Apple presenterar en ny laptop som sticker ut lite från företagets nuvarande portfolio av produkter. MacBook är en tunn dator som återgår till den designfilosofi som etablerades när MacBook Air först lanserades. Produkten fokuserar på lätthet genom att ta bort fysiska portar och introducera ny teknik för tangentbord, pekplatta och batteri.

MacBook Air är en av Apples mest populära dator. Produkten erbjuds i dag i två format med 11 tum eller 13 tum skärm. Produkterna använder moderna chipset men har lågupplöst skärm och en gammal design. I dag introducerar Apple en ny produkt kallad MacBook som förnyar sina föregångares design och tänker om när det gäller fysiska portar, tangentbord och mycket mer.

Tunnare design tack vare ny teknik

Apple Macbook har en helt ny design som är byggd helt i metall och mäter 13,1 mm. Produkten är betydligt tunnare än MacBook Air som mäter 17 mm i tjocklek. Produktens tunna design kommer av ny tangentbordsdesign och en ny design för datorns pekplatta. Plattan använder så kallad Haptic Feedback som också är inbyggt i Apple Watch. Tekniken gör det möjligt för användare att konfigurera hur pekplattans ska kännas när den används och hur det känns när fingret trycks ner på plattan. Apple påstår också att man byggt kretsar som är betydligt mindre än tidigare och ett batteri som är mer kompakt än tidigare.

Första från Apple med USB Typ C

På grund av sin tunna design har Apple inte fått plats med särskilt många fysiska portar. MacBook är faktiskt Apples enda bärbara dator som bara har en fysisk porten, med undantag för ett 3,5 mm hörlursuttag. Porten är av USB typ C, vilket betyder att den kan sättas in åt vilket håll som helst och att den kan användas för allt från data till laddning.

Med många nya innovationer påstår Apple att MacBook är företagets lättaste bärbara dator någonsin. Datorn väger 910 gram, mindre än MacBook Air 11. Detta trots att MacBook skeppas i ett relativt stort format med en 12,2 tum skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440.

Macbook2015

Innanför datorns metallskal finns ett Intel Core M-chipset, 8 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte SSD-baserat lagringsutrymme som kyls passivt, utan fläkt. Apple kommer sälja en dyrare variant med en mer kraftfull processor och större lagringsutrymme. Datorns batteri sägs driva produkten i upp till nio timmar. De två modellerna kommer att säljas med start i vissa regioner den 10 april för 1 300 dollar respektive 1 600 dollar.

Källa: Apple

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
medbor000887mic weej registrerad änMoNsTeRS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
M. Shalamalayan
Gäst
M. Shalamalayan

Aaaaldrig att det är värt att betala 16000kr för 12″ skärm, 8GB ram och en dual core processor. Wow coolt, ny grej, DEN ÄR TUNN och totalt värdelöst köp.
Om man letar efter något tunt och lätt så är det mer prisvärt med en surfplatta.

Andreas Hellman
Medlem
Andreas Hellman

[quote name=”M. Shalamalayan”]Aaaaldrig att det är värt att betala 16000kr för 12″ skärm, 8GB ram och en dual core processor. Wow coolt, ny grej, DEN ÄR TUNN och totalt värdelöst köp.
Om man letar efter något tunt och lätt så är det mer prisvärt med en surfplatta.[/quote]

16000? Inte alls! Snarare runt 11000! Få rätt på siffrorna pojk! Och en tunn och lätt dator kan vara väldigt bra för en som bär runt den väldigt mycket! Det blir snabbt tung och påfrestande! 🙂

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

[quote name=”PeterSvensson”][quote name=”M. Shalamalayan”]Aaaaldrig att det är värt att betala 16000kr för 12″ skärm, 8GB ram och en dual core processor. Wow coolt, ny grej, DEN ÄR TUNN och totalt värdelöst köp.
Om man letar efter något tunt och lätt så är det mer prisvärt med en surfplatta.[/quote]

16000? Inte alls! Snarare runt 11000! Få rätt på siffrorna pojk! Och en tunn och lätt dator kan vara väldigt bra för en som bär runt den väldigt mycket! Det blir snabbt tung och påfrestande! :)[/quote]

Tyvärr verkar Sverige ha 48% påslag på priset den säljs för i USA när det gäller Apple datorer.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”PeterSvensson”]16000? Inte alls! Snarare runt 11000! Få rätt på siffrorna pojk! Och en tunn och lätt dator kan vara väldigt bra för en som bär runt den väldigt mycket! Det blir snabbt tung och påfrestande! :)[/quote]
Japp. Jättenöjd med min 12″ bärbara. 8h batteritid, bra performance och väger inte bly som de större maskinerna. När man släpar runt den varje dag under fem års tid så betalar jag gärna mera pengar för en mindre dator.

Adan Andersson
Gäst
Adan Andersson

Haha ett skämt köp en surfplatta byggde min dator för 7000kr och är mycket bättre än denna. Inte att rekommendera i alla fall.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Mac pro som workstation och denna som fjärrklient.. tycker det ser helt underbart ut!
Dock inte för den som letar pris/prestanda, men att yttra sig om sånt är som att gå in på Bang & Olufsen och säga att jag kan få samma prestanda till det och det priset.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Verkligen trist att man tvingas medta adaptrar för minneskort, usbminnen/ext hdd’s och annat.
Vissa saker ska bara vara inkluderade i en modern dator ..men det är dom inte.
Synd på en annars perfekt produkt som ändå verkligen kunnat bli värd vad den kostar.

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

Dollarn har gått upp med över 30% på ett år. Inte undra på att amerikanska produkter blir dyrare.

http://www.valuta.se/currency/showgraph.aspx?currencyid=436491

ej registrerad än
Gäst
ej registrerad än

[quote name=”PeterSvensson”][quote name=”M. Shalamalayan”]Aaaaldrig att det är värt att betala 16000kr för 12″ skärm, 8GB ram och en dual core processor. Wow coolt, ny grej, DEN ÄR TUNN och totalt värdelöst köp. Om man letar efter något tunt och lätt så är det mer prisvärt med en surfplatta.[/quote] 16000? Inte alls! Snarare runt 11000! Få rätt på siffrorna pojk! Och en tunn och lätt dator kan vara väldigt bra för en som bär runt den väldigt mycket! Det blir snabbt tung och påfrestande! :)[/quote]Men min surfplatta har usb och Sd plats. Rätt kasst att en dator inte har det sen… Läs hela »

mic we
Gäst
mic we

FAN VA GRYM TYCKER PRISET ÄR OK BOR I US MEN SVERIGE ÄR ETT SKATTE FJASKO !

GRYMT SOM VANLIGT APPLE

medbor000887
Gäst
medbor000887

var är magsafe och thunderbolt? externa skärmar klarar bara fullhd… vem vill ha denna och varför? Upplösningen är dessutom 2304×1440 för 16:10, ej 2560.
om skärmen hade varit löstagbar och mer anslutningar i tangentbordet så sure, men som den ser ut nu borde den kosta som en netbook/ipad för det är vad den är…