Geforce GTX 1080 Xtreme Edition 8G är Gigabytes första grafikkort under Aorus-varumärket, med en rejäl kylarlösning och extra portar för VR-spelande.

Gigabyte tillkännagav relativt nyligen att kommande gamingprodukter ska släppas under det tidigare separata Aorus-varumärket. Vi har tidigare spanat in både moderkort och bärbara datorer med Aorus-logotyp, nu senast på CES.

Nu har Gigabyte visat upp den nya grafikkortskylaren som kommer att gå under namnet Aorus Xtreme Edition. Den är designad för entusiastkort så som Geforce GTX 1080, men också kommande flaggskepp baserade på AMD Vega och Geforce GTX 1080 Ti.

Gigabyte Aorus Geforce GTX 1080 Xtreme Edition

Den nya kylaren är en modifierad och uppdaterad variant av den kylare som använts på Gigabytes Xtreme Edition-grafikkort ur Nvidias GTX 10-serie. Först ut med den nya kylaren är en ny, påkostad variant av Geforce GTX 1080, vid namn Aorus Geforce GTX 1080 Extreme Edition 8G.

Grafikkortet kommer utrustat med en GP104-grafikprocessor (med 2 560 CUDA-kärnor) samt 8 gigabyte (GB) GDDR5X-minne. Klockfrekvenserna direkt ur lådan är 1 784 megahertz (MHz) basfrekvens samt 1 936 MHz turbofrekvens. GDDR5X-minnet är klockat till 1 300 MHz (10 400 MHz effektiv hastighet) med total bandbredd på 320 GB/s.

Grafikkortet drivs av 2 stycken 8-pins PCIe-strömkablar och kylaren är så pass tjock att den tar upp tre stycken expansionsplatser i chassit. De tre fläktarna har en diameter på 100 millimeters, och de två fläktarna yttersta fläktarna har en viss överlappning med mittenfläkten. Detta för att kunna bygga ett något mer kompakt kort på längden.

 

Gigabyte Aorus GTX 1080 8G 
GrafikkretsNvidia GP102
2 560 CUDA-kärnor
Minne8 GB GDDR5X
Basfrekvens1 784 MHz
Turbofrekvens1 936 MHz
Minnesfrekvens1 300 MHz
(10 400 MHz effektivt)

Bekant, men uppdaterad, design

Rent utseendemässigt så påminner den nya kylaren om vad vi sett tidigare från Gigabyte. Men här har man dock försökt att få till en lite mer diskret (nåja) design genom att göra större delar av kylaren svart.

Den kryssformade delen som sträcker sig över mitten av fläktuppsättningen finns kvar. Även här är den också RGB-belyst och går att kontrollera genom Gigabytes egna mjukvara. På kortets täckplåt kan vi även se en stor bit koppar som är placerad över grafikkretsen.

När det gäller anslutningar så kommer GTX 1080 Aorus Xtreme Edition med en HDMI 2.0, tre DisplayPort 1.2 samt en DVI. Ytterligare två stycken HDMI 2.0 kan hittas på kortets främre del. Dessa kan då kopplas ihop med till exempel 5,25-tums VR-paneler för att koppla in VR-headset vid datorns front istället för att hålla på rota på baksidan.

Det första kortet med Aorus Xtreme Edition-kylaren förväntas att lanseras under nästa månad. I USA får det ett riktpris på 799 dollar. Om och när grafikkort med den nya kylaren hittar till svenska butiker är än så länge oklart. Tyvärr har vi inte heller svenska prisuppgifter, men baserat på det amerikanska priset kan vi räkna med omkring 8 000 kronor eller mer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid