Small preview imageAMD har det tufft att hänga med Intel rent prestandamässigt både på desktop och servermarknaden. Intels Nehalem-arkitektur var som en skänk från ovan för servermarknaden och AMD har nu lanserat en ny processorfamilj för att försöka bryta Intels dominans. Processornerna hittas i Opteron 24xx-serien samt 84xx-serien och är även kända under utvecklingsnamnet Istanbul, som AMDs första sexkärniga processorer. Istanbul är som AMD vill kalla det en äkta sexkärnig processor med alla sex kärnorna i samma krets, vilket man hoppas ska kunna ge Intels senate Nehalem Xeon-processorer en match.

Förutom de två extra kärnorna är det inte mycket som skiljer Istanbul mot AMDs nuvarande Shanghai modeller av Opteron. Men vi hittar vissa smärre optimeringar som AMDs HT Assist och snabbare HyperTransport buss.


Toppmodellerna arbetar i 2.6GHz där 24xx-serien riktar sig mot system med två processorer medan 84xx-serien är för system med fyra eller fler processorer.



De första testerna av AMDs Istanbul-processorer har nu börjat dyka upp och precis som på desktopmarknaden är det svårt för AMD att hänga med Intel i ren prestanda. Men med två extra kärnor verkar AMD ge ett bra prestanda/watt värde i många applikationer så även om Intel har de kraftfullaste serverprocessorerna på marknaden finns AMD fortfarande med på kartan.


Recensioner av AMD Instanbul;


:: Tech Report :: Anandtech ::

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments