Trots de pågående patentkrigen mellan företagen, så är Apple fortfarande beroende av Samsung som leverantör av diverse kretsar. Förutom att vara Apples huvudleverantör av NAND-kretsar, så ska det vara Samsung som stå bakom tillverkningen av deras fyrkärniga Apple A6 systemprocessor som väntas användas i iPad 3 och iPhone 5.

Apple och Samsung ligger just nu i ett fullskaligt patentkrig, där den ena försöker få bort den andras produkter på marknaden. Samsung har fått ett säljstopp på sin Galaxy Tab 10.1 i Australien och Tyskland, medan Samsung precis har börjat för att få Apples handhållna produkter bort från marknaden. Enligt Samsungs elektronik-ansvarig Choi Gee-sung ska deras lagliga dispyter inte påverka deras affärsrelation.

Men trots detta så är Apple fortfarande beroende av Samsung som leverantör av flera typer av kretsar. Det är för närvarande Samsung som är företagets huvudleverantör av NAND-kretsar. NAND används för internminne i handhållna enheter och SSD-enheter och får därför ses som en av huvudingredienserna i iPad, iPhone, iPod och MacBook Air. Med tanke på att Samsung är världens största tillverkare av NAND, kan det bli svårt att hitta någon som kan ersätta dem.

Det har florerat rykten om att Apple A6 ska tillverkas hos TSMC på 28nm, men enligt en företagsledare från Apple är det felaktigt. Apple A6 blir en fyrkärnig SoC som troligtvis baseras på Cortex-A15, och ska enligt källan som vill förbli anonym tillverkas hos Samsung. Vissa kretsar designade av Apple ska tillverkas hos TSMC, dock i mycket små kvantiteter. Samsung ska ligga långt före TSMC där läget kring 28nm fortfarande är osäkert och det är en risk Apple inte vill ta.

waferr004_2512_PeF1Att flytta över tillverkningen av Apple A6 till TSMC är ingenting Apple är beredda att göra i dagsläget.

Samsungs COO Lee Jae-yong, som är son till Samsungs styrelseordförande Lee Kun-hee ska ha blivit bjuden till Apples minnesceremoni för Steve Jobs, där bland annat Bill Clinton och Bono närvarade. Han ska de kommande dagarna bli kvar i USA för att diskutera flera ”problem” med Apples vd Tim Cook, vilket även det är ett tecken på att Apple fortfarande ser Samsung som en viktig partner.

Samarbetet med Samsung är det största Apple har med något företag, och enligt industrianalytiker väntas Apple ha köpt komponenter för ett värde på 8 miljarder dollar inom loppet av ett år. Företagen verkar även ta hand om sin affärsrelation förhållandevis bra, trots den nästan barnsliga nivå som hålls på marknaden.

Källa: KoreaTimes

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
flopper
12 Årtal sedan

oj, vi kan inte leverera så snabbt…helt plötsligt…

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Det är ju inte helt oväntat måste jag säga, men väldigt positivt att höjdarna inom respektive företag sägs träffas och diskutera deras dispyter. Det hade varit jobbigare om det bara var helt iskallt mellan dem.

Sen ska det bli intressant att se hur A6an står sig mot konkurrenterna på marknaden. Apple har ju med A5 lagt sig snäppet under i CPU-prestanda men både ett och två snäpp över i GPU-prestanda. Vilket jag på det stora hela tror är helt rätt satsning, särskilt eftersom det är svårt att göra jämförande CPU-prestandatester mot andra kretsar. 😛

Kogster
Kogster
12 Årtal sedan

Lite kul att bra nån vecka efter att Samsung börjar stämma tillbaka på stor skala så vill Apple prata om saken. Om Samsung ligger så bra till med 28nm varför kör AMD och nVIDIA TSMC?