Under IFA 2015 passar Motorola på att visa upp sin nya generation av smarta klockor ur Moto 360-familjen. Med den uppdaterade klockserien introducerar Motorola en rad välkomna uppgraderingar, men även lite nya designvalmöjligheter med nya färger och storlekar.

När Motorola Moto 360 lanserades förra året blev den en av de första klockorna som baserades på Android Wear, men trots sin status som en av de mest sålda smarta klockorna på marknaden har den fått utstå en del kritik, där ett av de största klagomålen är att första generationens Moto 360 bygger på en föråldrad och energiineffektiv processor jämfört med konkurrenterna, vilket leder till sämre batteritid.

Flera storlekar och kraftfullare processor

I år uppdaterar Motorola sin smarta klocka och introducerar andra generationens Moto 360, som för med sig åtminstone två stora nyheter. Dels har Motorola bytt systemkrets i klockan till en Qualcomm Snapdragon 400, samma processor som vi hittar i konkurrenterna LG G Watch R och Sony Smartwatch 3. Förutom att Snapdragon 400 är avsevärt mycket kraftfullare än den OMAP 3-processor från Texas Instruments som användes i första generationen så är den också tillverkad med en nyare processnod, vilket för med sig bättre energieffektivitet.

Nämnvärt är också att det numera finns flera olika storlekar och färger att välja mellan. Den största riktas mot män och har en diameter på 46 millimeter, 6 millimeter större än första generationen. Den släpps tillsammans med två lite mindre varianter på 42 millimeter – en för män med 22-millimeters armbandsfäste och en för kvinnor med ett smalare 16-millimetersfäste. Nämnvärt är att alla klockor har en snabbmekanism för att lossa bandet, vilket underlättar om du vill byta till ett nytt.

Designmantrat är i övrigt väldigt snarlikt föregångaren, men menyknappen på boettens högersida har nu flyttats upp en liten bit (till ungefär ”klockan två” på urtavlan) för att vara något bekvämare att använda.

Fortfarande inte helt rund skärm

Utöver storleken har däremot klockans skärm inte förändrats mer än marginellt. Motorola har inte migrerat till en OLED-panel, utan använder fortfarande en LCD-panel av samma typ som tidigare – av den anledningen är också det svarta fältet kvar längst ner på urtavlan, som gör att skärmen inte är helt rund. Det svarta fältet innehåller bland annat belysningskontroller och en sensor för omgivningsljus och enligt Motorola har man valt att ha det svarta fältet som en kompromiss för att kunna ha så tunna ramar som möjligt runt resten av urtavlan.

I sidan om de tre ordinarie varianterna lanserar Motorola dessutom en träningsinriktad modell kallad Moto 360 Sport. Förutom sitt enklare gummiarmband skiljer sig sportvarianten från standardmodellerna i att den har en inbyggd GPS-krets för att mäta avstånd och rutt under löppass.

Den nya serien Moto 360-klockor kommer lanseras senare i år, men det är oklart om Sverige kommer vara med vid det första släppet eller om en nordisk lansering kommer dröja som vid lanseringen av första versionen. Prissättningen för den billigaste 42-millimetersklockan blir 299 dollar respektive 429 dollar för den mer påkostade – de svenska priserna är obekräftade, men räkna med ungefär 3 000 – 4 500 kronor beroende på hur dollarkursen står vid lanseringen.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Läs mer om IFA:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Segen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Nu när man sett denna hands on inser man hur pass bra Samsung lyckats med sin nya design för Gear S2.
De nya 360 ser ut som en slarvigt gjorda kinakopior. Till och med Samsungs sportklocka ser bra mycket bättre ut än denna.