Enligt ett nytt rykte skissar Apple på planer som kan resultera i att de väljer AMD som samarbetspartner för att skapa anpassade processorer och grafikenheter för kommande Mac-datorer. Samarbetet skulle kunna resultera chipsets som är anpassade för att ge högre prestanda för ett lägre pris än vad Apple kan få från Intel.

Det är ingen hemlighet att Apple är starkt investerade i utvecklingen av sina ARM-baserade processorer för Iphone, Ipad och Apple TV. Processorerna tillverkas av Samsung och TSMC men det är främst Apple som står bakom utvecklingen av kretsarna. Apple har dock nästan ingen kontroll över sina x86-processorer, eftersom företaget använder Intels utbud av processorer som också erbjuds för alla andra datortillverkare. Nu hör vi rykten om att Apple kan komma att utveckla egna processorer och grafikenheter baserade på x86-arkitekturen, tillsammans med AMD.

Anpassad krets

Dagens rykte kommer bara från en källa, Bits and chips, vilket gör att det är viktigt för oss att påpeka att informationen bör tas med en nypa salt. Med det sagt stämmer ryktet väl ihop med både Apple och AMD:s strategier kring framtiden. AMD har visat att de kan producera billiga kretsar för specifika produkter, både för Microsoft Xbox One och för Sony Playstation 4, och företaget har bekräftat att man har skrivit kontrakt med flera andra företag. Samtidigt utvecklar AMD sin Zen-familj av processorer som sägs erbjuda ett stort hopp i prestanda.

Apple har sedan flera år tillbaka satsat mer och mer på AMD för att driva grafik i företagets datorer. Nya Mac Pro lanserades med AMD-grafikenheter och de senaste generationerna av Macbook Pro och Imac har alla använt AMD för grafik. Bytet från Nvidia till AMD är ingen konstig händelse med tanke på att Apple har bytt leverantör av grafikkretsar flera gånger under det senaste decenniet, men det visar att Apple har en pågående relation med AMD.

AMD Zen suzanne

För- och nackdelar

För Apple finns det flera fördelar med att välja AMD som leverantör av både GPU och CPU till sina datorer. Den största fördelen kan sägas vara AMD:s kraftfulla grafikenheter som finns integrerade i deras APU-enheter. Utöver det kan AMD troligen erbjuda betydligt lägre kostnader än vad Intel och Nvidia kan.

Trots väntade prestandavinster med Zen-familjen finns det dock vissa som är skeptiska till att AMD kommer att nå sammanivå av prestanda och effektivitet som erbjuds av Intels krestar. Hur väl AMD kan anpassa sina kretsar efter Apples önskemål kan därför bli avgörande för om AMD kan bli Intels CPU-ersättare i framtidens Mac-datorer.

Källa: Bitsandchips

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Stefan Larsson GretzStefan AxelssonNaileditThomaseronum Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Mycket intressant.
Vad skulle exempelvis hända om Apple köpte upp AMD? Det är ju en intressant tanke.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”-Tjalve-”]Mycket intressant.
Vad skulle exempelvis hända om Apple köpte upp AMD? Det är ju en intressant tanke.[/quote]

Ja om man är en Apple nörd kanske. Apple skulle inte göra nåt som är av intresse för entusiaster exempelvis.

Apples logo borde vara ett gigantiskt hänglås.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Ville bara tillägga att ryktet verkar intressant dock 😆

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Kör Mac sedan många år och det passar mig perfekt. Om det står Intel eller AMD på prylarna under huven är ointressant. Prestanda/pris är viktigare.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”-Tjalve-”]Mycket intressant.
Vad skulle exempelvis hända om Apple köpte upp AMD? Det är ju en intressant tanke.[/quote]

Huga!

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag blir lika fascinerad som skräckinjagad av såna här nyheter. Antar att min ålder gör sitt. Iden är dock väldigt spännande för jag antar att ”specialanpassad x86-krets” bl.a innebär att man kan bestycka kretsen med spännande funktioner som går att komma åt via en ”DirectX12 liknande approach”, och som därför kan ge ett uppsving vid specifika uppgifter (tex grafik och signalbehandling). Som facit kan man titta hur skickliga implementationer Apple lyckats göra med ARM. Speciellt minns jag hur överlägsen ”iPhone 1” var mot all konkurrens just för att dom nyttjade grafikkretsen för bl.a rejält mycket mjukare rendering i webbläsaren än… Läs hela »

freeAppz
Gäst
freeAppz

[quote name=”SvenTobak”][quote name=”-Tjalve-”]Mycket intressant.
Vad skulle exempelvis hända om Apple köpte upp AMD? Det är ju en intressant tanke.[/quote]

Ja om man är en Apple nörd kanske. Apple skulle inte göra nåt som är av intresse för entusiaster exempelvis.

Apples logo borde vara ett gigantiskt hänglås.[/quote]

Haha… kan inte göra annat än att hålla med. T.ex. att låsa BT till vissa enheter på iPhone gör ju en galen. 😉

Thomaseronum
Gäst

Får AMD Apple som kund borde deras framtid se lite lättare ut.

Nailedit
Gäst
Nailedit

[quote name=”Stefan Axelsson”]Kör Mac sedan många år och det passar mig perfekt. Om det står Intel eller AMD på prylarna under huven är ointressant. Prestanda/pris är viktigare.[/quote]

Oj oj oj, du gav mig ett bra skratt här under tisdags eftermiddagen… , ”prestanda/pris” ?, att sälja medelmåttig hårdvara till överpris det är en bra affärsidé…

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

[quote name=”Nailedit”][quote name=”Stefan Axelsson”]Kör Mac sedan många år och det passar mig perfekt. Om det står Intel eller AMD på prylarna under huven är ointressant. Prestanda/pris är viktigare.[/quote] Oj oj oj, du gav mig ett bra skratt här under tisdags eftermiddagen… , ”prestanda/pris” ?, att sälja medelmåttig hårdvara till överpris det är en bra affärsidé…[/quote] Du är välkommen att tolka det så. Det var inte så länge sedan som MacBook Pro rankades som billigast i ett test jämfört med motsvarande Win/PC i en PC-tidning. Naturligtvis åker priser och prestanda jojo hela tiden så att jämföra blir aldrig 100.…Men det spelar… Läs hela »

Medlem
Marviken

Känns som bullshit, AMD har idag inget som ens är i närheten av Intel i varken prestanda eller prestanda per watt. Amd ligger 2-3 år efter Intel och försprånget ökar för varje dag.
Sen att kasta massa pengar och tid på ett företag som förmodligen inte finns kvar i sin nuvarande form om ett år eller två år känns ganska korkat, så dumma är inte Apple.

Kan alltid hoppas AMD behöver alla pengar de kan få…

Stefan Larsson Gretz
Gäst
Stefan Larsson Gretz

[quote name=”Marviken”]Känns som bullshit, AMD har idag inget som ens är i närheten av Intel i varken prestanda eller prestanda per watt. Amd ligger 2-3 år efter Intel och försprånget ökar för varje dag.
Sen att kasta massa pengar och tid på ett företag som förmodligen inte finns kvar i sin nuvarande form om ett år eller två år känns ganska korkat, så dumma är inte Apple.

Kan alltid hoppas AMD behöver alla pengar de kan få…[/quote]

Du är ett troll va?