Förutsättningarna ser på sikt bättre ut för AMD med företagets nya ledning i spetsen. Men produktplanerna för 2013 ser inte lika ljusa ut som vi hade hoppats på. Systemprocessorn Kabini ser ut att lanseras som planerat, medan både Trinity och Vishera ska hålla stånd större delen av 2013?

AMD har med deras senaste A-serie och FX-serie processorer blivit ett mer intressant alternativ men 2013 ser ut att kunna bli ytterligare ett skakigt år för företaget. Precis som tidigare officiella produktplaner avslöjat kommer Vishera som används i FX-83×0, FX-63×0 och FX-43×0 vara aktuellt även under hela nästa år. Men det ser även ut som att Trinity, deras A-serie processorer med inbyggd grafik kommer vara aktuell under hela eller stora delar av nästa år, enligt produktplaner Donanimhaber lagt vantarna på.

AMD_2013_Richland

Richland väntas bli en mindre uppdatering av Trinity, troligtvis optimerad för högre klockfrekvenser inom samma strömbudget som dagens modeller. I produktplanen avslöjas det att deras tredje generations A-serie kommer bibehålla samma Piledriver-arkitekturen och grafikarkitektur som används i dagens Trinity. Det här väcker lite oro då Intels kommande arkitektur Haswell kommer med en markant förbättrad inbyggd grafik mot vad de har att erbjuda med Ivy Bridge. Förhoppningsvis är den nya Trinity tillräckligt för att hålla stånd mot Intels nya generation processorer som väntas dyka upp under det andra kvartalet.

Slutligen har vi Kabini som AMD i sin senaste finansrapport avslöjade kommer lanseras under årets andra kvartal. Nyheterna i Kabini som ersätter Brazos 2.0 är upp till fyra kärnor baserade på den nya Jaguar-arkitekturen och företagets senaste grafikarkitektur Graphics Core Next. Även sydbryggan kommer vara integrerad i processorn för ökad strömeffektivitet och lägre konstruktionskostnader för datortillverkare.

Vi tycker att Kabini och dess derivat Temash för surfplattor är viktigare produkter för AMD med de senaste marknadstrenderna i åtanke. Samtidigt är det viktigt att AMD inte låter Intel trumfa företagets integrerade grafik, då det är det stora säljargumentet med deras budgetprocessorer i dagsläget för både stationära och bärbara datorer. Förhoppningsvis ligger inte Kaveri för långt fram i tiden.


Relaterade artiklar:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkOldvikingschoolKaffiMannViking1962flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Ingen Steamroller 2013 då alltså?

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Ifall AMD hoppar över Steamroller, släpper Excavator på t ex våren 2014 med en ny revolutionerande chipset och DDR4 stöd så är jag helt okej med detta.

AMD har en bra produkt nu, allt som behövs är optimeringar för populära mjukvaror samt spel.

robjoh
Gäst
robjoh

Och jag som trodde att Trinity var en del av devkittet till PS4 pga att PS4 skulle komma med Kavari. (Alltså Trinity var där för att programmerarna skulle få träna på en APU)

Om inte Kavari kommer under nästa år så ryker nog min teori. Alternativet är om Kavari och Richland ligger på olika noder vilket gör det möjligt att lättare levera de volymer som Sony behöver.

flopper
Medlem
flopper

Jag vill gärna ha en amd maskin.
för en normalanvändare är det givet att köpa om man har pris/prestanda i åtanke en amd maskin speciellt om prestandan man behöver räcker och blir över.

entusiaster är en helt annan målgrupp.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När folk säger att AMD suger så är det oftast bara såna som spelar spel. AMD kanske är lite efter där, men om det är 8 kärnor så är nog användningsområdet tänkt för annat än spel

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Viking1962″]När folk säger att AMD suger så är det oftast bara såna som spelar spel. AMD kanske är lite efter där, men om det är 8 kärnor så är nog användningsområdet tänkt för annat än spel[/quote]
När folk säger att AMD suger betyder det bara att de har sett grafer där Intel får 250fps och AMD 140fps på 640×480 upplösning helt orelevant med verkligheten.
AMD funkar egentligen för nästan alla gamers.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote]… Intel får 250fps och AMD 140fps på 640×480 upplösning helt orelevant med verkligheten.AMD funkar egentligen för nästan alla gamers.[/quote] Forskjellen på FPS med forskjellige prosessorer har nesten alltid vært marginal. Helt siden det store FPS racet begynte har det vært skjermkortet som har utgjort den største differansen. Når man øker oppløsningen synker ofte forskjellene mellom de forskjellige cpu’ene før den jevnes nesten helt ut. Når det er sagt så er det få som har behov for en 8 kjerners 4Ghz cpu i dag, den største flaskehalsen er ofte pebkac. Hvor fort kan du skrive eller lage musikk? Når du… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”KaffiMann”][quote]… Intel får 250fps och AMD 140fps på 640×480 upplösning helt orelevant med verkligheten.AMD funkar egentligen för nästan alla gamers.[/quote] Forskjellen på FPS med forskjellige prosessorer har nesten alltid vært marginal. Helt siden det store FPS racet begynte har det vært skjermkortet som har utgjort den største differansen. Når man øker oppløsningen synker ofte forskjellene mellom de forskjellige cpu’ene før den jevnes nesten helt ut. Når det er sagt så er det få som har behov for en 8 kjerners 4Ghz cpu i dag, den største flaskehalsen er ofte pebkac. Hvor fort kan du skrive eller lage musikk? Når… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Så länge AMD Trinity kan klara sig bra mot Haswell ser jag inga större problem med detta. Det handlar mest om att den integrerade grafiken måste stå sig ett tag framåt. Bara de kommer med något riktigt bra sen.