Apple har idag släppt en hel myriad av nya produkter och bland de mer intressanta står nya MacBook Air med uppdaterad hårdvara och nytt operativsystem. MacBook Air får en efterlängtad uppgradering och hoppar fram två generationer processorer från Core 2 till Sandy Bridge. Något annat man gjort idag är att avsluta den ordinarie MacBooken.

MacBook Air vart rätt kvickt populär på grund av dess prestanda i förhållande till dess ultratunna unibody-design i aluminium och långa batteritid i förhållande till portabilitet. Nu har man uppdaterade MacBook Air och de största nyheterna är att man äntligen släppt Core 2-processorer i förmån för Sandy Bridge (det var på tiden) och introducerat ThunderBolt.

Vi listar nedan de fyra nya modellerna som direkt ersätter de äldre. Egentligen heter samtliga just MacBook Air med olika specifikationer men vi ändrar lite i modellnamnen för att särskilja på dessa för våra läsare.

Modell MacBook Air 11.6″: 64 GB MacBook Air 11.6″: 128 GB MacBook Air 13″: 128 GB MacBook Air 13″: 256 GB
Processor Core i5 1,6 GHz Core i5 1,6 GHz Core i5 1,7 GHz Core i5 1,7 GHz
Kärnor/Trådar 2/4 2/4 2/4 2/4
Grafik Intel HD 3000 Intel HD 3000 Intel HD 3000 Intel HD 3000
Minne 2 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Lagrinsutrymme (SSD) 64 GB 128 GB 128 GB 256 GB
Upplösning 1 366 x 768 1 366 x 768 1 440 x 900 1 440 x 900
Vikt 1,08 kg 1,08 kg 1,35 kg 1,35 kg
Pris 9 295 kr 10 995 kr 11 995 kr 14 995 kr

Specifikationer och priser tagna från Apple Store.

Bytet från Core 2 till Sandy Bridge borde definitivt göra stor skillnad på alla fronter; prestanda, batteritid, värmeutveckling och att vi får se HyperThreading närvarande är inget annat än ett stort plus. Även grafiken står Intel för med den integrerade HD 3000. En annan stor nyhet som inte bara gäller MacBook Air är lanseringen av Mac: OS X 10.7 Lion.

Andra nyheter är att samtliga modeller kommer utrustade med Intel Thunderbolt vilket borde hjälpa att få fart på den nya standarden, eller i alla på Apples ekosystem. 13″-modellerna kommer även med SD-kort-läsare. När det kommer till batteritid ska man få ut fem timmar från 11.6″-modellerna och sju timmar från 13″-modellerna. När det kommer till Apple brukar deras påstående om batteritid ligga väldigt nära verkligheten, till skillnad från andra tillverkare. Vi återser även bakgrundsbelyst tangentbord som kommer med samtliga Macbook Air.

macbookair

Det ser även ut som att man börjat rusta upp sig mot Intels Ultrabook-koncept som på många plan ser ut att vara inspirerade av MacBook Air. Den billigaste modellen har ett instegspris på 9 295 kr vilket är det bästa i sin klass med en så pass tunn design, i alla fall till dess att de första Ultrabook-datorerna anländer och ger MacBook Air den första riktiga konkurrensen.

Apple har även dragit tillbaka deras ordinarie MacBook – den vita med plastchassi. Flera källor bekräftar att Apple helt ska upphöra med MacBook då det bara är MacBook Air och MacBook Pro som gäller i framtiden.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
TempelJacob HugossonUT_lolAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Körde dom inte GT320 innan på dessa? Är inte HD3000 ett nerbyte då? 😮 Konstigt att de tog bort vanliga Macbook undra varför?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Körde dom inte GT320 innan på dessa? Är inte HD3000 ett nerbyte då? :o[/quote]
HD 3000 borde faktiskt vara likvärdig om inte marginellt bättre. Den förra generationen MacBook Air begränsade faktiskt GT320 då den kom med en lågt klockad Core 2-processor så i många fall kommer nog den här lösningen prestera bättre.[/quote]

Jo det har du rätt i. Okej trodde faktiskt GT320 var vassare. Blev lite förvånad att de inte körde en ARM lösning. 😉

fackamato
Medlem

Well well well! MacBook Air 13″: 128 GB ser ju nästan intressant ut, beroende på vad det sitter för SSD i den och lite annat (väntar på reviews). Den hade jag nästan kunnat tänka mig 🙂 (med ett riktigt OS såklart)

Anton Karmehed
Admin

Ja nu är det faktiskt bara prislappen som är lite avskräckande. Men detta ser ut som den perfekta lösningen för sambon som ska byta ut sin netbook och efter en strulande LG X110 hatar allt som har med PC att göra.. ^^
Nä men just Apples studentpriser och Garage Band gör den extra intressant i detta sammanhanget. Man är faktiskt lite sugen själv måste jag säga.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

För de som gillar ideen med macbook air men vill ha en PC istället så finns ju Lenovo X1. Vi kommer beställa några sådana till jobbet ochde ser riktigt smutta ut!

Anton Karmehed
Admin

Ja X1 är helt klart en intressant modell. Gillar den som en mobil work horse. Men den har faktiskt en oväntad nackdel. Upplösningen är begränsad till 1366×768, där har faktiskt Air ett övertag i 13,3-tums format. I övrigt är nog X1 en bättre modell för mig personligen, men tycker det är trist att Thinkpad inte kommer med högre upplösning som tillval.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote]Andra nyheter är att samtliga modeller kommer utrustade med Intel Thunderbolt vilket borde hjälpa att få fart på den nya standarden,[/quote]

Thunderbolt är väl ingen standard.

Anton Karmehed
Admin

Jag hade tänkt rekommendera instegsmodellen av 11-tummaren till tjejen, men vetefasen om det blir den större modellen eller kanske tom 13-tummaren om hon känner att storleken funkar. Mest att 2GB RAM och 64GB SSD nog blir lite väl snålt för henne som ska pyssla med musik och grejer. Blir ju någon extern lagring vilket fall, men lite mer än några GB ledigt känns det som att man bör ha.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”smartidiot89″]
[quote name=”UT_lol”][quote]Andra nyheter är att samtliga modeller kommer utrustade med Intel Thunderbolt vilket borde hjälpa att få fart på den nya standarden,[/quote]

Thunderbolt är väl ingen standard.[/quote]
En standard är det allt, men den är knappast stor och utbredd.[/quote]
På vilket sätt är det en standard? Jag skulle inte säga att den passar in i den här artikeln: http://sv.wikipedia.org/wiki/Standard

Tempel
Medlem
Tempel

Synd att det alltid skall vara breda skärmar på bärbara… det är ju höjden man vill åt om man nu skall arbeta med dom.