I tisdags så gjorde FBI m.fl. det största tillslaget hittils mot det nätverk av grupper som knäcker kopieringsskydd på program och spel, och sedan sprider detta globalt genom ett väldigt effektivt digitalt nät. Enligt DOJ (USA’s justitiedepartement) så uppgår värdet på den data som sprids årligen till flera miljarder dollar.

Tre simultana operationer utfördes, riktade mot olika led i kedjan, operationerna hette Buckaneer, Bandwith och Digital Piratez(?!).

Operation Buckaneer gick ut på att ta de stora och snabba sajter som är toppen i distributionskedjan. Varje grupp har ”sina egna” sajter som de laddar upp sina knäckta program och spel till, och de sprids sedan därifrån så snabbt så att praktiskt taget vem som helst har tillgång till dom inom 24 timmar. Den grupp som varit huvudmåltavla för denna operation grundades i Moskva 1993 och heter (hette?) ”DrinkOrDie”, men tillslag gjordes mot långt fler än så. Förutom i USA så arresterades även personer i Storbritannien, Finland, Norge och Australien.

Operation Bandwidth gick mer ut på att identifiera nästa steg i kedjan. Genom att sätta upp sin egen server med piratkopierade program som det under två år gjort mer än 100 000 överföringar från, så kunde man spåra ett stort antal användare.

Operation Digital Piratez var inriktad på källan, de som sitter inne med kunskapen om hur man oskadliggör de kopieringsskydd som finns inbakade i programvaran.

Reaktionerna på nätet har varit många och starka, då de inblandade fram tills nu kunnat operera praktiskt taget ostört. Nu har de blivit skrämda och medvetna om att de har en fiende. Både lokalt på maskinerna men även på överföringarna mellan maskiner så börjar kryptering användas. FBI genomförde dessa operationer förmodligen med baktanken att skrämma andra till den punkt då de inte vågar hålla på längre, men det verkar ha fått motsatt verkan. Tidigare fanns en balans, som nu har rubbats. Paranoiditet har spridit sig som en löpeld, och rättsväsendet kan mycket väl ha skjutit sig själva i foten.

Tack MiLKMACHiNE.

Länkar:

Aftonbladet
Tillslagen redovisas
Intervju med en person aktiv i scenen
USA’s justitiedepartement om tillslagen

Diskutera detta i forumet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid