Apples behov av kraftfulla datacenters världen över ökar konstant med att företagets produkter och tjänster sprids på marknaden. Nu har teknikjätten avslöjat planer på att bygga inte mindre än två stycken högteknologiska datacenter i Europa som ska drivas på 100 procent återvinningsbar energi samt kunna skydda data från amerikanska staten.

Apple investerar inte mindre än 1,7 miljarder euro när man nu tar spadtagen för två nya datacenter dedikerade till företagets onlinetjänster iTunes store, App Store, iMessage, Maps och Siri. Apple kommer att bygga sina nya datacenter i Irland respektive Danmark och båda kommer att drivas med 100 procent återvinningsbar energi. Detta i sig är ingen nyhet för Apple som länge satsat på så kallade gröna datacenters men man hävdar att deras två nya datacenter blir de med minst miljöpåverkan hittills.

appledatacenter

I danska Viborg kommer Apple att placera sitt datacenter vid en av Danmarks största transformatorstationer och på så sätt eliminera behovet av ytterligare generatorer. Samtidigt ska anläggningen använda sig av teknik som tar tillvara på överskottsvärme från utrustningen inne i anläggningen och föra in den i fjärrvärmesystemet för att hjälpa till och värma upp hem i grannkommunen.

Apple menar att deras två nya datacenter kommer att ge hundratals nya jobb i regionerna och att man idag har 18 300 anställda över 19 europeiska länder där man utökat med 2 000 nya jobb bara de senaste 12 månaderna.

Svårare för amerikanska staten att begära ut data från Europa

En enligt många positivt sidoffekt av att Apple nu flyttar större delen av sin Europeiska datahantering från USA till Europa är att det blir svårare för amerikanska staten att få tillgång till den data som lagrats av företagets europeiska kunder och användare. Apples två nya datacenter kommer att tas i drift under 2017.

Källa: Apple via VRWorld

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RMASSSWEDEAnton Karmeheddlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Amerikanska myndigheter kan fortfarande begära ut datan från apple eftersom apple är ett amerikanskt företag. Så att det skulle göra så stor skillnad att flytta till danmark är BS.

Magnus
Medlem
Magnus

Precis, Sverige får inget pga ingen medlemskap i NATO så vågar ingen investera här. Eller hur var det nu Facebook i Luleå… Hmmm… Mycket konstigt att de valde neutrala Sverige.

http://www.ncc.se/vara-projekt/serverhall-at-facebook-lulea/

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Vi får väl se om hackers fortsättningsvis kan begära ut kändisbilder ur Apples servrar iaf. 🙂