Apple har gjort någonting som nästan kan ses som ett genidrag ur deras egna perspektiv. Apple har aldrig varit glada i tanken på att folk kör en rootar sina telefoner eller ”Jailbreak” som det kallas i samband med Apple-produkter. Så i ett försök att råda bot på problemet anställer de en föredetta jailbreakare som ska leta svagheter i iOS som används i iPod, Iphone och iPad.

Tjänsten JailbreakMe har tillåtit sina användare att roota sina Apple-enheter för att bland annat kunna använda appar som inte godkänts av Apple och göra det hela till en mer öppen upplevelse. Nicholas Allegra, mera känd som Comex ska ha fått en praktikplats på Apple. Comex är en 19 årig student på Brown University i USA, som beskriver sig själv som en självlärd kodare som började programmera hemma vid 9 års ålder. Enligt ett inlägg på Twitter ska han nu påbörja sin praktik på Apple den 5:e september.

iphone-reception-pc-0818-rm-eng

Någonting som inte är perfekt i deras iPhone verkar i alla fall vara säkerheten, enligt Comex.

Apple verkar ha tagit sitt förnuft till fånga och tagit hjälp av de som vet vad de gör bäst istället för att försöka nå dem genom ett rättsväsende. Comex tjänst på Apple blir att just hitta svagheter i deras iOS så att de kan rättas till. Själv säger han att han inte förstår vad som gör honom så speciell då det är lika enkelt att hitta svagheterna i operativsystemet som att läsa tidningen.

Comex

”You just go through and look for errors.[…]I did not create the vulnerabilities, only discover them. Releasing an exploit demonstrates the flaw, making it easier for others to use it for malice, but they have long been present and exploitable. Although releasing a jailbreak is certainly not the usual way to report a vulnerability, it still has the effect of making IOS more secure in the long run.”

Comex som själv är iPhone-ägare säger att han tycker det är läskigt att det finns så många svagheter som det gör i iOS, och menar på att hans hobby har sett till att göra det säkrare än tidigare. Men trots sin praktik är det inte slutet för Jailbreakme, då han i ett Twitter-inlägg skriver; ”I’m hoping @MuscleNerd will make JailbreakMe 4. :P”. Vilket betyder att projektet kommer att leva vidare, förutom att Comex ska göra sitt yttersta hos Apple för att se till att nästa jailbreak inte blir verklighet.

Precis som med all mjukvara kommer det alltid finnas kryphål i koden, däremot försvårar Apple dessa handlingar märkbart genom aktioner som dessa. Apple har verkligen taget det engelska ordspråket, ”If you can’t beat them, hire them” till sitt hjärta den här gången. Med tanke på att rootning inte längre ses som olagligt i flera delstater i USA kanske ”If you can’t sue them, hire them” passar bättre?

Källa: PhoneArena

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid