Vi vet inte ens om Apple själva ser sin surfplatta iPad som en PC, men det är är så den nya mobila teknikprylen räknas som när det välrenomerade statestikföretaget Canalys presenterar nya försäljningssiffror för PC-marknaden under fjärde kvartalet 2010. Apple har enligt dessa siffror ökat antalet skeppade datorer med makalösa 241%.

Apple skeppade under fjärde kvartalet 2009 totalt 3,4 miljoner datorer, något som man tack vare iPad och en fin julförsäljning under fjärde kvartalet 2010 ökade till 11,5 miljoner datorer. Enligt Canalys är alltså iPad en PC och ger Apple en tredjeplats på den totala PC-marknaden med lika stor marknadsandel som datorgiganten Dell. 

Apple stod under fjärde kvartalet 2010 för 10,8% av marknadens totalt skeppade datorer, där man förutom surfplattor även räknar in netbooks och serverdatorer. Dell hade med 11,4 miljoner skeppade datorer och samma marknadsandel halkat ner på en fjärdeplats bakom HP i täten med 17,7% marknadsandel och Acer på en andraplats med 12,8% marknadsandel.

pcship

Apple skulle utan sin iPad-försäljning inte ens slå sig in på topp5 av samma lista, då man under samma period förra året stod för endast 3,8% av den totala PC-marknaden. Att Apple och för den delen övriga dator- och mobiltelefonstillverkare trycker in både mer kraft och funktionalitet i sina surfplattor är ingen hemlighet. Men hur ser ni, våra läsare, på det faktum att surfplattorna nu på flera håll räknas som vanliga datorer?

Försäljningen av just surfplattor ska på det stora hela ökat PC-marknadens tillväxt med 19,2% enligt Canalys. I Central- och Östeuropa ska försäljningen av surfplattor ökat PC-marknaden med hela 38,4%, jämfört med Västeuropa som påverkats minst sedan samma period 2009 och sett en ökning på 10,7%.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Ska bli intressant och se om Apple kan behålla sin dominans i tablet marknaden som dom lyckats revolutionera själva. Antar att dom kommer få det tufft mot Google Android precis som på Smartphone marknaden.