AMD lanserade i början av året sin nya strömsnåla processorplattform Brazos. Med de nya processorkretsarna Ontario och Zacate ger man sig på jakt efter Intels budget CPU Atom och nu har en av de första djupare analyserna av processorplattformens prestanda publicerats på nätet. I testet ser vi hur Brazos onekligen sätter Atom på plats och överlag ger goda framtidsutsikter för AMD.

AMD Brazos är primärt tänkt som en mobil plattform för netbooks och mindre kraftfulla bärbara datorer. Med sin kraftfullare out-of-order arkitektur samt 1 till 2 Bobcat CPU-kärnor är processordelen kraftfullare än Intel Atom, räknar man sedan in den inbyggda grafikdelen Radeon HD 6130 är Atom inte på samma bana. 

zacate2

I en rejäl prestandanalys på tekniksajten Anandtech har man nu publicerat prestandatester för det mesta vi kan tänka oss och förutom en uppsjö speltester där Brazos slår både Atom själv och Atom + Ion på fingrarna har man även siffror från uppspelning av högupplöst video, flashmaterial och strömmning av högupplösta ljudformat, något Atom aldrig klarar av inte ens med Ion-grafikkretsen upptill.

bops

Brazos-plattformen har vissa svårigheter när det handlar om extremt tunga videomaterial som Blu-ray 3D och även deinterlacing av videomaterial, men merparten av tunga 1080p videofiler och flashmedia klaras av galant. Optimeringar i Adobe Flash 10.2 krävs dock för att få riktigt bra uppspelning av 1080p material på exempelvis YouTube.

Strömförbrukningen var länge ett orosmoln för Brazos. Men enligt Anandtechs siffror har vi inget att vara oroliga för. En Mini-ITX plattform med MSI E350IA-E45 drar betydligt mindre ström än motsvarande Atom-plattform, även när Intels processor arbetar utan en extra Ion-krets från NVIDIA.

powerbrazos

På det stora hela verkar AMD Brazos vara en överlag bättre strömsnål processorplattform än Intel Atom. Det är få, om några, områden man förlorar på mot sin rival och i flera tester, speciellt 3D, spelar man i olika ligor. AMD Brazos är fortfarande ingen kraftfull plattform som hävdar sig mot vanliga stationära budgetsystem och det är kanske inte den riktiga homerun vi hoppats på, men för den marknad och den investering AMD riktar sig mot verkar man hittat ett riktigt fint recept. 

Läs hela artikeln på Anandtech.com.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
roxerthedeadSwedish BerserkJacob HugossonSnorchAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Efter att ha läst Anandtechs artikel så känns den som en riktig Atom/ION-killer.

this
Medlem
this

Utklassning skulle jag nästan våga mig på att påstå. Kommer definitivt bli en HTPC med Brazos. Men kommer inte våga köpa ett moderkort utan PCI-e port, för framtida möjligtvis högre upplösningar.

hymer
Medlem
hymer

Jag är sjukt noob på htpc. Ska bygga en med brazos men vilket chassi osv ska man ta? vad hade ni köpt?

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst artiklen än. Men det känns som att Intels svar på Brazos blir någon form av Sandy Bridge variant kanske när CULV kommer? Intel Atom riktas mer mot Tablets och Smartphones. Jag tror att Oak Trail är ganska chanslös mot AMD Brazos. Nu ska jag läsa artiklen tack för denna nyheten Anton! 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”hymer”]Jag är sjukt noob på htpc. Ska bygga en med brazos men vilket chassi osv ska man ta? vad hade ni köpt?[/quote]

Leta rätt på ett Panasonic-chassi för en video och modda lite så passar den fint i racket för teknikprylar under tvn.

roxerthedead
Medlem
roxerthedead

Jag hade ändå hoppats på lite mer kräm, nu blir jag ju nästan rädd att något av mitt 1080p material ska lagga, kanske får vänta en generation till 😛

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”Anton Karmehed”]Sen kan man ju alltid drämma in ett extra grafikkort som sagt ifall man får hybris och vill uppgradera för 3D. :)[/quote]
Borde inte HD6310 klara av att spela upp BD 3D redan? När ni får in en sån här hos er borde ni testa med nyaste Cyberlink spelaren och en 3D BluRay skiva och ansluta till en 3D-TV med HDMI eller något sådant. Eller har ni provat på 3D-drivrutinerna från DDD eller iZ3D redan?

Snorch
Medlem
Snorch

Värt att notera angående strömförbrukningen är att han använder ett nätagg som inte är speciellt effektivt (som han skriver själv) och vid så låg belastning som detta lär det vara än sämre. Så den faktiska belastningen kan säkert ligga uppåt 10W lägre än siffrorna ovan, så då det är ju verkligen trevliga siffror. Då kan ju dessa kort faktiskt matcha min nuvarande HTPC. 🙂 Ni lär inte behöva oroa er för att det inte ska gå att spela upp vanliga blu-rayfilmer då dessa nämligen alltid använder 23.976/24p och inte 50/60p och dessutom L4.1 profil och inte L5.1. Det är bara… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Jag har inte läst artiklen än. Men det känns som att Intels svar på Brazos blir någon form av Sandy Bridge variant kanske när CULV kommer? Intel Atom riktas mer mot Tablets och Smartphones. Jag tror att Oak Trail är ganska chanslös mot AMD Brazos. Nu ska jag läsa artiklen tack för denna nyheten Anton! :-)[/quote]Nästa generation Atom ska tydligen inte ge någon prestandaökning utan handlar mer om att lägga till ett fåtal funktioner och gå till en ny tillverkningsprocess… Det jag har hört är att Intel har en Single-Core Sandy-Bridge med HT på gång de tänkt använda… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Jag har inte läst artiklen än. Men det känns som att Intels svar på Brazos blir någon form av Sandy Bridge variant kanske när CULV kommer? Intel Atom riktas mer mot Tablets och Smartphones. Jag tror att Oak Trail är ganska chanslös mot AMD Brazos. Nu ska jag läsa artiklen tack för denna nyheten Anton! :-)[/quote]Nästa generation Atom ska tydligen inte ge någon prestandaökning utan handlar mer om att lägga till ett fåtal funktioner och gå till en ny tillverkningsprocess… Det jag har hört är att Intel har en Single-Core Sandy-Bridge med HT på gång de tänkt… Läs hela »

roxerthedead
Medlem
roxerthedead

1080p60 klipp tror jag aldrig att jag ens haft, så den biten är nog ingen fara.Det är inte så ofta jag ser 1080p youtube klipp heller, men datorn jag bygger ska även ha uTorrent igång 24/7 och möjligtvis driva en privat webbserver (kommer i stort sett vara noll belastning på den, men ändå), så det är då jag blir lite rädd att något ska börja lagga 😛Men jag tror nog att man blir mer än nöjd, i värsta fall får man väl hosta upp 1500 igen när nästa arkitektur kommer och byta ut moderkortet bara, så billigt så det gör… Läs hela »