Apple har varit snabb att anamma nya skärmtekniker de senate åren. Man höjde ribban på smartphonemarknaden med iPhone 4 och dess högupplösta Retina-skärm, samtidigt som MacBook Air 13 bjuder på högre upplösning än sina konkurrenter. Nu har Apple börjat lägga grunden för nästa generations skärmteknik OLED, detta genom ett flertal färska patentansökningar.

Apple har skickat in tre nya patentansökningar som alla involverar OLED-tekniken. Patenten befattar tekniker för att använda så kallad multi touch teknik på OLED-paneler, något som är kritiskt för Apples pekvänliga operativsystem iOS. I patentansökningarna ser vi hur Apple demonstrerar sin multi touch teknik på en iPad-liknande enhet, men gränssnittet skulle givetvis gå att använda på alla sorters Apple-produkter. Just iPad, iPhone och iPod-familjerna känns som de produkter närmast till hands, men även bärbara datorer eller för den del stationära datorer skulle kunna dra nytta av pektekniken.

oledpatent

Organic Light Emitting Diode har länge setts som LCD-teknikens tronföljare och fördelarna med OLED är många. Bland annat kan den organiska skärmtekniken tillverkas i sällsynt tunna format, som inte minst är intressant för ultramobila produkter. Samtidigt som skärmarna går att göra flexibla och böjbara har de även mycket god kontrast och extremt snabb responstid.

Begränsningarna idag handlar mest om tillverkningen av OLED-skärmar. Det finns inga kostnadseffektiva lösningar för detta idag, vilket gör att vi sällan ser OLED-skärmar i större storlekar och oftast bara i rent marknadsföringssyfte. Men med tanke på att exempelvis Sonys nästa generations mobila spelkonsol Sony NGP (PSP2) ska utrustas med en pekvänlig 5-tums OLED-skärm till slutet av 2011 bör även Apple vara på god väg med sina egna lösningar.

Mer information om OLED kan ni hitta i vår bildskärmsartikel.

Källa: Patently Apple

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments