Härvorna mellan Apple och Samsung fortsätter och medan en amerikansk jury påbörjat genomgången av det stora upphovsrättsmålet mellan företagen i USA fälls nu båda företagen för patentintrång av en Sydkoreansk domstol. Med säljstopp för bland annat Ipad 2 och Galaxy Nexus som följd.

Apple och Samsung är låsta i rättsliga tvister på flera marknader och i olika länder. En av dessa har varit Sydkorea där en panel med tre domare nyligen presenterat ett delat beslut där man fäller inte bara ett – utan båda – företagen för patentintrång.

Apple har funnits skyldig till två intrång i Samsung-patent relaterade till trådlös teknik, medan Samsung i sin tur fälls för ett intrång i Apples ”gummibands”-patent som används i gränssnittet för iOS. Med fällande domar mot båda företagen tog de redan försummbara skadeståndskraven mer eller mindre ut varandra, där Apple döms att betala motsvarande 120 000 kronor i skadestånd till Samsung – medan Samsung i sin tur döms att betala runt 150 000 kronor till Apple.

GS2vsIphone

Båda företagen blir samtidigt straffade med säljförbud på flera av sina produkter i Sydkorea. Apples smartphone Iphone 4 och surfplatta Ipad 2 blockeras och likaså Samsungs smartphones Galaxy S II och Galaxy Nexus, samt tillverkarens två surfplattor Galaxy Tab och Galaxy Tab 10.1, men även vissa äldre produkter sägs påverkas.

Domen är ännu inte fastställd och det är oklart om de båda företagen överklagar sina fällande domar. Men en fällande dom för både Apple och Samsung visar att företagens stridigheter i domstolar världen över är allt annat än okomplicerade – samt att vi kanske alla är förlorare när stridslarmet lagt sig.

Källa: Wall Street Journal via Electronista


Relaterade artiklar:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
thisPeter OAoneSwedish BerserkMikael007 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Det är rätt, höll på en början på Samsung men detta har blivit så löjligt att de båda förtjänar säljförbud nu.

Tempel
Medlem
Tempel

Fast ”gummibands” patentet borde inte få godkänt som patent. Ta en befintlig teknik och ta patent på en ny plattform är lixom aldrig ok i min bok.

this
Medlem
this

Vad är ens ”gummibands” patented, låter jätte löjligt. Apple verkar inte ha straffats lika hårt här dessutom. Samsung fick ju förbud på väldigt många produkter.

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

[quote name=”Baxtex”]Det är rätt, höll på en början på Samsung men detta har blivit så löjligt att de båda förtjänar säljförbud nu.[/quote]
Tycker du är lite ute och cyklar men förstår vad du menar. Men vi ska vara glada att någon säger ifrån mot Apples beteende och Samsung är kanske de mest lämpade för det.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Enkla patent måste slopas! Utvecklingen börjar handla om vem som först hinner till patentetverket.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Kanske är dags att ta patent på att ta patent… 😕

Aone
Gäst
Aone

Patent är till för att skydda upphovsmannen, dvs den som fått patentet. Det innebär inte automatiskt att upphovsmannen är den som uppfunnit något, men är den som lämnat in och fått patentet. Vanligen försöker den som äger ett patent att säkerställa att ingen olovligen nyttjar deras patent. Det är ju exakt det som ett patent går ut på.

/Aone

this
Medlem
this

[quote name=”Aone”]Patent är till för att skydda upphovsmannen, dvs den som fått patentet. Det innebär inte automatiskt att upphovsmannen är den som uppfunnit något, men är den som lämnat in och fått patentet. Vanligen försöker den som äger ett patent att säkerställa att ingen olovligen nyttjar deras patent. Det är ju exakt det som ett patent går ut på. /Aone[/quote]Jag tror alla här vet hur patentsystemet fungerar så du behöver inte ge en lektion i dt. Men att man ska kunna ta patent på något som redan finns elr något som är uppenbart simpelt eller design tex är ju bara… Läs hela »

Mikael007
Gäst
Mikael007

[quote name=”Baxtex”]Det är rätt, höll på en början på Samsung men detta har blivit så löjligt att de båda förtjänar säljförbud nu.[/quote]

jag håller med till den grad att ajg tvekar på att köpa ny iPhone, blir ingen samsung heller…

Hoppas Nokia lyckas slå dom på fingrarna

Svensken
Medlem
Svensken

Är ganska trött på båda dessa två. Kommer knappt ihåg hur det började men det var väl Apple som drog igång och så svarade Samsung med sina patent.

Nej jag följer Sony, Nokia, LG och HTC med flera istället.

Aone
Gäst
Aone

/Aone[/quote]Jag tror alla här vet hur patentsystemet fungerar så du behöver inte ge en lektion i dt. Men att man ska kunna ta patent på något som redan finns elr något som är uppenbart simpelt eller design tex är ju bara nonsens. Även kallat prior art. Tkr jag känns jävligt logiskt, men du kanske inte håller med.[/quote]Jag skriver här då det slår mig att ”alla” här, med tanke på hur de skriver, tvärtom, inte allas förstår hur patentsystemet fungerar.Varför? Vem anklagar t ex i fotboll, motståndarlaget för att dom följer fotbollsreglerna? Dvs, Apple och Samsung så vitt det framställs, åberopar… Läs hela »

Peter O
Gäst
Peter O

Har haft en Iphone och en Samsung och är trött på allt gnäll mellan företagen.
Nästa telefon blir en Windows Phone 🙂

Och när det gäller patent så måste man ju inte stämma varandra bara för att man kan det. Eller ?

this
Medlem
this

[quote name=”Aone”]Jag skriver här då det slår mig att ”alla” här, med tanke på hur de skriver, tvärtom, inte allas förstår hur patentsystemet fungerar.Varför? Vem anklagar t ex i fotboll, motståndarlaget för att dom följer fotbollsreglerna? Dvs, Apple och Samsung så vitt det framställs, åberopar enkom sina patent. Därför informerar jag om hur patent fungerar. Och det gäller även dig, då du anklagar omnämnda att som du säger ” tar patent på något som redan finns elr något som är uppenbart simpelt eller design”. Och som svar på din fråga: Jag, du eller någon anna har rätt att tycka vad… Läs hela »