt dyr surfplatta med ett riktpris på över 8 000 kronor. Apple kommer att bibehålla sin nuvarande prissättning av iPad med priser som startar från 499 USD upp till 829 USD där man menade att fem av sex modeller är billigare än konkurrenternas flaggskepp. Nytt för iPad 2 är också att Apple från dag ett kommer att sälja både en svart och en vit modell.

ipadprice

iPad 2 lanseras tillsammans med en ny vikbar väska – som Apple ville kalla skal – som kan både omsluta surfplattan med hjälp av magnetlås, samt användas som ett stöd när man vill få sin iPad att stå av sig själv.

ipad.smartcover

iPad 2 i Sverige den 25 mars – skeppas med iOS 4.3 

Apple var också mycket aggressiva med sin lanseringsplan där man redan den 11 mars kommer att börja skeppa de första iPad 2 enheterna till konsumenter och den 25 mars följa upp lanseringen med 26 ytterligare länder, däribland Sverige. Apple har även sett till att uppgradera sin mjukvara och skeppar den nya surfplattan med iOS 4.3 som ska bjuda på en betydligt snabbare Safari-webbläsare, iTunes home sharing och hotspotfunktionalitet. 

Mer detaljerad information och bilder av iPad 2 kommer att läggas in i nyheten så fort vi får mer detaljer.

Uppdatering 19:56: Apple har nu uppdaterat sin hemsida med officiell information och bilder på iPad 2.

ipad2.white

Källa: Apple, Engadget

Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
thisBjornssonBirksAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ser väl bra ut. Ska bli spännande och se om Apple kan hålla fast i sin dominans nu när framförallt Android 3.0 Honeycomb är påväg.

Annars tycker jag att det är för dyrt med Tablets.

Birks
Medlem
Birks

Ingen direkt revolution från den första modellen jag kommer inte byta ut min iPad för denna i alla fall.
Visst det vore trevligt med en kamera och hdmi men om jag känner apple rätt så kommer båda med inbyggda begränsningar…
Angående fodralet så använder jag denna och den funkar kanon. [url]http://www.mophie.com/mophie-workbook-iPad-case-folio-p/1175_wrkbk-ipad-blk.htm[/url]

Medlem
WIRN

Inte mycket nytt, det bästa är nog hur tunn den nya är.

Bjornsson
Medlem
Bjornsson

Jag undrar om det finns någon sorts ”penna” som man kan använda för att skriva på den?
Vill ha ett gammalt hederligt ”papper och penna” fast elektroninskt =)

Känns lite för långsamt att ha skriva med tangentbordet om man vill göra små och långa anteckningar vid möten och sånt.

this
Medlem
this

Tycker HoneyComb är bättre anpassat som Tablet operativ. Den nya Gmail klienten som medföljer verkar ju sjukt skön och hela gränssnittet verkar hur bra som helst. Dock verkar det dröja innan man får bukt på prestanda problem etc. Rätta mig gärna om jag har fel, men iPad känns nästan lite som en förvuxen iPhone, gränssnittsmässigt.