Smartphonemarknaden växer så det knakar och efter Apples lyckade iPhone-satsning är det nu Google Android som är den starkast lysande stjärnan. Enligt färska undersökningar väntas Android hittas i hela 45% av alla smartphones under 2016, med en tillväxt på runt 19% per år från 2011. Apple iOS ska enligt rapporten knipa 19% av marknaden om fem år.

Antalet skeppade Android-smartphones ökade med hela 71% från 2009 till 2010 där man räknar med att 69 miljoner Android-telefoner skeppades på marknaden under fjolåret. Men den starka tillväxten för Android är ingen fluga utan beräknas enligt AIB Research fortsätta i samma riktning de närmaste fem åren för att under 2016 nå en marknadsandel på hela 45%.

Android väntas skuggas av Apple iOS på smartphonemarknaden under 2016 där Apple kan räkna med en marknadsandel på runt 19%. 

Reasarch In Motion (RIM) väntas tappa från dagens 16% till runt 14% men försäljning av BlackBerry-telefoner väntas inte sjunka, dock ska den breda konsumentmarknaden växa snabbare än företagets egna produktkategorier.

nexusbig
Samsung Nexus S var först ut med Android 2.3 Gingerbread

En bubblare enligt AIB Research kan bli Samsungs Bada-plattform som väntas växa från dagens 1,5% till 10% medan giganten Microsoft väntas få det mycket svårt att nå en marknadsandel på över 7% trots sin allians med Nokia och deras färska Windows Phone 7 operativsystem. Nokias egna Symbian-plattform väntas försvinna sakta men säkert inom de närmaste 2 åren.

Den kanske mest häpnandesväckande slutsatsen i AIB Research analys är att smartphonemarknaden väntas ha en årlig tillväxt på 19% de närmaste fem åren.

Källa: AIB Research

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Förvånar mig inte alls, Såg bara på Dustin Expo hur folk flockade sig runt smartphone montrarna. Galaxy S2 var det ju nästan kö till att få klämma på.

Sen att Android lär växa är ju inte så konstigt med tanke på hur öppet och flexibelt det är. Sen att Samsung satsar på Bada i sina budgettelefoner är förmodligen ganska så smart med tanke på att fördelarna med Android inte märks på samma sätt där.