I många år är det Intel som stått för de processorer som hittats inuti Apples Mac-datorer, något som under WWDC bekräftats vara över då Apple bekräftar sina egenutvecklade, ARM-baserade processorer för datorerna.

I över ett årtionde ska Apple ha arbetat på att utveckla de senaste processorerna menade för företagets Mac-datorer. Från de kretsar som drev de första iPhone-modellerna till surfplattan iPad och dess efterträdare samt företagets smarta klockor. Ända till den punkt man kommit till idag då även fullfjädrade datorer är inom räckhåll för processorerna.

Apple hävdar sig ha hittat formeln för att maximera avvägningen mellan prestanda och energiförbrukning. Detta har lett till att företaget designat en hel familj av olika SoC-kretsar (System on Chip) för Mac. Dessa är då de processorer som kommer att driva framtida Mac-datorer när övergången från Intel som väntas ta runt två år är färdig.

En sömlös övergång

För att göra övergången från Intel till Apples egna processorer för konsumenter garanterar företaget att applikationer som Final Cut, Logic Pro och Adobe Creative Cloud redan från dag ett. Utöver detta kommer vi även se stöd för Microsoft Office på de nyutvecklade plattformarna.

Apple har utvecklat ”Universal 2” som ska lägga grunden för att de appar Mac-användare förväntar sig ha tillgång till fungerar lika bra på de nya processorerna som de gjort tidigare. Apples presentation gav smakprov på hur Adobe Lightroom och Photoshop kan användas utan några synbara problem med de nya kretsarna. I Photoshop användes en fem gigabyte stor fil med en uppsjö av lager utan något synligt lagg under redig in- och utzoomning i bilden.

Sett till Final Cut Pro ska företagets A12Z-processor klara av att spela upp tre 4K-videofiler bredvid varandra på en och samma gång.

Rosetta 2, spel och iPhone-appar

Med övergången till den nya typen av processorer introducerar Apple även Rosetta 2. Här handlar det om att se till att applikationer och program tillverkade för tidigare Mac-enheter ska fungera utan problem med de kommande enheterna. Samma ändamål som originalversionen av Rosetta hade när Intel-processorer först introducerades i Apples Mac-datorer.

Apple visar även en kort demonstration där Shadow of the Tomb Raider spelas på en av de nya kretsarna. Detta genom emulering med hjälp av Rosetta 2 vid 1 080p-upplösning med ett antal bildrutor per sekund som ser ut att vara adekvat.

Mac App Store kommer även att erbjuda applikationer som redan finns tillgängliga för iPhones och iPads tack vare Rosetta 2. Dessa kommer nu kunna laddas ned på en Mac-enhet och avnjutas.

När kommer de nya kretsarna?

Apple förväntar sig börja skeppa Mac-enheter framåt slutet av året. Redan denna vecka ska dock utvecklarenheter börja hitta sin väg ut från Apple för att underlätta övergången.

Detta är dock inte slutet för användare som idag använder Intel-baserade Mac-enheter. Apple garanterar under sin presentation att stöd för de datorer som redan existerar idag kommer att finnas i flera år framöver. Det kommer även att lanseras nya Intel-baserade Mac-datorer under årets andra halva. Därefter kommer då denna övergång till Apples egna processorer att påbörjas. Som tidigare nämnt väntas övergången ta omkring två år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid