Apple lyckades på tisdagen överraska något genom att smyglansera sin fjärde generations Ipad-surfplatta. Den nya modellen kommer med samma 9,7 tums formfaktor men med en rejält uppgraderas A6X-systemprocessor, lightning-kontakt, dubbelt så snabbt Wifi samt bättre 4G-stöd.

Apple bjöd på en mängd nya produktlanseringar under tisdagskvällen och även om ryktet kring en ny Ipad cirkulerat var det en något överraskande nyhet som fick ganska lite uppmärksamhet av Apple själva. Apple lanserade en fjärde generations Ipad som med samma 9,7 tums Retina-skärm helt enkelt ersätter den tidigare ”nya Ipad” som lanserades så sent som i mars månad 2012.

Fjärde generationens Ipad är mer en komponentuppgradering än något annat där Apple lade fokus på den nya systemprocessorn Apple A6X som ska ge dubbelt så hög beräkningskraft både i CPU- och GPU-belastningar, vilket är ganska anmärkningsvärt med tanke på att Apple A5X fortfarande har en av de kraftfullaste grafikdelarna på den mobila marknaden. Även bildprocessorn ska vara uppdaterad i den nya systemkretsen.

ipada6x

Surfplattan har identiska fysiska specifikationer som sin föregångare men får som väntat även en mindre och smidigare lightning-kontakt, vilket betyder att Ipad 2 numera är den enda plattan i utbudet med en 30-pins kontakt.

Stöd för 4G i Sverige?

Vi har i skrivande stund inte kunnat bekräfta några uppgifter med Apple eller teleoperatörer men enligt Apples hemsida stödjer nya Ipad både 2 100 megahertz och 1 800 megahertz banden som används av svenska operatörer som Telia och Telenor. Uppdatering: Även Iphone 5 listas med stöd för dessa band men stödjer inte de svenska 4G-näten så vi får avvakta och se ifall detsamma gäller fjärde generationens Ipad.

Apple ska börja sälja sin fjärde generations Ipad den 2 november och prislappen börjar på 4 795 kronor för en wifi-modell med 16 gigabyte lagringsutrymme, samma prissättning som för tredje generationens ipad som nu verkar utgå ur sortimentet.


Relaterade artiklar:

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
osejLadySoWErAJacob HugossonIcedEarth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
darth_
Gäst
darth_

Osannolikt med svenskt 4G-stöd. Även iPhone 5 listas stödja 1 800- och 2 100-bandet men fungerar likväl inte för oss här i Sverige: http://www.apple.com/se/iphone/specs.html. Det är med andra samma antennkomponenter i nya iPad som i iPhone 5.

darth_
Gäst
darth_

Dessutom, det är extremt missvisande av er att dra till med en sådan rubrik. Ni får en att tro att den faktiskt har svenskt 4G-stöd när ni i själva verket spekulerar hej vilt om att så är fallet. Ord som ”antagligen”, ”kanske” eller ”eventuellt” skulle inte skada. Sett till hur iPhone 5, som ju lanserades för en knapp månad sedan, inte stöder våra band är det osannolikt att Apple på så kort tid hunnit ”få till det”. Särskilt inte om man jämför de två produkternas tekniska spec.

darth_
Gäst
darth_

Svårt att kalla det för annat än just soppa. 🙂 Det vore onekligen något enormt trevligt om de motbevisar tillgängliga ”bevis” på att den saknar svenskt 4G-stöd, även om jag starkt tvivlar på att så är fallet.

Peter
Medlem
Peter

Vad ska den heta? iPad newer eller? 😆

Rickard
Medlem
Rickard

[quote name=”raven76″]Vad ska den heta? iPad newer eller? :lol:[/quote]

iPad?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta var en märklig lansering tycker jag. Det känns inte riktigt likt Apple att släppa nånting bara för att släppa nånting. Börjar de bli nervösa?

Personligen tror jag att 10″ surfplattor kommer att självdö inom 1-2 år. Folk kommer inse att de bara ligger oanvända hemma. En 7″ däremot går faktiskt att ta med sig. Mycket enklare att hålla i också.

Rickard
Medlem
Rickard

[quote name=”Marquzz”]Detta var en märklig lansering tycker jag. Det känns inte riktigt likt Apple att släppa nånting bara för att släppa nånting. Börjar de bli nervösa? Personligen tror jag att 10″ surfplattor kommer att självdö inom 1-2 år. Folk kommer inse att de bara ligger oanvända hemma. En 7″ däremot går faktiskt att ta med sig. Mycket enklare att hålla i också.[/quote] Tror bara Apple ändrar på själva släpp ordningen, vill ha det mer samlat, finns inget riktigt nytt som dom kan komma med i mars, tror PowerVR series 6 inte är klar förens i höst. Därav iPad Gen 4… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Har jag förstått det rätt att de enda nyheterna var Lightning-kontakt och ny processor?[quote name=”IcedEarth”]Tror bara Apple ändrar på själva släpp ordningen, vill ha det mer samlat, finns inget riktigt nytt som dom kan komma med i mars, tror PowerVR series 6 inte är klar förens i höst. Därav iPad Gen 4 nu. Tycker det är ganska smart, vem vet, vi kanske får se en A7X med quad och PowerVR nästa höst. Som sagt, bara vad jag tror. :)[/quote]PowerVR 6 har funnits färdig ett bra tag, problemet är att det tar längre tid att faktiskt utveckla en systemprocessor än vad… Läs hela »

Erik
Medlem
Erik

varför blir jag inte förvånad lol aja tack och lov så lär jag aldrig vilja ha Apple skräp så tacka vet jag Samsung som faktiskt dessutom har stöd för 4G 😉

Good things is the nerds will get fast 4G access while the stupid Apple owners will be all on the same slow 3G net 😉

Lady
Medlem
Lady

[quote name=”SoWErA”]varför blir jag inte förvånad lol aja tack och lov så lär jag aldrig vilja ha Apple skräp så tacka vet jag Samsung som faktiskt dessutom har stöd för 4G 😉

Good things is the nerds will get fast 4G access while the stupid Apple owners will be all on the same slow 3G net ;)[/quote]

Med tanke vad 4g abo kostar samt vilken skillnad i använder upplevelse det ger så spelar det nog inte så mycket roll om att Samsung eller andra kör 4g

Oscar
Medlem
Oscar

[quote name=”Lady”]Med tanke vad 4g abo kostar samt vilken skillnad i använder upplevelse det ger så spelar det nog inte så mycket roll om att Samsung eller andra kör 4g[/quote] Kostar inget extra (iallafall inte på Hbop) och det är en grym skillnad med 4g. Inte för att den laddar så mycket snabbare (vilket den gör) utan för att den kopplar så snabbt så sidorna laddas omedelbart. Den känns tom mycket rappare på 4g nätet än på hemmanätverket! Hade en ifån men bytte till en s3 pga 4g och har inte ångrat mig (utom den veckan det tog för Hbop… Läs hela »