Apples iOS 5 väntas släppas framåt hösten och kommer med flera nya funktioner. Det nya operativsystemet ska vara kompatibelt med iPhone 3GS och iPhone 4, men även iPhone 5 som enligt rykten ska släppas i samband med iOS 5. Men en av de nya funktionerna man skryter man ska Apple ha stulit rakt av från personen i fråga som utvecklade den.

Apple iOS 5 inkluderar en ny tjänst som är nästan identisk med en app som en utvecklare skickade in till företaget maj 2010. Appen i fråga hette WiFi Sync och vart nekad av Apple men istället för att få ett mail vart han uppringd av en representant för varumärket iPhone som sa att Apples ingenjörer var väldigt imponerade över appen men att den inte kunde godkännas på grund av ospecifierade säkerhetsproblem och att den gjorde saker som inte var specifierade i iPhones officiella SDK (Software Developers Kit). Han vart däremot ombedd att skicka in ett CV till Apple när han tagit examen då företaget som sagt var imponerade över vad han skapat.

Istället så valde utvecklaren Greg Hughes att släppa WiFi Sync på sidan Cydia Store där man kan köpa appar till upplåsta iPhones där den snabbt vart en storsäljare och hamnade på första platsen. Vid WiFi Sync gör är att synkronisera din iPhone med iTunes trådlöst så du aldrig mera behöver använda en USB-kabel.

Apple_WiFi_Sync

Hughes WiFi Sync logotyp till vänster, Apples WiFi Sync till höger med en slående likhet?

På WWDC i måndags gick man igenom de nya funktionerna i Apples nya tjänster och operativsystem och när det var dags för iOS 5 kom WiFi Sync på tal, med exakt samma namn, exakt samma funktion och en logotyp som såg nästan identisk ut med den från Hughes WiFi Sync. Hughes sa att han vart aningen överraskad över detta.

Hughes som står bakom WiFi Sync är just nu väldigt upptagen med att ta sin examen men har sagt att han är i kontakt med sina advokater för att ställa Apple inför rätta. En väldigt intressant och komisk utveckling med tanke på att Apple gärna anmäler sina motståndare för patentbrott eller stöld av hårdvarudesign/mjukvarufunktioner för ytterst små likhet, när det själva valt att kopiera en idé rakt av – förutom de minimal ändringarna i logotypen.

Källa: The Register

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
TempelDanne980Laglordenmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Inte första gången för Apple, och tyvärr finns det gott om exempel på stora företag som blåser folk på likadana sätt. Det sorgliga är att lagen ofta tillåter sådant.
Hoppas utvecklaren får något i motpart.
Dumt gjort av Apple dock. Jag undrar om killen verkligen blir lika sugen på att jobba hos dem nu.

coolacrille
Medlem
coolacrille

Vidrigt gjort. Finns det någon som helst chans att Hughes kan vinna mot Apple i rätten?

Andreas G
Medlem

[quote name=”coolacrille”]Vidrigt gjort. Finns det någon som helst chans att Hughes kan vinna mot Apple i rätten?[/quote]
Ryktet går att var tredje Apple-anställd är en advokat.

Skämt åsido, jag tror inte han kommer kunna vinna. Apple kommer att dra ut det här i evigheter och peka på sina egna rättigheter att neka vem som helst att släppa en app till deras plattform och säkerligen göra en stor sak att han sålde den via Cydia som säkert även de kommer få mycket skit.

EliXyR
Medlem
EliXyR

apple crapple

nussse
Medlem
nussse

Är de lite smarta så anställer de honom bums 🙂

mitrix
Medlem
mitrix

Frågan är ju dock om han ens vill bli anställd av Apple som har gjort såhär med en av hans idéer, tror inte det inger förtroende för en framtida arbetsgivare om man ser dem göra sådana grejor med saker man själv kommit på.
Skulle inte tro han har några större problem att hitta ett bra jobb heller iom att han har släppt en app som verkar sälja bra och uppenbarligen kan koda bra! Detta ger ju också lite extra uppmärksamhet till hans namn.

Medlem
Json_81

Om han inte kan bevisa att de snott hans kod rakt av är han nog rätt chanslös.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Apple har ju inte haft många originella idèer genom åren. Mest snott saker. De är rätt äckliga stämma Samsung och Nokia osv sen för ”patentintrång” för att som i Samsungs fall ”lägg på luren” iconen är en röd lur osv, typ som alla mobiler haft sen 80-talet.

Men det är patentsystemet som är fel på, jag tror detta kommer bara visa yttterligare än gång patentsystemet inte skyddar små innovatörer/utvecklare.

Danne980
Medlem
Danne980

[quote name=”Laglorden”]Apple har ju inte haft många originella idèer genom åren. Mest snott saker. De är rätt äckliga stämma Samsung och Nokia osv sen för ”patentintrång” för att som i Samsungs fall ”lägg på luren” iconen är en röd lur osv, typ som alla mobiler haft sen 80-talet. Men det är patentsystemet som är fel på, jag tror detta kommer bara visa yttterligare än gång patentsystemet inte skyddar små innovatörer/utvecklare.[/quote] Välkommen till verkligheten! Alla storföretag arbetar på liknande sätt. Att tro att Apple är sämre eller bättre än något annat är bara naivt. Sen förlöjligar du deras stämning mot Samsung.… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Verkligheten är att Apple inte är bättre eller sämre än andra men dom försöker framstå som så innovativa och nyskapande. Det gör dom värre. Dubbelmoral är aldrig vackert ens i vitt plastskal.

Angående pilarna så är ju Apple inte dom första med två pilar för just sync så där får man nog anse det vara standard och likaså med wifi symbolen. Däremot så lär kombinationen av Hughes ligga före andra och sen vill ju folk generellt ha likadan design så det ser snyggt ut.

Minns bara MUI/MagicWB på Amigan. Enhetligt, genomarbetat och jävligt snyggt.