Är det något vi lärt oss sedan vi på allvar började gräva djupare i smartphone- och surfplattsdjungeln är det att ingen enhet är bättre än vad dess mjukvara tillåter. När nu Apple bekräftar att man nått 100 000 tabletoptimerade appar på App Store är det då kanske inte så överraskande att iPad fortfarande säljer långt mer än alla andra surfplattor tillsammans.

Apple var först ut på marknaden med sin surfplatta iPad och att man redan från start hade en imponerande försäljningstakt och på så sätt skapade sig en rejäl installationsbas har givetvis varit en nyckelkomponent i det kraftigt utökade App-utvecklandet. När Apple lanserade sin andra generations surfplatta, iPad 2, kunde man räkna in 65 000 appar speciellt utvecklade för surfplattan. En siffra som nu alltså på ett par månader ökat till över 100 000.

ipad2.sideApple iPad 1/2 har sålts i över 25 miljoner exemplar

Just att nyttja den större skärmytan på en surfplatta mot den mindre i våra smartphones är bara en av de viktiga aspekter som mjukvaruutvecklare måste tänka på när man tar fram nya applikationer för plattformen. Att man i Google Android, där man tidigare i år fick det första tabletoptimerade operativsystemet, fortfarande räknar antalet appar för surfplattor i hundratal visar vilken klyfta som faktiskt fortfarande finns i de olika ekosystemen.

Anledningarna till de förhållandevis få appar som optimerats för Android 3.0 ”Honeycomb” och surfplattor sägs vara flera. Men i en undersökning av Computerworld där man intervjuat bland annat utvecklare läggs ett stort ansvar på Google och dess App-butik Android Market. Där man helt enkelt har svårt att hitta Honeycomb-optimerade appar.

asus.eeepadASUS Eee Pad Transformer den bäst säljande Android-surfplattan: ~400 000 exemplar

Andra anledningar är att installationsbasen helt enkelt är för dålig i dagsläget och efterfrågan på appar för Honeycomb inte täcker de resurser som krävs för att optimera eller utveckla nya appar för plattformen. Varför flera utvecklare sägs vänta på Android 4.0 Ice Cream Sandwich, där både surfplattor och smartphones kommer använda samma grundsystem.

På det stora hela ser Apple ut att rent mjukvarumässigt segla hem en bekväm seger på surfplattsmarknaden under 2011, men att Google Android kan få rejäl fart om Ice Cream Sandwich blir håller för våra förväntningar.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Är det ett bevis på att Apple är stora eller att det finns mer fria program till Android?

De som väljer Android är väl till stor del sådana som idag redan kör fri programvara.