Google har idag lanserat en ny utvecklingsplattform för sitt mobiltelefonsoperativsystem Android. Utvecklingsplattfomren för Android 2.3 avslöjar vilka nyheter och förbättringar Google implementerat i sin senaste version av operativsystemet som finns på miljontals smartphones i dagsläget, bland annat bättre stöd för spelutveckling och flera kamerasensorer.

Android 2.3 har utvecklats under kodnamnet Gingerbread som tidigare troddes vara namnet på Android 3.0 -som numera kallas Honeycomb. Då det inte är en ny generation av Googles operativsystem ska man inte förvänta sig några enorma skillnader mot föregående versioner, men att döma av den information Google nu släppt lös finns det en hel del godsaker att sätta tänderna i.

Bättre stöd för spelutveckling

Google har bland annat sett till att ge spelutvecklare bättre verktyg när man arbetar med det mobila operativsystemet. Detta genom flera tekniker som inte minst optimerar prestandan i spel, men även stödjer nya format som ljudeffekter och kamerasensorer.

Ny funktionalitet för video och kommunikation

Android 2.3 stödjer numera fler kamerasensorer som kan användas av applikationer i olika sammanhang som högkvalitativ videoinspelning eller videosamtal. Vi hittar även stöd för Near Field Communications som bland annat Samsung arbetar aktivet med. NFC gör att man kan använda sin mobiltelefon som elektronisk nyckel eller för den delen bankkort, helt enkelt genom att föra den i närheten av en kompatibel mottagare.

Bättre energisparningstekniker och stöd för Internetsamtal

Google har även sett till att optimera sitt operativsystem för att applikationer ska dra så lite energi som möjligt, inte minst när de bara ligger pausade i bakgrunden. Tillsammans med ett nytt mörkare gränssnitt hoppas man förbättra batteritiderna, inte minst på telefoner med AMOLED-skärmar. Internetsamtal kan nu även göras direkt i den vanliga ringapplikationen.

Mer information om Android 2.3 finns att hitta i på Googles utvecklingssida samt i den demonstrationsvideo man nu publicerat.

När Google börjar rulla ut sin Android 2.3 uppdatering är ännu oklart, men man har även passat på att lansera en ny mobiltelefon tillsammans med Samsung som skeppas med det nya operativsystemet – Nexus S – som vi kommer avslöja mer information om inom kort.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
13 Årtal sedan

Hm, väldigt amatörmässig video! Bara jag som fick den känslan?
Nya Google-telefonen är ju baserad på Samsung Galaxy S, men lite annorlunda. Då kommer man ju tillbaka till Desire vs Galaxy S-debatten igen (för Google-telefonen går ju inte att köpa på abonnemang) 😉