iPhone 4S avtäcktes idag av Apple, och medan det inte blev den väl omtalade iPhone 5 kommer den likväl med några förändringar. Det får ses som en refresh till större del med förbättringar under skalet så som deras Apple A5 SoC, ny och bättre kamera och stöd för 4G.

iPhone 5 avtäcktes inte idag till mångas stora besvikelse. Men istället får vi iPhone 4S som bygger på den äldre iPhone 4 rent estetiskt. Utseendet, och skärmen är alltså detsamma utan nyheterna gömmer sig under skalet, sen ska vi självklart inte glömma det nya iOS 5. Även en förbättrad antenndesign, med två olika antenner som ska kunna anpassa sig själva automatiskt, en lösning som förhoppningsvis löser det problem iPhone 4 hade om man inte höll den på rätt sätt.

iphone4s

Specifikationer iPhone 4 iPhone 4S
Mått (H x B x D) 115,2 x 58,66 x 9,3 mm 115,2 x 58,66 x 9,3 mm
Vikt 137 g 140 g
Skärmpanel LED, IPS LED, IPS
Storlek och upplösning 3,5″, 960 x 640, 326 PPI 3,5″, 960 x 640, 326 PPI
CPU/SoC Apple A4 med en
Cortex-A8-kärna
Apple A5 med dubbla
Cortex-A9-kärnor
CPU-frekvens 1 GHz 1 GHz(?)
GPU PowerVR SGX535 PowerVR SGX543MP2(?)
RAM 512 MB 1 GB
Lagringsminne 8, 16 GB beroende på modell 16, 32, 64 GB beroende på modell
Batteritid Standby: 300 timmar
Tal: 7/14 timmar (3G/GSM)
Musik: 40 timmarVideo: 10 timmarInternet: 6/10 timmar (3G/WLAN)
Standby: 200 timmar
Tal: 8/14 timmar (3G/GSM)
Musik: 40 timmarVideo: 10 timmarInternet: 6/9 timmar (4G/WLAN)
Trådlös kommunikation GSM/GPRS/EDGE
UMTS/HSUPA/HSDPA
WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1+EDR
GSM/CDMA/GPRS/EDGE
UMTS/HSUPA/HSDPA+ ”4G”
WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
Kamera Baksida: 5-megapixel med autofokus
Framsida: 0,3-megapixel
Baksida: 8-megapixel med autofokus
Framsida: 0,3-megapixel
Sensorer Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
Operativsystem iOS 4 iOS 5
Pris $99/$199 med abonnemang $199/$299/$399 med abonnemang
Färger Svart/Vit Svart/Vit

Innuti iPhone 4S hittar vi samma systemprocessor som i iPad, deras egna A5. Den ska erbjuda dubbelt så hög prestanda som föregångaren, och grafikprestandan ska enligt Apple ligga 7x så högt. Telefonen får även 1 GB RAM-minne.

iphone4s.graphics

Kameran har uppdaterats och ligger nu på 8-megapixlar (3 264 x 2 448), och från 720p så ska iPhone 4S istället kunna spela in film i 1080p. Man har även förbättrat kameran då den kommer med 5 olika linser för 30% högre skärpa än föregångaren. Vi ser även saker som IR-filter, bildstabilisering och bättre efterbehandlingstekniker. Enligt Apple själva ska kameran även ta bilder snabbare än konkurrenter som Motorola Droid och Samsung Galaxy S II.

iphone4s.camera

Nätverket har uppdaterats till för att stödja hastigheter på upp till 5,8/14,4 Mb/s upp respektive ned. Det här säger Apple är detsamma ”som deras konkurrenter kallar 4G”. Den får även stöd för Bluetooth 4.0, vilket gör att batteritiden blir lidande till endast 200 timmar standby, istället för 300 timmar. Men i övrigt ser batteritiden ut att vara oförändrad mot iPhone 4.

Sist men inte minst en ny iOS 5-funktioner vilket är röststyrning. Röststyrningsassistenten Siris ska enligt Apple använda artificiell intelligens för att svara på frågor. Som vad är det för väder? Behöver jag ta på mig regnkappan idag? Vart ligger närmaste Kina-restaurang från där jag befinner mig nu? I deras egna presentation fungerade det i alla fall, men hur det fungerar i praktiken ska bli spännande att se.

iPhone 4S lanseras i Sverige den 28:e oktober, och kommer i sanna Apple-anda att ersätta iPhone 4 i pris, medan iPhone 4 flyttas ned i prissegmentet. iPhone 3GS ska leva kvar med ett ännu lägre pris än tidigare fast då endast med 8 GB internminne, vilket halvt bekräftar tidigare rykten om en billigare iPhone-modell.

 

iPhone_4S

Det här visar även att många av de rykten som cirkulerat vart helt fel, då varken namnet på deras nya iPhone eller designen stämmer överens. Vi ser det inte som ett misslyckande då iPhone 4S var vad vi hade väntat oss från Apple på sätt och vis. Sett till hårdvaran och specifikationerna är det den produkt iPhone 5 skulle vart.

Så det enda vi på riktigt kan klaga på är att den fortfarande kommer med en 3,5″-skärm och behåller samma design som tidigare. Med nyare Android-baserade smartphones runt hörnet med både vassare hårdvara och bättre skärmar ska det bli intressant hur nya iPhone 4S håller ställningarna hos Apple. De höga förväntningarna kan redan reflekteras på börsen där Apple tappade direkt efter tillkännagivandet.

Relaterade nyheter:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
baronatomSwedish BerserkAnton Karmehed-Boris-Tintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Ja det var ju inte riktigt vad man hade väntat/hoppats på. Nu ska man väl inte vara helt knäckt, Apple A5 (såvida man inte snålat på grafikkraften) kan öppna nya dörrar för telefonen och designen är ju beprövad. Men vetetusan hur man kommer stå sig mot nya generationens Android-lurar, blir intressant att se.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tror det är många som är besvikna ikväll. Det jag sitter och funderar på är dett med en billigare iPhone. Iphone 3gs har ju inte blivit så mycket billigare trots att iphone 4 släpptes. Utan abonnemang är den fortfarande dyr. kanske blir ändring på det nu då.

Tintin
Gäst

En av de besvikna var jag. Man väntade i våras på nyheten att en ny iPhone skulle släppas men det kom inte, inte heller till sommaren då abbonemanget gick ut och min gamla 3GS verkligen började kännas sliten och rostig. Sedan tändes hoppet igen och nu var det dags äntligen för en ny telefon…men då släpper de bara en uppiffad iPhone 4. En av orsakerna till att jag väntat på iPhone 5 var att få slippa den fula och obekväma designen som 4an har. Och så klart att få en större skärm för den på 3GS/4 är inte stor nog… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Ja detta var ju lite av en besvikelse. Nej nu ser jag fram emot Google och Samsungs utannonsering den 11 oktober! 🙂

EDIT: Tänk om Apple hade hållt sig vän med Samsung då hade de kanske kunnat använda Samsungs nya 32nm process? Känns som att Apple skjuter sig själva i foten. Uppenbarligen väljer de att försöka stoppa andra med konstiga patent istället för att faktiskt samarbeta och innovera.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Och jag bara myser. 😀
Såg att deras nya iOS5 stulit lite idéer från Windows 8, som tvådelade tangentbordet. Tur att microsoft inte gör som apple och patenterar precis alls.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Swedish Berserk”]Ja detta var ju lite av en besvikelse. Nej nu ser jag fram emot Google och Samsungs utannonsering den 11 oktober! 🙂

EDIT: Tänk om Apple hade hållt sig vän med Samsung då hade de kanske kunnat använda Samsungs nya 32nm process? Känns som att Apple skjuter sig själva i foten. Uppenbarligen väljer de att försöka stoppa andra med konstiga patent istället för att faktiskt samarbeta och innovera.[/quote]
Ask and you shall receive! 🙂
https://www.nordichardware.se/nyheter/442-smartphones/44338-samsung-och-google-visar-upp-nexus-prime-i-ny-reklamfilm.html

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Swedish Berserk”]Ja detta var ju lite av en besvikelse. Nej nu ser jag fram emot Google och Samsungs utannonsering den 11 oktober! 🙂

EDIT: Tänk om Apple hade hållt sig vän med Samsung då hade de kanske kunnat använda Samsungs nya 32nm process? Känns som att Apple skjuter sig själva i foten. Uppenbarligen väljer de att försöka stoppa andra med konstiga patent istället för att faktiskt samarbeta och innovera.[/quote]
Ask and you shall receive! 🙂
https://www.nordichardware.se/nyheter/442-smartphones/44338-samsung-och-google-visar-upp-nexus-prime-i-ny-reklamfilm.html%5B/quote%5D

Haha tack Anton! 😀

baronatom
Medlem
baronatom

Det blev ingen CD.