Ursäkta sensationsrubriken och jag ska försöka hålla mig saklig i resten av texten. Jag tyckte det bara vore kul om jag också fick sätta en AB/IDG-rubrik någon gång.

De av er som följde gårdagens Apple-evenemang såg hur de bland annat släppte två nya Macbook Air-modeller. Väldigt söta, men tyvärr för slöa för mig. Apples designers vet vad de sysslar med, vilket gör det synd att de inte kan trycka in lite mer kraft i dem, men det var inte det jag tänkte ta upp.

Utan det som fångade mitt intresse främst var uttalandet om att App Store ska komma till Mac.

Det första jag kom att tänka på var Synaptic till Ubuntu. Synaptic släpptes i skarp version för två år sedan och har sedan dess blivit ersatt av Ubuntu Software Center som den primära applikationshanteraren för Ubuntu. Det finns flera andra liknande program för Linux till andra distributioner som gör processen att hitta och installera ett program nästan löjligt enkel.

synap

Man öppnar Synaptic, vilket egentligen bara är ett grafiskt skal till apt som introducerade första gången 1998, och söker eller bläddrar det program man vill ha. Du bockar för programmet och väljer att installera det. Synaptic visar då vilka andra program eller ”beroenden” (dependencies) som behöver installeras. Du trycker OK, programmet laddas ner, installeras och är sedan klart att använda. Det är så enkelt att vilken pensionär som helst kan göra det.

App Store må ha byggts för Iphone och Ipod, men att ta det till Mac skulle kunna ge Apple deras egna distributionskanal för program, något som skulle göra Mac ännu enklare att använda. I all ärlighet är de installationssystem som Apple använder idag precis lika dåliga som de tusentals olika som finns till Windows, bara aningen mer standardiserade.

App Store skulle ge en enkel kanal in för program som alla användare kan vända sig till. De kan hämta hem allt från enkla spel och tidsfördriv till riktiga program och nyttosaker. Jag tycker det är skitsmart av Apple att ta den här idén från Linux-världen. Jag kan inte fatta att de inte gjort det tidigare. Ingen styr sina användare och medarbetare så hårt som Apple. De hade utan vidare kunnat göra detta tidigare tycker man, men likväl, nu är det på väg.

Jag hoppas bara att de verkligen utnyttjar den potential som finns här och inte bara gör App Store i sitt nuvarande skick tillgänglig för Mac. Jag vet inte om jag har rätt att bli besviken i så fall, men det tycker jag nästan. Apple brukar kunna leverera och ta existerande lösningar och göra dem ännu bättre. Upp till bevis nu.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas Grmd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
rmd
Gäst
rmd

Jag tror du har helt rätt. Inte bara skulle en enkel applikations-central kunna underlätta för folk i alla kategorier av kunnande. Det som det potentiellt skulle medföra är att dom okynnes-nerladdningarna många gör i appstore för iphone skulle komma till datorvärlden och ge mer nöje för inte bara osx, linux och bsd utan kanske rent av även Windows-sidan.

Alla skulle tjärna på att använda sig av en "appstore", oavsett om det är för eller med Apple. Förhoppningsvis utan Apple visserligen, men det är en helt annan historia.

Tack för en tänkvärd post!