Apple har nu presenterat sina räkenskaper för sitt första bokföringskvartal 2011 som avslutades den 25 december 2010. Företaget fortsätter att gå från klarhet till klarhet och redovisar ytterligare ett rekordkvartal med en total omsättning på 26,74 miljarder dollar efter att man bland annat sålt 7,33 miljoner iPads det sista kvartalet 2010.

Surfplattan röstades fram till årets julklapp i Sverige och med en bred Europa-lansering av iPad drog Apple nytta av intresset under det senaste kvartalet. Men förutom en rekordhög försäljning av iPad visade även iPhone och Mac plattformarna positiva siffror, medan iPod-familjen tappade något från motsvarande period 2009.

Även om Apple sålde massvis med iPads är det fortfarande iPhone som är det största dragplåstret. Tillverkaren sålde hela 16,24 miljoner iPhones under det senaste kvartalet, vilket är en ökning med 86% sedan fjärde kalenderkvartalet 2009. Mac-försäljningen ökade med 24% till 4,13 miljoner sålda enheter under samma period.

apple.store

Apple kunde skratta hela vägen till banken när man hämtade ut sin nettovinst för kvartalet på 6 miljarder dollar, eller 6,43 USD per aktie. Resultat som kan jämföras med en nettovinst på 3,38 miljarder dollar eller 3,67 USD per aktie under motsvarande kvartal 2009.

Apples ekonomi fortsätter att vara stark men den nya kvartalsrapporten har samtidigt överskuggats något av Steve Jobs plötsliga sjukskrivning. Företagets grundare och ledare har tagit tjänsteledigt på obestämd tid och har lämnat över huvudansvaret för företagets arbete till driftschefen Tim Cook, något Jobs gjort vid tidigare sjukdomsproblem.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid