Apple har under dagen fullbordat sin officiella lansering av deras nya desktopdator, iMac G5. Det släpps två iMac G5-modeller där den ena är utrustad med (kanske snarare utformad som?) en 17″ LCD-monitor (1440×900 pixlar), medan toppmodellen använder sig av en 20″-monitor (1680×1050 pixlar). Både modellerna använder sig av widescreen monitorer, en standard som Apple främjat under längre tid.


Till skillnad mot Apples tidigare eMac-modell är iMac-modellerna som namnet avslöjar baserade just på G5-teknik. Man kan välja mellan en 1.6GHz och en 1.8GHz modell av Apples G5-processor medan 256MB DDR-SDRAM är standard. Hårddiskutrymmet går att få från 80GB till 160GB. Grafikkortet är baserat på NVIDIAs GeForce FX 5200 Ultra krets vilket kanske är systemets akilleshäl.


Om det är något som imponerar så är det dock konstruktionen av iMac G5. Till skillnad mot sitt syskon eMac är iMac G5 en mycket mer slimmad produkt och man har lyckats trycka in hela datorsystemet i ett LCD-monitorkabinett. Vilket betyder att iMac G5 har ett djup på drygt 5cm (!), i paritet med vanliga LCD-monitorer med andra ord. Och här har man alltså även tryckt in en fullt funktionerande dator.Apple iMac G5 har kanske inte de mest imponerande hårdvaruspecifikationerna men den slimmade designen kommer säkert att tilltala många Apple-konsumenter. Som Apple själva gärna påpekar finns det faktiskt tydliga likheter med designen på deras MP3-spelare iPod.
Även om vi personligen inte är helt övertygade om G5:ans ”underbett” visar Apple återigen prov på stor ingenjörskonst.


Mer information om Apple iMac G5 hittar man på Apples hemsida.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid