AMD:s satsning på att få grafikprocessorn att utföra fler uppgifter än att bara rendera bildrutor i spel har potentiellt fått ett rejält uppsving. Företaget har inlett ett samarbete med Oracle för att GPU-accelerera Java och hoppas ha ett OpenJDK färdigt till nästa år i samband med lanseringen av Java 8.

Project Sumatra” det är namnet på Oracles och AMD:s senaste samarbete och som initialt ska ledas av Oracles John Coomes. Projektet går ut på att dra nytta av ett dedikerat grafikkort eller ett inbyggt som det vi hittar i AMD:s E- och A-serie processorer för att accelerera Java-kod. Oracle berättade att de kommer använda Hotspot JVM och biblioteken i Java 8:s Lambda-projekt för att möjliggöra detta. Om en grafikkrets med stöd för OpenCL finns närvarande i systemet så kommer Java-kod att konverteras till OpenCL och köras på denna.

Oracle ska inte bara samarbete med AMD utan flera andra företaget med Project Sumatra, vars mål i grund och botten ligger i att hjälpa Java-utvecklare att snabbt kunna accelerera sin kod med kraften i en GPU. Sumatra och ett OpenJDK (Open Java Development Kit) med GPU-accelerationen ska släppas i samband med lanseringen av Java 8 sommaren 2013.

Att Java-kod ska accelereras med den inbyggda grafiken i AMD:s processorer kan bli riktigt stort för företaget och ytterliggare hjälpa dem att uppnå sitt mål. Men samtidigt är det inte bara AMD som fokuserar på att integrera kraftfullare grafikdelar i sina processorer. Intel har börjat ta det på allvar och just en uppskruvad grafikdel kommer vara huvudnumret i Haswell. Tittar vi på ARM-processorerna kommer även dessa snart ha inbyggd grafik med stöd för OpenCL.

Källa: AMD


Annons

8
Leave a Reply

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KrackUridiumJacob HugossonMinky Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tankspridd
Medlem
Tankspridd

Den här boosten skulle dock AMD och Java mått bra av tidigare.

adsflkgdfglk123
Gäst
adsflkgdfglk123

[quote name=”Tankspridd”]Den här boosten skulle dock AMD och Java mått bra av tidigare.[/quote]Du bör skilja på Java på servern och Java på klientPC. Java på servern är grymt snabbt idag, tack vare adaptivt optimerande kompilatorer. De optimerar java bytecoden för varje gång du kör koden så det kan köra snabbare än t.ex. C++. När du kompilerar för C++, så vet du inte vilken hårdvara som C++ koden körs på, så du kan inte t.ex. använda speciella vector asm instruktioner som snabbar upp koden. Du får helt enkelt använda basala optimeringar som funkar på alla cpuer. Men Java kan optimera för… Läs hela »

Minky
Medlem
Minky

Nu är kanske inte Java är det språk jag själv hade tänkt på först tillsammans med OpenCL med tanke på mängden pekare som används, men det har nog en plats.

Skulle vara intressant att se detta tillsammans med Scala och Akka =)

Medlem
Calle2003

Hur föredrar ni att man rättar nyheter? Via PM för det finns ingen felanmälningslänk vad jag sett? Skulle bara säga att foksuerar stavas fokuserar. 😉

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”adsflkgdfglk123″]Du bör skilja på Java på servern och Java på klientPC. Java på servern är grymt snabbt idag, tack vare adaptivt optimerande kompilatorer. De optimerar java bytecoden för varje gång du kör koden så det kan köra snabbare än t.ex. C++. När du kompilerar för C++, så vet du inte vilken hårdvara som C++ koden körs på, så du kan inte t.ex. använda speciella vector asm instruktioner som snabbar upp koden. Du får helt enkelt använda basala optimeringar som funkar på alla cpuer. Men Java kan optimera för varje cpu, så därför kan Java bli snabbare än C++. T.ex.… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

Lyckades klippa citatet ovan lite för aggressivt så det visar inte att det är NASDAQ som refereras till medan artikeln som helhet handlar om London-börsen.

”But only five days after its announcement the LSE faced a potential contest when the New York-based NASDAQ exchange, whose Genium INET platform runs on Linux in a reported C++ environment, said it had delivered an average 97 microsecond latency during a week in mid-October.”

Krack
Gäst
Krack

Tycker man AMD eller Nvidia har problem med grafik drivrutiner kan man ju prova med Intel i några timmar..