I år lanserades AMD:s öppna G-Sync-konkurrent Freesync i skarp form, och det finns redan en rad olika spelskärmar ute på marknaden. I samband med CES-mässan i januari kan vi dock vänta oss flera nya modeller med variabel uppdateringsfrekvens, både med 4K-upplösning och med det allt mer populära 21:9-formatet.

Främst är det AOC och LG som nu uppges förbereda nya skärmmodeller med stöd för AMD Freesync, och båda aktörerna förävntas visa upp sina nya alster i samband med CES som går av stapeln om tre veckor. För AOC:s del rör det sig om åtminstone två nya skärmar, vid namn C3583FQ och U2879VF.

Freesync får fotfäste

Förstnämnda blir en ultrabred modell med en maximal uppdateringsfrekvens på 144 hertz direkt ur lådan, men denna ska kunna överklockas för att nå hela 160 hertz. AMVA-panelen som används är 35 tum stor och välvd, och medan det inte framgår exakt vilken upplösning som gäller så handlar det antagligen om 2 560 x 1 080 pixlar i och med den höga uppdateringsfrekvensen. Det finns ett par inbyggda 5-wattshögtalare, och det går att anluta enheter via dubbla Displayport 1.2a-portar och lika många HDMI 1.4a-portar. U2879VF är i sin tur en 28-tumsskärm med platt TN-panel och Ultra HD-upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar och en uppdateringsfrekvens på upp till 60 hertz.

Läs mer: Nvidia G-Sync och AMD Freesync i blindtest ger både svar och nya frågor

Ser vi till LG är det tre modeller som planerats, varav en platt och två välvda, och samtliga med IPS-paneler och Freesync. Den minsta av dessa är en 27-tumsskärm, UD68, med 4K-upplösning och upp till 60 hertz uppdateringsfrekvekens. De två större modellerna heter båda UC88 och kommer i två utföranden, 29 respektive 34 tum. Intressant nog kör båda modellerna samma upplösning, 3 440 x 1 440 pixlar, vilket innebär att den mindre varianten får något högre pixeltäthet – uppdateringsfrekvenserna är däremot inte offentliggjorda ännu. Båda dessa modeller asluts via Thunderbolt 2.

Inga priser är avslöjade från någon tillverkare ännu, men för LG:s del kan vi tyvärr antaligen räkna med att en svensk lansering dröjer eller uteblir helt; tillverkaren marknadsför inte sina monitorer här i dagsläget. Förhoppningsvis kommer vi kunna kika närmare både på dessa modeller och flera andra när redaktionen tar plats på mässgolvet i januari.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid