AMD laddar för fullt inför sin lansering av nya GPU-arkitekturen Fiji och allt pekar på en skarp lansering i slutet på juni månad. Nu säger nya rykten att grafikkortets namn inte blir Radeon R9 390X utan snarare är starten på en ny produktfamilj med ett flaggskepp som döps till – Radeon Fury.

Fiji är som bekant namnet på AMD:s nästa generations grafikkrets och toppmodellen Fiji XT har under längre tid tilltalats vid namnet Radeon R9 390X. Namnet har ansetts som det mest trovärdiga sett till företagets tidigare produktserier men på senare tid har fler rykten gjort gällande att AMD, likt Nvidia, satsar på en unik produktserie för sina extrema entusiastkort.

Likt Nvidias Titan-serie ska AMD med sin vattenkylda Fiji XT GPU skapa en grafikkortsserie för de riktigt krävande entusiasterna där maximal prestanda får kosta vad det kosta vill.RageFury

Enligt de senaste ryktena kan namnet på toppmodellen med AMD:s Fiji GPU bli ”Fury”. Namnet som ironiskt nog är hetare än någonsin på Internet efter den virala succén med den svenskproducerade actionkomedin ”Kung Fury” har trots allt gamla anor i grafikkortsföretaget.

  AMD Radeon Fury* AMD Radeon R9 390X AMD Radeon R9 290X
GPU Fiji XT Hawaii XT Hawaii XT
Streamprocessorer 4096 2816 2816
GPU-frekvens 1,05 Ghz 1,05 Ghz 1 Ghz
Minne
4GB HBM 8GB GDDR5 4GB GDDR5
Minnesfrekvens 1,0 GHz 6,0 GHz 5,0 GHz
Minnesbuss 4096 Wide IO 512bit GDDR5 512bit GDDR5
Minnesbandbredd 512 GB/s 384 GB/s 320 GB/s
GPU  Clock Speed 1,05 Ghz 1,05 Ghz 1 Ghz

*Obekräftade specifikationer för AMD:s Fiji XT GPU

Fury – Produktnamn med gamla anor

Flera år innan AMD kom in i bilden lanserade grafikkortstillverkaren ATI sitt flaggskepp ATI Rage Fury Maxx med dubbla Rage 128 Pro-grafikkretsar. Enligt kinesiska Expreview ska nu AMD återigen lyfta fram varumärket Fury genom lanseringen av Radeon Fury men då oklart om detta även skulle innebära ett grafikkort med dubbla grafikkretsar eller om AMD följer upp med en X2-modell av sitt nya Fury-kort.

Om ryktet stämmer kan det betyda att Radeon Fury med sin Fiji XT GPU och HBM-minne inte bara tar upp kampen med Nvidia i prestandadiagrammen utan även i marknadsföring. En spännande utveckling som däremot även skapar lite oro kring prissättningen som för att matcha Nvidia kommer snurra runt femsiffriga belopp.

Inga uppgifter är dock ännu bekräftade av AMD och ska fram tills slutet av juni tas med en nypa salt.

Källa: Expreview via Legitreviews

Läs även

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
dlq84nILGotmetalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

Bra att veta att AMD’s PR team inte sover 😉 Har för övrigt nynnat på ”True Survivor” halva dagen

nILGot
Medlem
nILGot

Fury x2 med 8gb HBM 😮

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Klockfrekvens finns med i tabellen två gånger, en gång på svenska och en gång på engelska 🙂

Och ni använder Ghz och GHz.