AMD:s kommande APU-processorer kan bli riktigt maffiga historier om vi förhåller oss till att räkna beräkningsenheter och nya tekniska lösningar. Nya rykten säger att den x86-baserade Zen-arkitekturen kommer användas för APU-kretsar med hela 16 kärnor – sammankopplade med en kraftfull grafikdel, rykande snabbt HBM-minne samt stöd för DDR4.

Under 2016 väntas AMD lansera en ny generation av APU-kretsar baserade på sin kommande Zen-arkitektur. Enligt uppgifter till Fudzilla ska processortillverkarens planer innehålla flera smaskiga nyheter, inte minst en rejäl ökning i antalet beräkningsenheter.

Den Zen-baserade APU-familjen ska komma med nya CPU-moduler som med vardera fyra CPU-kärnor ska ge APU-kretsar med upp till totalt 16 CPU-kärnor. Varje Zen-modul ska innehålla fyra CPU-kärnor med dedikerat L2 cacheminne medan de fyra kärnorna i varje modul delar på en L3 cache och kommunicerar med en dedikerad GPU-krets på samma kisel med en teknik kallad Coherent Fabric. Denna lösning ska eliminera latenser från PCI Express gränssnittet samtidigt som supersnabbt HBM-grafikminne placeras intill grafikkretsen.

Både delat HBM-minne och fyrkanalig DDR4-kontroller

Grafikkretsen i AMD:s kommande APU-kretsar sägs heta Greenland och kan vara baserad på Fiji-arkitekturen som AMD förväntas introducera till sommaren i nya flaggskeppet Radeon R9 390X. Med AMD:s HSA-teknik som låter CPU och GPU dela samma minne och databuss borgar det för kraftfulla lösningar för både konsumenter och andra applikationer.

Den nya APU-plattformen ska förutom upp till 16-kärnor och Greenland HBM GPU erbjuda stöd för PCI Express 3.0 samt fyra kanaler av DDR4-minne.

Uppgifterna är som väntat obekräftade och ska tas med en nypa salt men troligast är att AMD introducerar APU-kretsar med en eller två CPU-moduler för 4 eller 8 CPU-kärnor på konsumentmarknaden. Vi kan även spekulera kring AMD:s planer på en extra svulstig HPC APU där 16 CPU-kärnor och en extra kraftfull grafikdel mycket väl kan vara ett recept värt att bygga vidare på under 2017.

Källa: Fudzilla

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Intressant om både cpu & gpu ska dela på minne frågan är bara hur mycket? & varför då slänga in ddr4a? ge oss minst 32 Gb HPU direkt så blir det bra. Ska bli intressant detta, förhoppningsvis så har Skylake-E kommit då också så kan det bli en spännande framtid men det visar sig!

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Detta låter ju så bra att man nästan tror att det är ett Aprilskämt 🙂