AMD jobbar i både uppförsbacke och motvind på processormarknaden men företaget är inte utan idéer och har flera spännande produkter på väg. En av dessa är färska CPU-arkitekturen Zen som enligt en ny rapport kommer att matchas med ett färskt datagränssnitt kallat Coherent data fabric som med en bandbredd på 100 GB/s springer åttor kring dagens PCI Express-gränssnitt.

AMD Coherent data fabric ska enligt en rapport från Fudzilla vara en nyckelkomponent i processortillverkarens kommande kretsar, främst de APU-modeller där AMD kopplar samman CPU-kärnor och GPU på samma krets. Tekniken ska leverera en bandbredd på 100 gigabyte per sekund med fyra datakanaler mellan CPU och GPU, vilket exempelvis kan jämföras med de 15 gigabyte per sekund som är den teoretiska maxhastigheten för externa grafikkort över PCI Express 3.0 x16.

Enligt det blockdiagram som publicerats ska AMD planera en sammankoppling av sin Zeppelin processor, troligtvis baserad på CPU-kärnor ur Zen-arkitekturen, med en Greenland grafikkrets där de två enheterna kan kommunicera med en hastighet på 100 gigabyte per sekund. Medan gränssnittet då används på ett internt kretspaket, troligtvis en liknande interposer-lösning som AMD valt för sin Fiji GPU, ska det även sträcka sig ut till det externa DDR4-minnet. Det räcker gott och väl för att hålla även DDR4-minne vid 3 200 megahertz fullt sysselsatt.7e42c9447e754167c85105ffe1a1d866_XL

AMD ska samtidigt baka in minneschip med HBM-teknik direkt på kretspaketet och dessa kommer att erbjuda en databandbredd på 500 gigabyte per sekund till den integrerade Greenland-grafikkretsen.

Dödar alla flaskhalsar

Enligt diagrammet ska AMD Coherent data fabric även eliminera de latenser som kan uppkomma med PCI Express och ska på detta sätt öppna upp alla potentiella flaskhalsar när det kommer till databandbredd i en processor. Extra intressant när man kombinerar kraftfulla CPU-kärnor med beräkningsstarka GPU-kretsar. Medan det inte avslöjas några detaljer om själva kretsens specifikationer sägs diagrammet att grafikkretsen har en beräkningskraft på över 4 Teraflops.

Uppgifterna ska som alltid tas med en nypa salt men skulle de stämma betyder det att AMD har klart intressanta lösningar för att med Zen-arkitekturen kombinera allt kraftfulla CPU-kärnor med majestätiska grafikdelar. Något företaget sägs jobba på redan idag.

Källa: Fudzilla

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
RattlepieceSkuggan777Morkul-Boris-pa1983 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Nu är AMDs hype-fabrik igång igen… :-* sen blir det ungefär som vanligt när sakerna ska levereras 6-12 månader för sent…

Randomguy
Gäst
Randomguy

Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda.

Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. 🙂

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Randomguy”]Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda.

Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. :)[/quote]

AMD delar med sig av sina gränssnitt och tekniker de uppfinner. Men om nVidia kommer på något först så måste AMD uppfinna en egen motsvarighet eftersom nVidia inte har samma inställning.

Randomguy
Gäst
Randomguy

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”]Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda. Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. :)[/quote] AMD delar med sig av sina gränssnitt och tekniker de uppfinner. Men om nVidia kommer på något först så måste AMD uppfinna en egen motsvarighet eftersom nVidia inte har samma inställning.[/quote]… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Randomguy”][quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”]Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda. Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. :)[/quote] AMD delar med sig av sina gränssnitt och tekniker de uppfinner. Men om nVidia kommer på något först så måste AMD uppfinna en egen motsvarighet eftersom nVidia inte har samma… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Boris-”]
Exempel är ju AMD64, Mantle, FreeSync, 3DNow, Hypertransport, HBM, LiquidVR, TressFX och HD3D. Notera att motsvarande tekinker i flera fall finns hos nVidia, men då inte är öppet för andra.[/quote]

Bara en liten rättelse här. HMB är inget som AMD ligger bakom utan det är något som JEDEC tog fram hösten 2013. I JEDEC ingår så väl AMD som Nvidia som en hel del andra företag i elektronik sektorn. Det AMD har gjort är dock att satsat en hel del pengar i att ta fram en ny process för serietillverkning av HMB minnen tillsammans med något koreanskt företag.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Boris-”]Exempel är ju AMD64, Mantle, FreeSync, 3DNow, Hypertransport, HBM, LiquidVR, TressFX och HD3D. Notera att motsvarande tekinker i flera fall finns hos nVidia, men då inte är öppet för andra.[/quote] Bara en liten rättelse här. HMB är inget som AMD ligger bakom utan det är något som JEDEC tog fram hösten 2013. I JEDEC ingår så väl AMD som Nvidia som en hel del andra företag i elektronik sektorn. Det AMD har gjort är dock att satsat en hel del pengar i att ta fram en ny process för serietillverkning av HMB minnen tillsammans med något koreanskt företag.[/quote]… Läs hela »

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”][quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”]Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda. Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. :)[/quote] AMD delar med sig av sina gränssnitt och tekniker de uppfinner. Men om nVidia kommer på något först så måste AMD uppfinna en egen motsvarighet eftersom nVidia inte har… Läs hela »

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Däremot så kanske AMD skulle öppna mer för att betala tillbaks, AMD clonade ju Intels prollar i början.

Morkul
Medlem
Morkul

Om du loggar in på JEDECs hemsida och söker på JESD235 och läser igenom dokumenten där så blir du snart varse om att det inte är så enkel historia. Första som händer när företag X lämnar in ett standardiseringsförslag till JEDEC är att man ser över det juridiska, patent och liknande. Om det inte föreligger något hinder tittar man på vad det är för typ av produkt och skickar vidare det till lämplig kommitté. Kommittén består av experter inom området och representerar JEDEC. Dessa experter kan nu förkasta hela iden, de kan skicka tillbaka den med kommentarer, de kan föreslå… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”][quote name=”-Boris-”][quote name=”Randomguy”]Kan inte Nvidia och AMD enas kring en standard istället för att själva utveckla två skilda system, NVLink mot Coherent Data Fabric. Känns som att om man väljer en CPU från någon av tillverkarna av serverprocessorer så kommer man blir låst till att änvända antingen Nvidia eller AMD istället för att fritt få välja och kanske även blanda. Däremot är det välkommet med snabbare bussar såklart. :)[/quote] AMD delar med sig av sina gränssnitt och tekniker de uppfinner. Men om nVidia kommer på något först så måste AMD uppfinna en egen motsvarighet eftersom nVidia inte har… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Skuggan777″]Mantle är ju specifikt för GCN så öppet är det ju egentligen inte, om man inte vill lägga massa pengar på att koda om det.Freesync är en VESA-standard som funnits väldigt länge men inte blivit utnyttjad tidigare. Hypertransport är ett konsortium där även Nvidia och en drös med andra ingår.3DNow blev aldrig populärt och lades ner 2010, endast två instruktioner är kvar i AMDS prollar.LiquidVR är väl inte öppet, har bara hört spekulationer om att det ska bli öppet.HD3D fungerar bara med kort från AMD.HBM är väl inte öppet för alla? Du tar upp en hel saker som enbart… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Skuggan777″]Däremot så kanske AMD skulle öppna mer för att betala tillbaks, AMD clonade ju Intels prollar i början.[/quote]
Det upplägget var ett krav från upphandlingen med IBM, det företaget vars arkitektur vann skulle acceptera att dess kretsar skulle få klonas av andra. Hade AMD eller Cyrix vunnit upphandlingen så hade Intel fått klona dem.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Morkul”]*klipp*(NHW är för primitivt för att ha stöd för långa kommentarer)[/quote]Ja det kan vara lukrativt med att standardisera sin teknik via JEDEC, men det är väl ekonomiska beaktanden involverat i alla dessa beslut. Ändrar det på det faktum att AMD brukar köra på strategin att satsa på öppna standarder? Nej, det gör det inte. AMD valde att göra HBM öppet genom att standardisera via JEDEC, att de kan tjäna någon dollar på det i längden ändrar inte det.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Boris-”]Ja det kan vara lukrativt med att standardisera sin teknik via JEDEC, men det är väl ekonomiska beaktanden involverat i alla dessa beslut. Ändrar det på det faktum att AMD brukar köra på strategin att satsa på öppna standarder? Nej, det gör det inte. AMD valde att göra HBM öppet genom att standardisera via JEDEC, att de kan tjäna någon dollar på det i längden ändrar inte det.[/quote] Det är _alla_ företags uppgift att tjäna så mycket pengar de kan till sina aktieägare, så även AMD. Att AMD har en strategi att ibland släppa en del av sina sina… Läs hela »

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Skuggan777”]Mantle är ju specifikt för GCN så öppet är det ju egentligen inte, om man inte vill lägga massa pengar på att koda om det.Freesync är en VESA-standard som funnits väldigt länge men inte blivit utnyttjad tidigare. Hypertransport är ett konsortium där även Nvidia och en drös med andra ingår.3DNow blev aldrig populärt och lades ner 2010, endast två instruktioner är kvar i AMDS prollar.LiquidVR är väl inte öppet, har bara hört spekulationer om att det ska bli öppet.HD3D fungerar bara med kort från AMD.HBM är väl inte öppet för alla? Du tar upp en hel saker som… Läs hela »

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”Skuggan777″]Det mesta AMD spottar ur sig är sånt som ingen har användning för, det spelar ingen roll om det finns en opensource SDK eller inte, själva tekniken är inte öppen för det.[/quote] Tja… Mantle visade sig vara ganska bra med tanke på att OpenGL Vulkan baseras helt på Mantle, även delar utav DX12. Mantle skrevs för att AMD var trötta på enkeltrådade API som DX11 och visade att man kunde jobba mycket närmare GPUn i sig samt flertrådat på ett mycket smidigt och effektivt sätt. Sedan skrevs det för GCN 1.0 eftersom det var de GPUerna AMD hade på… Läs hela »