AMD kommer i slutet av året att lansera sin första dedikerade mobila processorplattform Brazos. Med processorerna Zacate och Ontario siktar AMD in sig på Intels strömsnåla Core 2-processorer och Atom. Nu har de första detaljerade prestandatesterna presenterats och resultaten är åtminstone lovande.

AMD:s toppmodell på Brazos plattformen är den dubbelkärniga Zacate-modellen AMD E-350. Processorn arbetar med en klockfrekvens på 1,6 GHz och har alltså närmast identiskt utgångsläge som Intel Atom D510, förutom att AMD-processorns strömförbrukning är ganska mycket högre, 18 watt mot 13 watt.

brazos

Det har idag publicerats ett fåtal artiklar med en drös olika prestandatester på dessa mobila processorer och även slängt in Intels tyngre budgetkretsar. De resultat man får fram är att AMD med sin Bobcat-arkitektur och dess out-of-order design lyckats slå Intel Atom på näsan när det gäller CPU-prestanda. Skillnaderna är störst i enkeltrådade applikationer där Intel inte kan nyttja sitt stöd för HyperThreading, men även då har AMD ett övertag. CPU-prestandan i E-350 är dock inte häpnandsväckande och det blir betydligt kämpigare när man jämför med Intels strömsnåla Core 2-arkitektur (CULV) som kommer att bli Zacates kanske största konkurrent.

APU Modell CPU-kärnor CPU-klock. GPU GPU-kärnor GPU-klockf. TDP
AMD E-350 2 1.6GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD E-240 1 1.5GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD C-50 2 1.0GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W
AMD C-30 1 1.2GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W

Ljuspunkten är som väntat Brazos-plattformens grafikprestanda. Med sin inbyggda Radeon HD 6310 GPU har AMD tryckt in 80 streaming processorer i processorkretsen, lika många som hittas i det dedikerade grafikkortet Radeon HD 5450. Prestandan begränsas i denna jämförelsen av en belastad minnesbuss, men jämfört med andra mobila grafikkretsar – NVIDIA ION inkluderat – är det inte ens någon match. Till och med Intels integrerade grafikkretsar på desktopmarknaden får se sig slagna av AMD:s minsting, vilket utan tvekan är imponerande.

Sett till strömförbrukning verkar AMD också vara på helt klart rätt spår, där man utan belastning ger närmast otroliga siffror. Hur detta ser ut i färdiga konsumentplattformar är dock svårt att svara på.

Smolket i bägaren är att den CPU man testat är den snabbaste modellen i AMD:s Brazos program. Det blir AMD C-50 och C-30 som – med 1,0 GHz resp. 1,2 GHz klockfrekvenser – och en strömförbrukning på 9 watt som ska ta upp jakten på Atom på netbookmarknaden, hur Brazos hanterar detta ser vi helt klart fram emot.

Läs prestandajämförelser på följande sajter;

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Gud vad jag längtar efter dessa! 🙂 Jag älskar AMD! 😀