Enligt ett foruminlägg från en AMD-anställd ska uppföljaren till grafikarkitekturen Navi som förväntas lanseras under 2019 få kodnamnet ”Arcturus”.

AMD förväntas lansera sin nya grafikarkitektur med kodnamn ”Navi” under 2019. Trots att det fortfarande saknas mycket information om den kommande arkitekturen har det spekulerats mycket i vad en möjlig uppföljare kan komma att kallas.

Sedan lanseringen av arkitekturen Polaris har AMD satt i system att döpa sina arkitekturer efter starkt lysande stjärnor. Polaris, Vega och Navi är några av de mest synliga stjärnorna på vår natthimmel. Detta gäller även Arcturus som är en del av stjärnbilden Björnvaktaren och är den starkast lysande stjärnan på den norra natthimlen.

Det är inte bara AMD:s fascination av astronomi som ligger till grund för att Arcturus förväntas vara kodnamnet för Navis uppföljare. På forumdelen till hemsidan Phoronix har en AMD-anställd gett en gnutta information om den kommande arkitekturens namn.

En användare på forumet nämner hur den saknar tiden då AMD använde namn på tropiska öar som kodnamn för grafikprocessorer. Istället för att helt enkelt använda sig av till exempel Polaris 10, 11, 12. Som svar på detta inlägg skriver den AMD-anställda hur företaget planerar att gå tillbaka till tiden då kodnamnen ”gav en vag indikation på hårdvarugenerationen och var lättare att komma ihåg i framtiden”.

”We are going back to real codenames where possible (ie where it’s not already too late to change), and trying to keep the old ”the name vaguely suggests HW generation so it will be easier to remember in the future” model. The first new codename should be Arcturus.

Användaren som går under namnet ”bridgman” och sägs vara anställd hos AMD:s Linux-division nämner även hur kodnamnen inte nödvändigtvis har något att göra med själva hårdvaran. Detta för att inte avslöja för mycket information om produkterna.

”We are picking randomly within a category (bright stars) so that the name doesn’t convey too much information about the product.

Before Polaris/Vega the internal code names were unrelated to the eventual marketing names – we’re trying to get back to that for open source driver code to make pre-launch upstreaming easier.”

Medans detta inte ger någon information om vad användare kan komma att förvänta sig av arkitekturen ger det ett namn på vad som i hittills uppvisade produktplaner endast kallats för ”Next-Gen”.

Ovanstående bild är en produktplan som AMD visat upp tidigare. Här listas både nuvarande Vega tillverkad på 14 nanometer, kommande Vega på 7 nanometer och Navi som även den baseras på 7 nanometers tillverkningsteknik. Den enda informationen tillgänglig här om Navis uppföljare är att den ska baseras på 7 nanometer+, alltså en förfinad tillverkningsteknik jämfört med sin föregångare. Samt att AMD till en början planerade lanseringen av vad som då kan komma att kallas Arcturus under år 2020.

Huruvida det fortfarande är 2020 som gäller för lanseringen är dock oklart. I dagsläget har AMD inte officiellt avtäckt Navi, så information om en möjlig uppföljare kan komma att vara ytterst sparsmakat en tid framöver.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Meww Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Meww
Gäst
Meww

Vem bryr sig vad AMD väljer att kalla dom. Finns någon fakta kring vad korten kan tänkas prestera? Annars är det lite mer intressanta spekulationer.