Small preview image

Apple och Creative har de senaste månaderna turats om att stämma varandra i kampen på licenser och rättigheter till teknik som använts i båda parters portabla mediaspelare. Det hela började med att Creative skickade en stämningsansökan mot Apple, som på bara några timmar kontrades av Apple med en motstämning. Turerna kring detta har sedan skiftat var vecka som gått och flera stämningar har skickats in utan att någon lösning dykt upp. Nu har dock Creative och Apple kommit överrens och det verkar som att Creative, de som startade denna soppan, har haft mest rätt från början. Apple har nämligen gått med på att betala hela 730 miljoner kronor för licensiering av Creatives patent som tvisten alltså handlat om.Creative är förståss nöjda med lösningen men även Apple verkar försöka se positivt på det hela.


”Creative is very fortunate to have been granted this early patent,” said Steve Jobs, Apple’s CEO. ”This settlement resolves all of our differences with Creative, including the five lawsuits currently pending between the companies, and removes the uncertainty and distraction of prolonged litigation.”


Den stora licensieringsavgiften kan dock krympa om Creative lyckas licensiera sitt patent även till andra företag. Exakt hur detta skall fungera har man dock inte släppt några detaljer om. Creative har i sitt pressmeddelande även tillkännagivigt att man kommer börja tillverka tredjepartstillbehör till Apples iPod-familj. Med andra ord verkar det som att Apple och Creative nu är närmast vänner istället för bittra konkurrenter, i alla fall utåt sett.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid