Small preview image

Forskare i USA arbetar för nuvarande på vad som kan vara den största händelsen sedan man införde elnäten som vi känner dem idag. Man har nämligen lagt fram förslag på ett relativt enkelt system för att trådlöst överföra ström. När man pratar om kabelhärvor är det inte sällan en beskärd del av strömkablar som tar plats. Men ändå viktigare är det för trådlösa enheter som bärbara datorer, MP3-spelare och mobiltelefoner som skulle kunna få helt nya användningssätt med trådlös laddning och strömförsörjning. Tekniken som forskarna lagt till grund för sitt systemet är resonans. Resonans ses ofta i musiken men det är inte akustisk resonans man förlitar sig på i detta fallet utan resonans efter elektromagnetiska vågor.



Hence, a simple copper antenna designed to have long-lived resonance could transfer energy to a laptop with its own antenna resonating at the same frequency. The computer would be truly wireless.


De amerikanska forskarna har ännu inte byggt något testsystem för sin trådlösa strömförsörjning men skulle man lyckas med sin lösning är det onekligen en av de största upptäckterna på bra länge. Bara tanken på ett helt trådlöst hem får oss att njuta men då tidigare projekt med trådlös strömförsörjning inte gett utdelning ska man nog inte hoppas på för mycket innan vi sett ytterligare framsteg. Men tills dess kan man läsa mer om hur de amerikanska forskarna tänkt sig att tekniken ska fungera.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid