Iphone 6S och dess storebror Iphone 6S Plus är på väg ut mot butikshyllorna och förutom sin nya omtalade pekteknik 3D touch finns det även en ny kraftfull processor under aluminiumskalet. De första testerna av Apples A9 CPU visar att företagets nya smartphonemodeller till och med presterar bättre än den tidigare i år lanserad datorn Retina Macbook.

Iphone 6S använder sig av mer eller mindre identisk design som sina föregångare Iphone 6 men det finns flera nämnvärda nyheter under de nu mer stryktåliga aluminiumskalen. Den det talats mest om är pektekniken 3D touch som gör det möjligt att aktivera olika kommando beroende på hur hårt du trycker på skärmen med ditt finger. En annan stor, men mindre omtalad, nyhet är telefonernas nya processorkrets. Tillverkad efter Apples egna specifikationer är det få detaljer som är kända om Apple A9, mer än att företaget fortsätter att satsa på en smal CPU-design med endast två CPU-kärnor. Vilket kan jämföras med många Android-telefon som idag huserar systemprocessorer med upp till åtta kärnor.

Springer åttor kring Android-telefoner

De första prestandatesterna för Iphone 6S visar dock att de två kärnor som hittas i A9 är av mycket kraftfull design. Telefonen når en 2 500 poäng i Geekbenchs enkeltrådade test, vilket kan jämföras med 1 300 poäng för Samsung Galaxy S6 Edge, en av marknadens kraftfullaste Android-telefoner. Apples senaste smartphoneflaggskepp springer helt enkelt åttor kring sina Android-konkurrenter när det kommer till enkeltrådad prestanda, vilket ofta ger en bra bild av traditionell användning. I flertrådad prestanda levererar Iphone 6S fortfarande mycket fina värden och når 4 340 poäng, likvärdigt med de 4 398 poäng som registrerats av den åttakärniga Galaxy S6 Edge på Geekbenchs resultatdatabas.

Bättre prestanda än i en 17 000 kronors Macbook

Vad som är än mer uppseendeväckande är att Iphone 6S faktiskt levererar bättre enkeltrådad prestanda än instegsmodellen av Retina Macbook. En bärbar dator med 12-tums skärm och fullversion av Apple Mac OS X med en 1,1 gigahertz Intel Core M-processor under huven. Instegsmodellen av Macbook kostar 14 495 kronor och levererar 2 295 poäng i det enkeltrådade testet i Geekbench 3, medan 1,2 gigahertz modellen som kostar 17 995 kronor når 2 420 poäng i samma test. Macbook-datorn lyckas pressa sig fram till 4 464 resp. 5018 poäng i det flertrådade testet vilket är bättre än Iphone 6S men endast med liten marginal.

Geekbench 3 Iphone 6S Macbook (1.3 GHZ) Macbook (1.2 GHZ) Macbook (1.1 GHZ)
Single Core 2500 2631 2420 2295
Multi-Core 4340 5268 5018 4464

Att Apple med sin egen mobilanpassade A9 CPU kan matcha och i vissa fall slå Intels mobila Core M-processorer på fingrarna är en minst sagt imponerande bedrift. Det gör oss även extra intresserade av prestandan i Apple A9X, den systemprocessor som Apple tryckt in i nya surfplattan Ipad Air Pro och som sades leverera högre prestanda än 80 procent av de PC-datoreer som sålts under det senaste halvåret.

Källa: DaringFireball

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

Det enda det säger är att Intel M är ganska värdelös i detta syntetiska test :/

Satte igång min gamla 3770k då jag vart nyfiken, 4.2k respektive 16k och typ samma för fp som det var på Integer. Ska något av detta vara imponerande?

Ps. ej sarkasm. Har typ aldrig brytt mig om dessa syntetiska tester annat än när jag hade kul och tyckte om att klocka och se hur hårt jag kunde gå. Var 7 år sen jag gjorde något sådant.

Medlem

En 3770k har en listad TDP* på 77W. Det är åtminstone 20x Apple A9, i runda slängar. Har den mer än 20x prestanda?

Nä. Inte ens i närheten.

Så där har du en anledning till varför det är imponerande. Detta är desktop-klass processorer som går på batteri, som du kan ha i fickan.

Imponeras du inte av det är du född alltför nära 2000-talets början! 😉

*77W enbart för CPU. Sedan tillkommer flera watt till för chipset, ytterligare ett par watt per DIMM-pinne, osv. A9 drar kanske runt 3-4W totalt, vid max klockfrekvens.

Medlem
Clarence Hogland

Ur det perspektivet så är det imponerande ja. Syftade mest till att Intel Core-M processorn var riktigt dålig. Men igen en M processor så ska inte vara för kritisk. Men i alla fall, jag önskar att jag kunde ha min dator i fickan. Bara slänga in den i en docka när man kom och gjorde det jag gör idag och samma sak on the go. Surfar spelar etc. Och nej, jag är inte imponerad av att jag är född närmare 2000 än 1900 😀 Blir imponerad om jag kan fortsätta att hålla mig i form i 20 år till. 😆… Läs hela »