apple_watch

Apple presenterade under tisdagskvällen sin första smarta klocka med namnet Apple Watch. Den smarta klockan kommer att dyka upp tidigt nästa år med en prislapp som börjar på runt 3 500 kronor. Bland funktionerna syns en tryckkänslig skärm, pulsmätare, röststyrning och walkie talkie-funktion.

Apple Watch var ingen större överraskning under Apples pressevent men samtidigt inte heller lika väntat som företagets nya Iphone-modeller. Mer överraskande var Apples storsatsning på sin Watch-familj där man laddar med två olika storlekar, tre olika designlösningar och med sex olika armband.

classic

Vi har tyvärr ännu inga detaljerade specifikationer för de olika modellerna av Apple Watch men kommer i storlekarna 38 millimeter respektive 42 millimeter. Klockornas skärmar är skyddade av safirglas men är trots detta smart nog att känna av trycket i dina fingrar – rör du skärmen aktiveras ett kommande och om du istället lägger tryck med fingret aktiveras ett annat. Skärmens upplösning avslöjas inte men Apple kallar den för en ”retina”-skärm och indikerar att pixeltätheten ska vara riktigt hög – åtminstone i klassen.

Apple Watch har en rektangulär grunddesign med runda hörn och ska tillverkas i flera olika material beroende på modell – rostfritt stål, aluminium och 18-karats guld är alla på menyn. Dessa material kommer sedan i flera olika utförande och kan matchas med olika armband i läder, gummi eller metall.

charging_large_2x

Klockan laddas med hjälp av en magnetisk trådlös laddare och kräver alltså ingen kabelinkoppling. Däremot har Apple valt att inte förmedla några siffror på batteritid, vilket visat sig vara ett aber för de flesta konkurrenter på marknaden i dagsläget.

watch_side

På sidan av klockan hittar men en digital krona som används för att navigera i Watch OS. Genom att snurra på kronan kan man zooma i gränssnittet och ett tryck tar dig tillbaka till hemskärmen. Watch OS kommer med en mängd olika urtavlor och ett gränssnitt där användaren själv kan möblera om lite.

Det finns inget skärmtangentbord utan all kommunikation för sms och andra textmeddelande sker antingen med färdiga svarsalternativ eller genom teckningar och röstdikterade meddelande. Vilket troligtvis kan bli ett problem för oss svensktalande användare eftersom Siri ännu inte stödjer svenska.
Klockan uppmärksammar dig om notifieringar med en liten vibration och en vridning på handleden mot huvudet aktiverar skärmen per automatik.

software

Bland funktionerna i Apple Watch kan vi nämna meddelande, karttjänster för navigering, walkie talkie-funktion, kalender, musikspelare, view finder för din iphonekamera, röststyrning, svara på din iphones samtal, mäta din puls samt en dedikerad app för att hålla koll på din aktivitet och kaloriförbränning under dagen.

Apple Watch stödjer även Apple Pay och kommer alltså att kunna användas för att betala i NFC-betalstationer när tekniken och infrastrukturen sprider ut sig.

Apple Watch kommer att börja säljas i början av nästa år med en prislapp som startar på 3 500 kronor.

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]Apple Watch stödjer även Apple Pay och kommer alltså att kunna användas för att betala i NFC-betalstationer när tekniken och infrastrukturen sprider ut sig.[/quote]

Nyfiken på om det innebär att man kan använda det ihop med en äldre iphone som saknar NFC (och TouchID)?

Medlem
WIRN

knappast den snyggaste av smartklocksgänget
[imgcomment image[/img]