Apple A4 är hjärtat i både den nya tabletenheten iPad samt fjärde generationens iPhone. De första uppgifterna antydde att kretsen helt enkelt var en Samsung S5PC110 med nytt namn. Nu har en ny detaljerad analys av kretsarnas fysiska uppbyggnad visat att de är mycket lika, men inte identiska.

 

EETimes har man med hjälp av infraröda bilder på de båda processorkretsarna kunnat jämföra Apple A4 och Samsung S5PC110 på transistornivå, något som avslöjat att även om man bygger på samma ARM Cortex A8-kärna så finns det tydliga skillnader i själva uppbyggnaden av system-on-a-chip kretsen. Vilket bevisar att Apple finslipat A4 efter sina egna önskemål och behov.

20100608091830ENPRNPRN-UBM-APPLE-SAMSUNG-PROCESSORS-90-1275988710MR

Baserad på Intrinsitys Humingbird Cortex A8 design har Apple A4 alltså stora likheter med Samsungs egna SoC-kretsar, men vad det verkar har Apple låtit sina egna ingenjörer se över kretsens uppbyggnad. Hur och om detta påverkar kretsens prestanda eller funktion nämnvärt är en annan fråga. 

A4_1_scansen

 

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin LAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det var ju så mycket snack om att A4 var Apples egna uppfinning och så enormt bra för deras ändamål, men det är alltså egentligen bara en lätt tweakad Samsung-krets … ?

Apple vet hur man säljer noll till inget.