Freesync är AMD:s licensfria svar på den G-sync-teknik som konkurrenten Nvidia visade upp under hösten, som låter grafikkortet styra uppdateringsfrekvensen på skärmen för att undvika hackig bild och tearing. Nu får AMD något av en överhand, då tekniken rapporteras tas upp av VESA som en del av Displayport 1.2a-standarden.

Vi har tidigare gått igenom vad Nvidia G-sync är, hur det fungerar och vad det har för implikationer för grafikmarknaden. Moderna skärmar har statiska uppdateringsfrekvenser, medan uppdateringsfrekvensen på ett grafikkort kan variera fram och tillbaka under en spelsession, vilket kan ge upphov till en ”hackande” bild eller till och med screen tearing. En vanlig lösning är V-sync, som tvingar fram en statisk uppdateringsfrekvens på grafikkortet, som dock också kommer med en viss prestandaförlust.

Den G-sync-teknik som Nvidia introducerade låser istället upp skärmens frekvens och låter grafikkortet styra skärmen för att matcha frekvenserna. Det kräver dock dedikerad hårdvara i skärmen, vilket driver upp priset markant, och dessutom fungerar tekniken endast på Nvidia-grafikkort. Resultatet är dock imponerande nog att inte kunna ignoreras på marknaden.

metro

”De flesta av oss är idag så vana vid att välja mellan stuttering och lagg att det bara är något man ser som en ofrånkomlig vardagsföreteelse. När jag nu får se hur det kan, och bör, se ut konstaterar jag ganska omedelbart att det kommer bli svårt att gå tillbaka till att spela på en dator och skärm utan synkroniserad uppdateringsfrekvens,” Skriver chefredaktör Anton Karmehed i sin krönika om Nvidia G-sync

Som svar visade istället konkurrenten AMD sin Freesync-teknik, som bygger på ett liknande koncept men utan licenskostnader. Freesync är tänkt att fungera för alla grafikkort vars tillverkare vill använda den, och därför tycks också VESA-organisationen fått intresse för tekniken.

AMD-FreeSync

Tekniken kommer enligt en fransk källa integreras som en valfri del av Displayport 1.2a-standarden, och alla tillverkare som bygger in en modern Displayport kommer därför också ha valet att bygga in AMD Freesync. Det kommer dock inte vara ett krav, precis som AMD:s andra VESA-standardiserade teknik Dockport.

Efter att vi tidigare blivit imponerade över resultatet av den här typen av tekniker för variabel uppdateringsfrekvens kan vi inte annat än hoppas innerligt att uppgifterna stämmer. Faktisk implementering av Freesync kommer förmodligen dröja många månader till, men förhoppningsvis kommer tekniken bli betydligt vanligare på marknaden till rimliga priser under nästa år.

Källa: Hardware.fr

Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KrakkanNiaburethdrizzitOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Tror inte nVidia uppskattar detta alls, tvungna nu att skapa en marknadsföring som övertygar köparna att spendera ca 1000kr mer för samma resultat.

drizzit
Medlem
drizzit

Mycket intressant! Och även om jag köpt nvdidia ett tag så rätt åt nvidia som försöker hålla allt för sig själva.

Niabureth
Medlem
Niabureth

Undra om Freesync också behöver polla skärmen. G-sync gör det i dagsläget och det ger en viss prestanda förlust (marginell).

Polling = refers to actively sampling the status of an external device by a client program as a synchronous activity.

Krakkan
Gäst
Krakkan

[quote name=”Oldvikingschool”]Tror inte nVidia uppskattar detta alls, tvungna nu att skapa en marknadsföring som övertygar köparna att spendera ca 1000kr mer för samma resultat.[/quote]

Du menar väl upp till och över 15.000kr om man inte är Nvidia fan…