Zen-arkitekturen från AMD kan bli något av en bära eller brista lansering för den hårt ansatta kretstillverkaren. I vår analys av Intels nya Skylake-plattform konstaterade vi att AMD kort och gott inte har något att erbjuda i prestandasegmentet idag. Nu framkommer nya uppgifter om Zen-arkitekturen som visar att AMD väljer att anamma Intel-influerad CPU-design.

Zen ska enligt tidigare uppgifter leverera upp till 40 procent bättre prestanda per klockcykel än AMD:s nuvarande Bulldozer-arkitektur. En på CPU-marknaden anmärkningsvärd prestandaförbättring där exempelvis Intels färska Skylake-arkitektur gav en prestandaökning på 2-6 procent i motsvarande klockfrekvens som sin föregångare.

Nu publicerar Fudzilla uppgifter kring AMD:s Zen-aritektur som mer i detalj verkar förklara vilka förändringar företaget gjort för att täppa igen prestandagapet upp till Intel. Med Zen kommer AMD att introducera en ny flertrådsteknik som baseras på samma Simultaneous Multi Threading (SMT) teknik som Intel länge använt under sitt eget varumärke Hyperthreading. Nu framkommer det att AMD i samma vända väljer att slopa den delade flyttalsprocessor (FPU) som används i dagens arkitektur. Istället kommer Zen använda sig av en schemaläggningsmodell som mer liknar den Intel använder och medan varje par av CPU-kärnor fortfarande kommer att dela L3-cache sägs de dedikerade FPU-resurserna vara en viktig aspekt i den rejäla IPC-prestandaökningen (Instructions Per Clock).

zen

Betydligt effektivare enkeltrådad prestanda med Zen

När AMD utvecklade Bulldozer ansåg företaget att man med dåvarande tillverkningsteknik skulle tjäna på att i ett begränsat kretsutrymme dela på flyttalsresurserna mellan två kärnor. Något som gjorde det möjligt att skapa en bred arkitektur med flera CPU-kärnor på en mindre yta. Lösningen visade sig dock vara betydligt mindre effektiv i enkeltrådade applikationer och har varit en stark bidragande faktor till Intels stora prestandaförsprång de senaste åren. Vilket också bidragit kritik till att AMD:s åttakärniga CPU-arkitektur inte är en äkta åttakärnig arkitektur då de delade flyttalsresurserna kan ge upphov till märkbara flaskhalsar. Med ny 14 nanometersteknik och facit i hand sägs AMD nu valt att välja samma väg som Intel när det kommer till flyttalsprestandan i sina processorer.

Med Zen verkar Intel ta inte bara ett utan flera blad ur rivalen Intels bok för att kontra kretsarna från densamma. Förutom att växla över till SMT och slopa sina delade FPU-resurser sägs AMD även baka in ett likvärdigt instruktionsstöd i Zen som återfinns i Intels nuvarande CPU-arkitekturer för att förbättra både prestanda och kompabilitet i diverse applikationer.

Om uppgifterna stämmer kan AMD Zen bli en arkitektur inte bara mer lik Intels nuvarande x86-arkitektur utan även prestera betydligt jämnare med CPU-jättens kretsar. Den stora frågan är samtidigt om AMD kan komma tillräckligt nära Intel och om Zen-arkitekturen hinner bli redo för lansering under 2016.

Källa: Eteknix

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Fundera_en_stundMorkulpedrossoPer Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Skulle inte bli förvånad om AMD går i konkurs eller blir uppköpt innan Zen kommer ut.
Frågan är vem som vill köpa AMD idag, de ligger 4-5 år efter Intel och Intels utvecklingsbudget är inte att leka med.
Den enda med pengar och förutsättningarna är Samsung som har en egen halvledarindustri.

pedrosso
Medlem
pedrosso

mm jo samsung hade varit den rätta att förvärva amd, och samsungs utvecklingsbudget är nog aningen högre än intels , så det där finns kapitalet att göra en processor , men frågan är det dom flesta frågat sej om x86 licensen vad som händer med den , för intel får nog knappast köpa upp x64 och bli ensam aktör inom marknaden med både x86 och x64 licensen.

Medlem
Arne Berg

Gissar att AMD tappar x86 licensen om dom säljer, var så för Via när Nvidia skulle köpa upp dom. Troligtvis så e det väl bara & banta företaget tillverka processorer för låg & mellanklass, fast vore kul om zen blir bra (men är helt klart skeptisk ,dom har lovat gröna skogar förr,men känns samtidigt att det är deras sista chans efter deras förra prollar ,men man kan ju hålla tummarna)

Morkul
Medlem
Morkul

Stora skillnader mellan VIA och AMD dock. AMD har ju en del korslicenser med Intel, x86-64 lär vara den viktigaste och om Intel drar in X86 licensen till en eventuell AMD köpare så lär Intel å sin sida förlora x86-64 licensen vilket skulle leda till kaos. Dock så lär inte Samsung vara intresserad av att köpa AMD. Nu är det inte VDn utan ägarna som skulle vara de som tog ställning i en sådan fråga med Samsungs VD har ju flera gånger uttalat sig mot en sådan affär. Han har dock ställt sig positiv till ett eventuellt förvärv av grafik… Läs hela »

Fundera_en_stund
Gäst
Fundera_en_stund

Var det inte snack och rykten om att Microsoft skulle eventuellt köpa upp AMD?