Imac-familjen genomgår i dag sin största förändring på flera år när nu alla modeller får helt nya högupplösta skärmar och nya interna komponenter. Trots extrema skärmupplösningar och hög prestanda använder dock de billigaste varianterna fortfarande hårddisk. Inte ens 20 000 kronor räcker för SSD i 27 tums-serien.

I dag har det blivit dags för en efterlängtad uppdatering av Apples Imac-familj av allt-i-ett-datorer. Denna gången handlar det inte bara om ny komponenter innanför datorernas skal. För första gången på flera år uppgraderas hela familjen med helt nya bildskärmar, som inte bara kommer till Apples dyraste modeller.

Mer än UHD i 21,5 tum

Apple har fortfarnde två serier av Imac-produkter. Den ena serien har skärmar som mäter 21,5 tum – en serie som nu har skärmar med en upplösning på antingen 1920 x 1080 eller 4 096 x 2 304. Detta betyder att de dyrare modellerna har skärmar med högre upplösning än de allra flesta 4K-upplösta datorer och externa bildskärmar på marknaden i dag.

Detta betyder inte bara att konsumenter får en Imac med marginellt högre upplösning än sina grannar som kanske använder UHD-upplösta skärmar, utan att professionella användare också kan använda skärmarna för att skapa film för 4K-visning i bio och att mateialet kan visas i sin helhet enligt DCI 4K-standarden. Med det sagt når inte skärmen upp till färgspektrat för DCI P3, så den är ändå inte helt perfekt för filmskapare.

5K till alla modeller… men hårddisk?

27 tums-modellerna av Apples Imac-familj har nu alla samma 5K-upplösning som Apples flaggskepp som introducerades under förra året. Det är nu alltså 5 120 x 2 880 som gäller för alla modeller i 27 tums-serien. Detta betyder att även Apples billigaste 20 000 kronors-modell har en 5K-skärm. Den billigaste modellen driver sin skärm med en AMD Radeon HD M380-enhet istället för förra årets 5K Imac som använde en M290-krets.

Som vanligt erbjuder Apple en lång rad olika varianter av sina nya produkter. För de allra flesta användare är de billigaste varianterna troligen inte det bästa valet eftersom de fortfarande använder sig av hårddiskar. Det betyder att 21,5 tums-versionen som säljs med en 1 terabyte hårddisk och kostar 12 300 kronor, kostar 14 500 kronor om 256 gigabyte SSD-baserad lagring önskas istället för hårddisk. Även 27 tumsmodellen kostar 2 200 kronor extra om hårddisken vill bytas mot en SSD-enhet, vilket betyder att den billigaste modellen snarare kostar 22 200 kronor istället för 20 000 kronor.

Apple imac 215 27 4 5K priser

Källa: Apple

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Birks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Ge oss Touch på dom 😛