AMD arbetar för närvarande på en helt ny GPU-arkitektur som med namnet ”Arctic Islands” ska medföra nyheter som stöd för HBM2-minne, transistorer tillverkade med 16 nanometer finfet-teknik och rejält uppskruvad prestanda. Nu bekräftar företagets vd Lisa Su att deras kommande grafikkretsar ska leverera hela dubbelt så mycket prestanda per watt som Fiji.

Redan med Fiji och Radeon R9 Fury X lyckades AMD pressa ut betydligt mer prestanda per watt än vad föregångaren Hawaii lyckades åstadkomma. Även om Graphics Core Next-arkitekturen inte kan mäta sig med konkurrenten Nvidia Maxwell när det kommer till energisnålhet var det fina framsteg, något AMD:s vd Lisa Su menar bara var början på något större.

Under ett konferenssamtal med investerare och aktieägare gav Lisa Su för ovanlighetens skull mer detaljerade uppgifter kring AMD:s kommande GPU-arkitekturer. I konferenssamtalet meddelade Su att man med hjälp av en ny och effektivare arkitektur samt en betydligt mer energisnål tillverkningsteknik ska leverera en fördubbling av prestanda per watt.

“We are also focused on delivering our next generation GPUs in 2016 which is going to improveperformance per watt by two times compared to our current offerings, based on design and architectural enhancements as well as advanced FinFET products process technology.” – kommendetade Lisa Su, AMD:s vd, under konferenssamtalet.

Även om AMD eller Lisa Su inte själva bekräftat några namn för sina kommande grafikkortsserier säger tidigare rykten att GPU-arkitekturen fått namnet Arctic Islands och att den kraftfullaste grafikkretsen i familjen får namnet Greenland.

Upp till 18 miljarder transitorer i en ensam GPU

Greenland kommer att ersätta dagens Fiji GPU som utrustats med 4 096 streamprocessorer och byggts upp av 8,9 miljarder transistorer med en kretsyta på 596 kvadratmillimeter. Då TSMC meddelat att deras 16 nanometer Finfet-teknik ska kunna ge upp till en fördubbling i transistordensitet mot nuvarande 28 nanometer hpm-tekniken skulle detta betyda att AMD i teorin kan få in runt 18 miljarder transistorer i sin kommande Greenland GPU vid en bibehållen kretsstorlek.

Fördubblad prestanda jämfört med Radeon R9 Fury X?

Mest positivt är trots allt att vi under 2016 kommer att få se grafikkort som presterar dubbelt så bra som dagens kretsar men vid samma effektförbrukning. Något som åtminstone i teorin skulle möjliggöra ett Greenland-baserat grafikkort som ökar prestandan med upp till 100 procent från dagens Radeon R9 Fury X. Ett grafikkort som i sin tur kan leverera riktigt god prestanda i ultrahd-upplösningar med hyfsat uppskruvade grafikinställningar.

Källa: AMD via Wccftech

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulHandeMrMasjNiaburethS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu är det bara att hoppas på att GPUn klarar av ungefär samma watt som föregående generation också så att det blir 100% prestanda. Men även om GPUn inte skulle klara av samma belastning så lär det bli en ordentlig prestanda ökning och även med 50% så skulle helt plötsligt 4K på singel grafikkort vara möjlig (troligt vis även mindre än 50%). Jag har i och för sig hela tiden varit hoppfull att kommande generations grafikkort skulle klarat av det med det men jag hoppas verkligen AMD lyckas, behövs för deras ekonomi. Var inte länge sedan vi såg sådana här… Läs hela »

Medlem
WIRN

När väntas dessa lanseras?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Haha 😆 ”nu skruvar vi upp förväntningarna för alla fanboius”-AMD i sitt esse.

Vad är det värsta som kan hända när folk förväntar sig dubbel prestanda?

Det är ju inte så att AMD inte gjort detta förut, sen blir alla som gått på den enkla sura och pissnödiga när väl nånting som inte riktigt räcker upp till de omöjliga förväntningarna och AMDs marknadsandel fortsätter sin marsch mot 0-streckat.

Bra jobbat AMD, bra jobbar :-* :sigh:

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Lagl0rden”]Haha 😆 ”nu skruvar vi upp förväntningarna för alla fanboius”-AMD i sitt esse. Vad är det värsta som kan hända när folk förväntar sig dubbel prestanda? Det är ju inte så att AMD inte gjort detta förut, sen blir alla som gått på den enkla sura och pissnödiga när väl nånting som inte riktigt räcker upp till de omöjliga förväntningarna och AMDs marknadsandel fortsätter sin marsch mot 0-streckat. Bra jobbat AMD, bra jobbar :-* :sigh:[/quote] Genom att skruva upp förväntningarna med ”100% ökad presentanda” till 2016 kan också medföra konsekvenser på försäljningen. Jag kan föreställa mig att många avvaktar… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag har för mej att Nvidia valde Samsungs 14nm foundry för tillverkning av nästa chip. Apple har ju använt sej av både Samsung 14nm och TSMC 16nm vid tillverkning av Apple A9. Där visade sej TSMC’s version vara rejält överlägsen både i energieffektivitet och värmeutveckling. Det mest intressanta i denna nyhet är alltså att AMD kanske väljer ett foundry som är överlägset Nvidias val av foundry, och om arkitekturen dessutom får ett påtagligt uppsving så kan vi alltså snart eventuellt befinna oss i en situation där AMD drar det längsta strået i prestanda vs strömförbrukning.Personligen hoppas jag på en sådan… Läs hela »

MrMasj
Gäst
MrMasj

[Morkul]Haha jag hoppades verkligen att du skulle citera mig 😀 Tråkigt för dig så har jag fortfarande har rätt 50% räcker inte för att nå dina stabila 60fps i 4k med bra inställningar och 100% dvs dubblering kommer inte att ske förrns 600mm² kretsar kan produceras vilket inte kommer ske förrns 14 / 16nm gen 2. Om tidigare mönster upprepas borde gen 2 anlända någon gång under 2017 för att följas av 10 nm 2018. Moores lag som har gällt i över 50 år är nämligen på min sida i det här argumentet 😛 Första generationen ”top of the line”… Läs hela »

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”MrMasj”][Morkul]Haha jag hoppades verkligen att du skulle citera mig 😀 Tråkigt för dig så har jag fortfarande har rätt 50% räcker inte för att nå dina stabila 60fps i 4k med bra inställningar och 100% dvs dubblering kommer inte att ske förrns 600mm² kretsar kan produceras vilket inte kommer ske förrns 14 / 16nm gen 2. Om tidigare mönster upprepas borde gen 2 anlända någon gång under 2017 för att följas av 10 nm 2018. Moores lag som har gällt i över 50 år är nämligen på min sida i det här argumentet 😛 Första generationen ”top of the… Läs hela »

MrMasj
Gäst
MrMasj

Intressant skall genast kolla upp TH resultat 🙂 Jag baserar det mest på att AMD gått ut med att deras högpresterande kort också kommer vara baserade på TSMCs 16nm teknik. Vilket inte bådar gott för Samsung & GloFos 14nm då AMD har nära band med GloFo. Hur det fungerar i realiteten får dock framtiden visa 🙂

Hande
Gäst
Hande

Intressant, men det vore också trevligt om AMD/ATI satsade lika mycket resurser på att leverera konsistens när det gäller hållbarhet och kvalitet. Jag har ägt 3 medel-högklass (>500€ /styck) AMD-kort dom senaste 4 åren och _alla_ har åkt upp i rök och reklamation inom ett år.. without overclocking, mind you. 😕
Visserligen har jag inte lidit någon direkt ekonomisk skada, men blir man lätt ledsen på att få reklamera stup i ett. :sigh:
Kan ni rekommendera några bra nVidia kort att köpa för 3000-5000 SEK när det gäller att lira nya spel med 1080p?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”MrMasj”][Morkul]Haha jag hoppades verkligen att du skulle citera mig 😀 Tråkigt för dig så har jag fortfarande har rätt 50% räcker inte för att nå dina stabila 60fps i 4k med bra inställningar och 100% dvs dubblering kommer inte att ske förrns 600mm² kretsar kan produceras vilket inte kommer ske förrns 14 / 16nm gen 2. Om tidigare mönster upprepas borde gen 2 anlända någon gång under 2017 för att följas av 10 nm 2018. Moores lag som har gällt i över 50 år är nämligen på min sida i det här argumentet 😛 Första generationen ”top of the… Läs hela »