En ny version av Android är på väg och Google presenterade i dag en testversion av operativsystemet. Android M Developer Preview lanseras i dag inför sin lansering senare i år. I den nya versionen har Android fokuserat på kvalitet och grundläggande funktioner och system för att förbättra användarupplevelsen.

För ett år sedan lanserades Android L. Operativsystemet som till slut kallades Android Lollipop blev Googles första operativsystem som blev tillgängligt för alla intresserade långt innan sin stabila lansering. I dag lanseras Android M Developer Preview på och vi får, precis som vi gjorde för ett år sen, en tidig titt på Googles kommande operativsystem.

Till skillnad från lanseringen av Android L innebär inte lanseringen av Android M Developer Preview att Android byter utseende. Android M fokuserar istället på Androids grundläggande funktioner och system. Operativsystemet introducerar främst sex stora nyheter.

  • Appgodkännanden fungerar nu på nästan samma sätt som de gör i Ios. Nya appar som skrivits för Android M behöver inte längre fråga användare om tillgång till saker så som kamera och mikrofon när appen ska installeras. Appar frågar istället användare första gången de vill ha tillgång till en funktion. Användare har då möjlighet att acceptera eller neka tillgång till den funktionen.
  • Appar som vill skicka användare till webbläsaren kan nu öppna Chrome i appen, istället för att skicka användaren till Chrome.
  • Länkar som skickar användare mellan appar har förbättrats. Länkar kan verifieras för att göra det möjligt att skicka användare direkt mellan appar, istället för att tvinga dem att välja mellan exempelvis webbläsaren och Twitter när en Twitter-länk ska öppnas.
  • Google har utvecklat ett nytt system för att genomföra mobila betalningar med NFC i Android. Det nya systemet kallas Android Pay och är inbyggt i Android och kan användas med Android-telefoner som har fingeravtrycksläsare.

Android_pay

  • På tal om fingeravtrycksläsare har nu Android inbyggt stöd för fingeravtrycksläsare. Operativsystemet har stöd för många olika typer av läsare och kan användas för att låsa upp telefoner, genomföra betalningar eller godkänna köp i Google Play.
  • Android sägs vara mer effektivt när det gäller energikonsumtion i standby-läge. Android M sägs bland annat ge telefoner som ligger i standbyläge dubbelt så lång batteritid som förut. När batteriet ändå tar slut och behöver laddas har Android nu inbyggt stöd för snabbladdning och laddning via USB Typ C.

Android M Developer Preview kommer att lanseras senare i dag. Den stabila versionen av operativsystemet kommer att lanseras under årets tredje kvartal.

Källa: YouTube (Google Developers)

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid