Apple har idag under WWDC avslöjat en hel del nyheter om deras framtida planer och lanseringar. En av de mer väntade men samtidigt odetaljerade nyheterna är Apple iCloud. Som namnet handlar det om en molntjänst som med hjälp av Apples nybyggda datacenters ska lagra deras användares data och se till att den synkroniseras över Mac OS och iOS enheter, helt automatiskt.

Apple iCloud konceptet skapades när man på Apple insåg att användare fortsätter bli mer mobila och inte enbart sitter vid en stationär eller en bärbar dator, utan även använder sig av smartphones eller i det här fallet iPhone, iPod och iPad dagligen. Ett problem som dyker upp som användare är att hålla alla sina enheter synkroniserade något som kan bli jobbigt redan när man enbart har två enheter säg en stationär eller en bärbar.

iCloud1

iCloud2

iCloud är Apples lösning på problemet. Det ger dig möjligheten att synkronisera alla din produkter från Apple så tar du ett kort, köper/laddar hem musik eller sparar data i form som dokument eller en personkontakt så skickas det till ”molnet” i form av Apples datacenter och ser till att alla dina enheter kopplade till iCloud hålls uppdaterade. iCloud håller inte bara enheterna synkroniserade, som exempel när det kommer till en personkontakt eller din kalender så kommer den konverteras automatiskt i molnet för att passa den enhet den skickas till så det passar dess gränssnitt. Tjänster så som iTunes kommer även det stödjas av iCloud för att kunna hålla din musik synkroniserad mellan alla dina enheter.

iCloud3

”Keeping these devices in sync is driving us crazy.”

”Contacts added in any device are pushed to the cloud and then sync’d down to all the other devices. Naturally, change it anywhere and that change propagates”

”I don’t even need to take the devices out of my pocket”, ~ Steve Jobs

iCloud4

iCloud5

Samtliga MobileMe appar har blivit omskrivna för att passa företags nya iCloud, dessutom blir tjänsten helt gratis till skillnad från MobileMe som kostade 99 dollar per år. Apple ger dig även 5 GB gratis lagring i molnet för back-up av data, mail och annat som du anser är viktigt och denna back-up kan ske automatiskt en gång dagligen via ett trådlöst nätverk.

Steve Jobs passar även på att säga att deras konkurrenter inte kommer kunna skapa en tjänst med lika bra integrering som iCloud och ”bara få det att fungera”, vilket till viss del stämmer då Apple har mycket större kontrol och kan skräddarsy lösningar som dessa som ”bara fungerar” då de använder sig av ett stängt kontrollerat ekosystem till skillnad från PC- och Android-marknaden som exempel.

iCloud kommer att skeppas, eller rättare sagt ska finnas tillgängligt från och med i höst tillsammans med lanseringen av företagets nya mobila operativsystem iOS 5.

Källa: Apple, via Engadget

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Json_81
12 Årtal sedan

Det är lockande samtidigt som det känns besvärligt att vara låst till Apple.
Men delar av detta borde ju gå att få igång även på windows / android?
iTunes synkning finns ju t ex redan till android.

Rogerpontare
Rogerpontare
12 Årtal sedan

Dropbox, någon? Detta kanske är en mer integrerad lösning, men mailen synkas ju redan, och dokument och dylikt finns Dropbox för… Ser inte hur detta hjälper mitt iPhone användande något.

Andreas G
12 Årtal sedan

Google har väl redan allt det där i stort sett? Det är väl bara en fråga om att göra det mer automagiskt.

UT_lol
UT_lol
12 Årtal sedan

Vad är det som är MER automatiserat? För sparar man i ”molnet” så är den ju där…du ska ju aldrig behöva klicka på nån sync-knapp eller dylik. Och det gör man ju inte nu heller med alla andra ”moln”-tjänster.

Andreas G
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Grejen med iCloud är att allt inte sparas i molnet utan det är en mellanhand för att sedan skicka datan vidare till dina andra enheter där de sparas lokalt. Perfekt t.ex. om du glömmer bort att föra över dokument från din stationära på en affärsresa så finns de automatiskt tillgängligt i dina andra Apple-produkter typ MacBook.[/quote] Klart det måste sparas i molnet för att kunna skickas vidare. Sen är väl det stora att det pushas ut till alla enheter och tvingar dem att vara uppdaterade. Eftersom Apple styr allt kan de göra så med full integrering. Jobs har helt… Läs hela »